Cezayir, Fas ve İsrail'i ülkeyi karalayan Fransız dizilerini finanse etmekle suçluyor

Cezayir medyası, Fas ve İsrail'i ülkelerini karalayan dizileri finanse etmekle suçladı. Fransız dizisi ‘Gizli Cezayir’in Fas’ta çekildiği belirtilirken, yapımda Cezayir’e dair olumsuz süreçlerin anlatıldığı İsrail’in de mali destek verdiği iddia edildi.

HAKSÖZ HABER

Fransız yapımcı şirketleri tarafından Kuzey Afrika ve Avrupa için çekilen televizyon yapımında Cezayir’in “Kara on yılı” olarak adlandırılan 1991-2002 yılları arasını anlatılıyor. "Gizli Cezayir" adlı dizide, Cezayir'in 10 yıllık tarihi olumsuz bir şekilde aktarılırken, devletin imajına ve askeri yöneticilerin usulsüzlüklerine de sıkça yer veriliyor.

Dizide Cezayir geçmişinin karanlık ve tehlikeli olduğu ifade edilirken, dizinin Fransız yapımcı şirketlerine Fas ve İsrail’in ekonomik destek verdiği iddia ediliyor. Dizinin Fas'ta çekildiği belirtilirken, Cezayir, Fas kralı, üst düzey Fas-Yahudi danışmanı André Azoulay’ı ve İsrail devletini Cezayir’i istikrarsızlaştırmak için dizileri finanse etmekle suçluyor.

Cezayir Haber Ajansı’nın aktardığına göre jeopolitika uzmanı Hassan Kassimi, "Bu dizi, yapımcısı tarafından özgün bir çalışma olarak tanıtıldı. Ancak Cezayir'i istikrarsız ve kötü bir imaj ile lanse ediyor.” dedi.

Quds Net News haber ajansı dizinin içeriğine dair, “Dizi, binlerce otomatik silah ve modern roketatarları satmak için Cezayir ordusuyla anlaşmaya varan bir Alman silah tüccarının hikayesini anlatıyor. Cezayir resmi çevrelerindeki yolsuzlukları gözler önüne seriyor.” diye yazdı.

Kassimi'ye göre, "Bu dizi aracılığıyla Ulusal Cezayir Ordusu'na karşı bir algı yönetimi ve komplo gerçekleştiriliyor. Çünkü bu ordu, ülkenin egemenliğini ve güvenliğini savunuyor. Bu da Batı sınırlarındaki ve denizaşırı bazı yabancı taraflar için büyük bir endişe kaynağı." ifadelerini kullandı.

Programın yayınlanma takvimine de atıfta bulunan Kassimi, “Dizinin, Cezayir'in AB, Rusya, Çin, ABD ve Arap dünyası ile ekonomik ve güvenlik ortaklıkları kurmaya çalıştığı bir dönemde yayınlanmasına niyetleri gösteriyor.” dedi.

Fas-İsrail ilişkileri

Fas, Arap coğrafyasında son birkaç ay içinde İsrail ile normalleşme anlaşmasına varan dördüncü, 1979'dan bu yana ise altıncı ülke olmuştu.

İsrail'in Arap ülkeleriyle ilişkilerini normalleştirme süreci 42 yıl içinde Mısır ve Ürdün ile sınırlıydı. 2020 yılında ise 4 ülke peş peşe benzer adımlar atarak İsrail’le normalleşme yolunu seçti.

Çeviri Haberleri

Amsterdam'daki saldırının Yahudilikle ve antisemitizmle alakası yok!
Trump'ın gelişi Filistin meselesinde neyi değiştirecek?
Trump neyi başararak seçimleri kazandı?
Demokrat Parti neden kaybetti?
10 yaşındaki Raşa'nın vasiyeti: Lütfen benim için ağlamayın...