Charlie Hebdo’nun genel yayın yönetmeni Gérard Biard, Londra’da bulunan İtalyan La Repubblica gazetesine açıklamalarda bulundu.
23 yıldır bu dergide çalışan ve selefinin bu saldırıda öldürülmesi üzerine genel yayın yönetmenliğini devralan Biard, ara verdikleri yayınlarını 25 Şubat’tan itibaren sürdüreceklerini hatırlatarak, “Bu zamana ihtiyacımız vardı. Halen bir yerimiz yok. Halihazırda Libération gazetesi bizi binasında konuk ediyor. Kendimize yeni bir yer arıyoruz, ama orada güvenliğin garanti altına alınması lazım” dedi.
PEYGAMBERLERİ ÇİZMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Bundan sonraki ilk sayının kapağında ne olacağına ilişkin Biard, “Bu konuya ilişkin kendimize sorular yöneltiyoruz, ama henüz cevaplarımız yok. Daha önce yaptığımız işe geri dönmek istiyoruz. Biz değişmek istemiyoruz, yoksa bu salrıyı yapanlara hak verir gibi olur. Gülmeye ve her şeyle dalga geçmeye devam edeceğiz. Muhammed, İsa, Buddha… Aktüalite bizi yönlendiriyor. Biz saplantıların esiri değiliz. Şu günlerde gazete bayilerinde olsaydık, Strauss Kahn’ın alemlerine ilişkin bir kapakla çıkardık” diye konuştu.
Dergiyi yenileyeceklerini açıklayan Biard, tarzlarını değiştirmeden yeni çizerlerle yollarına devam edeceklerini belirtti.
Laikliğin savunucusu oldukları için saldırının hedefi olduklarını ifade eden Biard, bundan geri adım atmayacaklarının altını çizdi.
PAPA SAÇMALADI
Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko’nun, Charlie Hebdo saldırısını yorumlarken, “Anneme küfredeni bir yumruk bekler” ifadelerini kullanmasını da değerlendiren Biard, “Bu bir Papa’nın ilk defa saçmalaması değil ve son da olmayacak. Bu bizi çok da ilgilendirmiyor aslında” dedi.
Pakistanlı eski bakan Ghulam Ahmad Bilour’un, saldırıda elinden ve omzundan yaralanan “Riss” imzalı karikatürist ve derginin yeni şefi Laurent Sourisseau’nun öldürülmesi halinde 200 bin dolar ödül koymasını değerlendiren Biard, “Bize karşı tehditlerin sihirli bir şekilde son bulacağına inanmak hayali olur. Pakistanlı eski bakan konusunda belki Fransız hükümeti müdahale edip, bu ülkeyle diplomatik ilişkilerini açıklığa kavuşturmaya çalışmalı” dedi.
Saldırının ardından kendilerine bağışlanan 2 milyon Euro’nun bir kısmını, hayatını kaybeden meslektaşlarının ailelerine vereceklerini, bir kısmını düşünce özgürlüğü konusundaki çalışmalar için oluşturacakları fona aktaracaklarını söyleyen Biard, dünyada zulme uğrayan karikatüristler için de büyük bir pay ayıracaklarını ekledi.
CİHAN