Cerablus'taki Hastane Ameliyatlara Hazırlanıyor

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında IŞİD’den kurtarıldıktan sonra Sağlık Bakanlığı tarafından açılan hastanede, sağlık hizmetlerinin alanı genişletiliyor.

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında özgürlüğün sembolü haline gelen Halep'in Cerablus ilçesinde, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığınca açılan hastane ameliyatların da yapılabildiği sağlık merkezi haline geliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyindeki tehditlere karşı yürütülen harekat kapsamında Özgür Suriye Ordusunca (ÖSO) IŞİD’den kurtarılan Cerablus, Türkiye'nin yardım eli sayesinde bölgenin güvenli limanı haline geldi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, yaptığı açıklamada, Fırat Kalkanı Harekatı'nın ardından bölgedeki sağlık hizmetleri ihtiyacını karşılamak üzere Sağlık Bakanlığının devreye girdiğini ve bir ay gibi kısa sürede bölgeye hastanenin kazandırıldığını hatırlattı.

GÜNLÜK 400 KİŞİYE HİZMET VERİYOR

Türk Kızılayının desteğiyle hastanedeki ekiplerin kurulduğunu ve hizmet verilmeye başlandığını belirten Kınık, hastanenin ortalama günlük 400 kişiye hizmet verdiğini vurguladı.

Hastanede 26'sı doktor 100'e yakın personelin görev aldığı aktaran Kınık, hastane sayesinde Türkiye'ye hasta sevkinin büyük oranda durduğunu dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu hastane sadece Cerablus merkezine değil, çevresiyle beraber 50 bine yakın nüfustaki hinterlandın ihtiyacına cevap vermeye çalışıyor. Burada hem ilk müdahalenin yapılması hem de rutin hastaların tedavisine cevap veriliyor. Hayatın normale dönmesinde sağlık ve eğitim gibi kamu hizmetlerinin rolü çok büyük. O yüzden bu topluma en büyük destek, bu gibi hizmetlerin verilmesine alt yapı desteği sağlamak. Kızılay olarak bizler de Sağlık Bakanlığımızın talimatları ve destekleriyle bu hizmete vesile oluyoruz."

ESKİ OKUL HASTANE OLDU

Hastanenin hizmet verdiği binanın eski bir okul binası olduğunu, terör örgütü döneminde buraya büyük zarar verildiğini anlatan Kınık, hastanenin kapsamını geliştirmek için yeni bir ek bina hizmete açılmasının kararlaştırıldığını söyledi.

Kınık, bu anlamda ek binanın acil servis hizmetlerinde önemli bir boşluğu dolduracağını ifade ederek, şöyle dedi:

"Bu ek binada 2 ameliyathane olacak, 4 yoğun bakım odası olacak ve 40 yataklı bir hastane devreye girmiş olacak. Özellikle acil servis hizmetinde önemli bir boşluğu giderecek. Mevcut hastanenin hemen yanında tasarlanan binanın da devreye girmesiyle bölge büyük bir acil servis kapasitesine kavuşacak. Tam teşekküllü olarak hizmet vermeye başladığımızda büyük oranda ateşli silahla yaralanmalar da dahil olmak üzere burası tüm hastalara cevap verebilecek."

Kınık, acil servis bölümünü 40 güne kadar hizmete sokmayı, 2 aya kadar da hastanede ameliyatlara başlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

KALP DIŞINDAKİ TÜM AMELİYATLAR YAPILABİLECEK

Hastane Başhekimi Dr. Cengiz Ayareci de yoğun bakım ünitesi devreye girdiğinde daha kapsamlı bir hastane olacaklarını söyledi.

Ek binanın devreye girmesiyle ameliyatlara da başlayacaklarını aktaran Ayareci, "Ameliyathane devreye girdiğinde burada kalp dışındaki tüm ameliyatlar yapılabilecek." sözlerine yer verdi.

Kaynak: AA

Suriye Haberleri

Ahmed el-Şaraa: Türkiye her zaman Suriye'nin yanında yer aldı, bunu unutmayacağız
Hakan Fidan: Doğru tarafta yer almış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye devrim lideri Ahmed el-Şaraa ile görüştü
İşgalci Çin’den Suriye’nin yeni yönetimine Uygur küstahlığı
Suriye'de 14 yıl sonra köyüne kavuşan Semir Akça evini mayınlarla çevrili buldu