ChatGPT, ABD'de bazı kuruluşlar tarafından yasaklandı

ABD'nin önde gelen bilim dergilerinde makale yayınlayan akademisyenlerin ChatGPT'den yardım almaları yasaklandı.

OpenAI tarafından sunulan yapay zeka sohbet robotu ChatGPT, ABD’nin önde gelen bilim dergileri tarafından yasaklandı. ChatGPT, derin öğrenme tabanlı GPT-3.5 modeli ile yazılım ve diğer konulara cevap verebiliyor. Bilim dergileri, yanlış veya uydurma bilgilerin olmasından ötürü ChatGPT’nin sorumlu tutulamayacağını belirleyerek bu kararı aldı. Eğitim kurumları da ChatGPT’nin öğrencilerin becerilerini geliştirmediği ve öğrenme sürecini olumsuz etkilediği nedeniyle yasaklıyor. Sciences Po Üniversitesi ise intihal tehlikesi nedeniyle ChatGPT’nin yasaklandığını duyurdu.

OpenAl tarafından geliştirilip kullanıma sunulan yapay zeka sohbet robotu ChatGPT, son zamanlarda birçok kurum ve platformlarda yasaklandı. Şimdi ise bunlar arasına ABD’nin önde gelen bilim dergileri de katıldı.

ChatGPT, geçtiğimiz yılın Kasım ayında kullanıcılara sunuldu. Derin öğrenmeyi baz alan GPT-3.5 modeli ile oluşturulan bu sohbet robotu, yazılım ile alakalı sorulara cevap verebiliyor. Ayrıca hikaye, şiir ve makale de yazabiliyor. Bu nedenle akademisyenler ve bilim insanları tarafından da kullanılabiliyor.

ABD’nin önde gelen bilim dergileri kısa süre önce duyurulan kararla, yazdıklarında yanlış, hatta uydurma bilgilerin olması ve bu sebepten ötürü bir insan gibi sorumlu tutulamayacağı için ChatGPT’yi yasakladıklarını açıkladılar.

Bundan sonra akademisyenler ve bilim insanları, ChatGPT’den yardım alarak yazdırdıkları makaleleri bilim dergilerinde yayınlayamayacaklar. ABD’nin ünlü bilim dergilerinden Science’ın Genel Yayın Yönetmeni Holden Thorp, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Bunun etrafında oluşan çılgınlık göz önüne alındığında, ChatGPT’nin bir yazar olmasına veya metninin makalelerde kullanılmasına izin vermeyeceğimizi kesinlikle açıkça belirtmek iyi bir fikir.

Önde gelen bilimsel dergiler, yazarlardan çalışmaya yaptıkları katkılardan sorumlu olduklarını beyan eden bir form imzalamalarını ister. ChatGPT, bunu yapamayacağı için asla bir yazar olarak kabul edilemez.

-Okullar da ChatGPT’yi yasaklıyor- ChatGPT, yazılım ile alakalı konular bir yana, öğrencilerin sorduğu sorulara da cevap verebiliyor ve ödev yazabiliyor. Bu nedenle sohbet robotu, son zamanlarda öğrencilerin ilgisini çekiyor. Ancak bu durum, eğitim kurumları tarafından olumsuz olarak görülüyor.

Zira sohbet robotu, kısa süre önce New York Eğitim Departmanında yasaklandı.

Nedenleri arasında çocukların problem çözme ve düşünme becerilerini geliştiremediği ve öğrenme sürecini olumsuz etkilemesi de bulunuyor.

Geçtiğimiz saatlerde ise Fransa’nın ünlü okullarından Sciences Po Üniversitesi, öğrenci ve öğretim üyelerine gönderdikleri e-postada, ChatGPT tarafından yazılan metinlerin intihale yol açabileceği sebebiyle yasaklandığını bildirdi.

İntihal, bir başkasının eserini kendisiymiş gibi kullanma durumuna denir.

Teknoloji Haberleri

AB, uydu internet sistemini hayata geçirmeye hazırlanıyor
Google Maps'in yönlendirdiği bitmemiş köprüde 3 kişi hayatını kaybetti
Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı faaliyete geçti
ChatGPT artık bilgisayarlardan da konuşabilecek
Yapay zeka destekli arama motorları ırkçılığı teşvik ediyor