Chomsky: “Başörtüsü Yasağı Rezalet”

Başörtüsü yasağına bir tepki de dünyaca ünlü düşünür Chomsky’den geldi. Chomsky, yasağı ‘kabul edilemez bir rezalet’ olarak değerlendirdi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde "Düşünce Özgürlüğü için İstanbul 7. Buluşması"nda konuşan ABD'li düşünür ve dil bilimci Noam Chomsky, başörtüsünden Kürt sorununa kadar çarpıcı açıklamalarda bulundu. İşte Chomsky'nin verdiği mesajlar:

AMA BU İCAT EDİLMİŞ BİR KAYGI

Bence, başörtüsü yasağı ciddi bir hata. Başörtüsü takmak, şeriat anlamına gelmemeli. Kadınların istediği gibi giyinmesiyle ilgili bir konu. 40-50 yıl önceki standartlara göre çoğumuzun giydiği giysiler skandal sayılırdı. Bugün 50 yıl önceki gibi giyinemezdim. Bu bir rezalet sayılırdı böyle giyinseydim. Başörtüsü yasağı, imkansız, kabul edilemez bir rezalet. Tabi burada muhalefetin, artan islamın radikalleşme korkusu var. Ama bu icat edilmiş bir kaygı. Avrupa ve ABD'de de bunlara tanık oluyoruz.

KÜRTLERİN YASAL TEMSİCİSİ BDP

(Kürt sorunuyla ilgili olarak) Kürt mücadelesinde, kimse dışardan tavsiyede bulunamaz. Hedef eğer teröre son vermekse burada hangi yolun izleneceği açık. Kürtler aslında, toplumun çok büyük bir bölümünü oluşturuyor. Ana dillerini kullanabilmeliler. Türkiye'nin doğu illerinde gerçekleştirilen saldırılar özellikle BDP'yi hedefliyor. Bu parti Kürtlerin hukuki ve yasal temsilcisi olarak kabul edilen bir parti. Kürt sorunun çözümünde muhatap alınması gereken bir partidir. Osman Baydemir 33 yılla yargılanmasının nedeni düşünce özgürlüğüdür.

Kürt sorunu küresel

Referandumla birlikte Anayasada bazı düzeltmeler yapıldığını hatırlatan Chomsky, "Bunlar, iyiye doğru gelişmeler. Ancak düşünce özgürlüğü açısından hala hakkında dava açılan ve tutuklanan insanlar var. Yani eski sistem devam ettiriliyor. Türkiye'de son yıllarda düşünce özgürlüğü konularında kazançlar elde ediliyor, fakat insanların, hakları için daha çok mücadele etmesi gerekiyor" dedi.

Chomsky, NTV'ye verdiği röportajda ise, "Kürt sorunu küresel bir sorundur. Suriye, Irak, İran ve Türkiye'de Kürtler var o yüzden bölgesel bir çözüm bulmak gerekiyor. Çözüm için Türkiye'deki Kürt açılımının devam ettirilmesi ve kültürel hakların tanınması gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: Star

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu