Cezaevi Kuşatılınca Tutsakları Rehin Aldılar

Suriye'de 4 bin 200 tutsağın bulunduğu Halep Merkezi Cezaevinde sıkışan Esed askerleri, esirleri rehin olarak kullanıyor.

Kemal Öztürk ve Ali Demir’in haberi:

Suriye'de çatışmaların en şiddetli yaşandığı bölgelerden Halep'te 4 bin 200 mahkumun bulunduğu Merkezi Cezaevi'nin yer aldığı bölge muhaliflerin kontrolüne geçince mahkumlar rejim güçleri tarafından rehine olarak kullanılmaya başladı. Bazı mahkumların öldürülmeye başlaması üzerine muhalifler operasyonları durdurdu.  

Halep Suriye’deki çatışmaların en yoğun geçtiği şehir. Şehrin bazı bölümleri muhaliflerin bazı bölümleri Esed askerlerinin elinde. Şehrin çeşitli bölgeleri için karşılıklı kurulan siperlerle taraflar kendi bölgelerini korumaya çalışıyor.

Ancak Halep içinde en ilginç olay, şehrin ve bölgenin en büyük hapishanesinde yaşanıyor. 4 bin 200 mahkumun bulunduğu kentin kuzeyindeki Halep Merkezi Cezaevi'nin yer aldığı bölge 3 ay önce yapılan bir operasyonla muhaliflerin kontrolüne geçti ve bölgeden tüm Esed askerleri ayrıldı.

Ancak cezaevi, içerideki Esed askerlerinin tank ve ağır silahlarla savunma yapması nedeniyle ilk etapta alınamadı ve askerlerin kontrolünde kaldı. Bunun üzerine cezaevi muhalifler tarafından kuşatıldı. Kuşatma esnasında çıkan çatışmalarda Esed askerlerinin mühimmatları tükendi. Bunun üzerine cezaevi içinde bulunan mahkumlar 150-200 Esed askeri tarafından adeta rehineye dönüştürüldü.

Muhalifler cezaevini almak için operasyon düzenlediğinde Esed askerleri mahkumları öldürmeye başlıyor ve  bu yüzden operasyonlar durduruluyor.

Mahkumların Öldürülmemesi Karşılığında Gıda Yardımı

Kuşatma nedeniyle cezaevindeki mahkumlar ve askerler arasında bu kez gıda sıkıntısı yaşandı. Esed askerleri mahkumları öldürme tehdidinde bulunarak cezaevi içine yiyecek gönderilmesini istedi. İçeride yakınları olan muhalifler kimsenin öldürülmemesi şartıyla sınırlı ölçüde gıdanın içeri girmesine izin verdi. 

Suriye Kızılayı cezaevine başta ekmek ve su olmak üzere sınırlı gıda sevkiyatı yapıyor. Yardımlarından Esed askerleri de faydalanıyor.

Zor olan hapishane şartları, kuşatmayla beraber daha da zorlaşınca zaman zaman hastalıkların baş gösterdiği ve ölümlerin yaşandığı gelen bilgiler arasında.

Muhalifler mahkumların serbest bırakılması karşılığında askerlerin evlerine dönmesine sıcak bakıyor ancak Şam yönetiminin bunu kabul etmediği, hapishanenin savunması konusunda içerideki askerlere baskı yaptığı iddia ediliyor. Askerlerin ihtiyaç duyduğu mühimmat uçak ve helikopterlerden paraşütlerle hapishane içine atılıyor. Varillere konularak gönderilen askeri mühimmat kimi zaman hapishane bahçesine düşüyor ve muhalifler bunların alınmaması için ateş açıyor. 

Hapishane kuşatmasını yapan İslami Özgür Şam Harekatı (Ahraruş Şam) üyeleri orada yatıp kalkıyor. Tüm ihtiyaçları dışarıdan getirilen muhalifler içerideki mahkumları kurtarmak için kararlı. 

Kuşatmayı yöneten komutan Kasım Ebu Mahmud, hapishane içindeki mahkum sayısını 4 bin 200, Esed askerlerinin sayısını da 150 olarak belirtse de rakamların farklı olma ihtimali yüksek. 

Ebu Mahmut, şunları söylüyor: 

"Halep'teki merkezi hapishaneyi 2,5 aydan bu yana kuşatmış durumdayız. Hapishanede aralarında kadın tutukluların da yer aldığı 4 bin 200 mahkum bulunuyor. Hapishaneyi Esed güçlerinin elinden almamız için ağır silaha ve savaş uçaklarına karşı da ısıya duyarlı Stinger füzelere ihtiyacımız var. Şimdi hapishanenin çevresinin tamamı kuşatmamız altında. Hapishaneye su, bazı temel ihtiyaç maddelerinin gönderilmesine izin veriyoruz. "

AA Ekibine Ateş Açıldı

Siyasi ve adli mahkumların kaldığı Halep Merkezi Cezaevi, dünyada eşine az rastlanır. Savaşın ortasındaki cezaevinde, mahkumlar Esed askerlerinin, askerler de muhaliflerin kuşatması altında bekliyor.

Her iki tarafın keskin nişancıları, hareket eden her şeye ateş ediyor. Nitekim haber için orada bulunan AA ekibine de ateş açıldı ancak herhangi bir yaralanma olmadı.

AA

 

Suriye Haberleri

Ahmed el-Şaraa: Türkiye her zaman Suriye'nin yanında yer aldı, bunu unutmayacağız
Hakan Fidan: Doğru tarafta yer almış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye devrim lideri Ahmed el-Şaraa ile görüştü
İşgalci Çin’den Suriye’nin yeni yönetimine Uygur küstahlığı
Suriye'de 14 yıl sonra köyüne kavuşan Semir Akça evini mayınlarla çevrili buldu