Charlie Hebdo'nun Çalkantılı Geçmişi

Paris'teki silahlı saldırının hedefi olan Charlie Hebdo dergisi, yıllardır bütün dinlere ancak özellikle İslam'a yönelik hicivleriyle tepki çekti. 1970'te sansüre de uğradı.

12 kişinin öldürüldüğü silahlı saldırının hedefi olan Fransız mizah gazetesi Charlie Hebdo, bugüne kadar dini inançlara karşı, özellikle ‘radikal İslam’ı hedef alan karikatürler yayınlamaktan hiç çekinmedi.

Fransız mecmua, Danimarka’da bir gazetede yayınlanan ve Hazret-i Muhammed’i konu alan karikatürleri de “Şeriat Hebdo” isimli bir sayıyla yayınlamıştı. Dergi sayıda ‘genel yayın yönetmeni’ olarak da Hazret-i Muhammed’in ismini kullanmıştı.

“Hebdo” Fransız argosunda haftalık yayınlar için kullanılan bir kelime. Siyaseten sol bir çizgi izleyen yayın, diğer inanç gruplarını da hedef almakla ünlü. Birkaç yıl önce çocuklara karşı cinsel istismar skandallarıyla gündeme gelen Katolik Kilisesi de Charlie Hebdo’nun yayınlarında konu edilmişti. Dergi, sağcı ve solcu siyasetçileri de sık sık hicvetti.

Ancak Charlie Hebdo bütün bu yayınları arasında en çok tepkiyi Müslümanlara karşı yayınladığı eserler yüzünden aldı. Irkçılık suçlamasıyla açılan bir dava ve 2011’de “Şeriat Hebdo” ismiyle yayınladığı sayıdan sonra uğradığı bombalı saldırı da bu tepkilerin arasındaydı.

Derginin yayınları arasında peçe takan Müslüman kadınlarla alay eden ve "İslamcı radikalleri" hicveden çizimler de var. 

Fransız polisi Charlie Hebdo’nun geçtiğimiz haftalarda bazı tehditler aldığını ve daimi polis koruması altında olduğunu açıkladı.

Irkçılıkla suçlandılar

Charlie Hebdo hakkında 2007 yılında ırkçılık suçlamasıyla bir dava açılmış ancak davacı olan Fransız Müslüman grupları ve Suudi destekli Dünya Müslümanlar Birliği davadan sonuç alamamışlardı.

Charlie Hebdo’nun kamuoyunda ünlü pek çok kişi ve kuruma karşı yaptığı acımasız eleştirilerle dolu karikatürleri Fransa’da genel olarak ifade özgürlüğü kapsamında görülüyor.

2007’de görülen dava sırasında İçişleri Bakanı olan, eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de Charlie Hebdo’yu “Eski bir Fransız geleneğini, yergiyi sürdürüyor” diyerek savunmuştu.

Charlie Hebdo’daki çizerlerin çoğu 1960'larda yayınlanan Hara-Kiri isimli dergide kariyerlerine başlamıştı.Hara-Kiri “anlamsız ve edepsiz” olmayı amaçladığını açıkça söyleyen bir yayındı. Ancak dergi 1970’te General Charles de Gaulle hakkında yayınladıkları parodi bir ölüm ilanından sonra yasaklanmış, birkaç hafta sonra Charlie Hebdo ismiyle yeniden yayın hayatına başlamıştı.

Charlie Hebdo’ya düzenlenen silahlı saldırıda öldürülen genel yayın yönetmeni Stephane Charbonnier başta Al Jazeera olmak üzere pek çok basın kuruluşuna verdiği mülakatlarda “20 yıldan bu yana uzun bir süredir birçok farklı konuda provokatif davrandıklarını”, “Yayınlarının Fransa’daki yasalara uygun olduğunu” ve “Kimsenin Katoliklerle dalga geçen yayınlarını fark etmediğini” söylemişti.

Kaynak: Reuters ve Al Jazeera

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı