Cengiz Çandar’dan Mezopotamya Ekspresi

Cengiz Çandar’ın “Mezopotamya Ekspresi” isimli kitabını Zeliha Nisan Önder okuyucularımız için değerlendirdi.

Zeliha Nisan Önder / Haksöz Haber

“Geçmişten geleceğe tarih içinde yolculuk yaptığım Mezopotamya Ekspresi’ne Lübnan’da, Beyrut’ta bindim sayılır. Beni, Irak Kürt lideri, daha sonra Irak tarihinin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olacak olan Celal Talabani ile Beyrut’ta Suriyeli Kürtler tanıştırdı. Ben de yıllar sonra Irak Kürt liderini, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı ile tanıştırdım. Türkiye, Kürtler olmadan, tarihle yüzleşmeden Ortadoğu’ya açılamayacağını, sınırları aşamayacağını öğrenmeye başladı. Yaklaşık yüz yıl önce, Ortadoğu bölgesinde, ulus-devlet formatında kurulmuş bir ülkenin, kuruluş dogmalarına göre varlığını devam ettirmesi mümkün görünmüyor. Ya küçülecek ya büyüyecek. Ama aynı kalamayacak.”

Cengiz Çandar’ın, İletişim Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı “Mezopotamya Ekspresi”nin özeti olarak okunabilir bu satırlar.

“Bir Tarih Yolculuğu” alt başlığıyla sunulan, 640 sayfalık kapsamlı bir kitap Mezopotamya Ekspresi. Arka kapağında Ahmet Cemal’in görüşlerinin yer aldığı kitabın editörü Ahmet İnsel.

Filistin’deki gerilla kampından Cumhurbaşkanlığı danışmanlığına uzanan maceralarla örülü ve kırk yıla yayılan bir tarih yolculuğunu anlatıyor Cengiz Çandar. Tanıştığı, yoldaşlık ettiği kişilerin yanı sıra, tarihe bir şekilde damga vuran birçok fikir ve eylem adamının portreleri de yer alıyor kitapta. Ortadoğu’da tarihî dönemeçleri yaratan adımların nasıl atıldığının hikâyelerini bulmak da mümkün. Yaşadığımız coğrafyada bihaber kaldığımız zamanların ve olayların bazı ayrıntılarına ulaşmak da. Farklı düşündüğünüz, katılmadığınız onlarca ayrıntı olabilir bu konularda elbette. Fakat kitabın birçok konuda aydınlatıcı, hatırlatıcı, düşündürücü bir boyut taşıdığı da muhakkak.

Ahmet Cemal şu sözlerle tanıtıyor okuyucuya kitabı: “Mezopotamya Ekspresi, Cengiz Çandar’ın, rastlantılar kadar ısrarın da şekillendirdiği tutkulu yaşam serüvenindeki anılarını, deneyimlerini ve öğrendiklerini çarpıcı bir şekilde bir araya getiriyor.

Su gibi akıp gidiyor Mezopotamya Ekspresi. Öylesine bir tarih yolculuğu ki, hem yüreğimizin, hem aklımızın kilidi biraz daha açılıyor her istasyonda. Cengiz Çandar gerçeği sergilerken, göz yaşartıcı duyarlıkları da hissettirir insana. Kürt sorununu yüreğinizde hissetmeden anlayamazsınız, hele barış yolunu hiç açamazsınız. “Kürtler için iyi olan Türkler için de iyidir.” cümlesinin altını çiziyorum yolculuğun sonuna doğru. Çandar’ın kitabı, barış ve demokrasiyle “Türkiye nasıl büyür?” sorusunun karşılığını anlamak isteyenler için anahtar bir eserdir.

Kitap Haberleri

Bir Din Kurgulamak – Sasani’lerden Safeviler’e Kadar Şia’nın Tarihi
Zulmün şahidi, zaferin habercisi kitaplar...
“Sâsanî’lerden Safevîler’e Kadar Şîa’nın Tarihi" kitabı çıktı
Wael Hallaq'ın Şeriat kitabı Ekin Yayınları etiketiyle çıktı
Norman Finkelstein’ın kaleminden Gazze direnişi