Cenevre’deki Suriye Müzakereleri Devam Ediyor

Suriye krizine siyasi çözüm bulma iddiasıyla başlatılan Cenevre görüşmelerinde ilk hafta geride kaldı. BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura bugün rejimin temsilcileriyle görüşecek.

Suriyeli muhaliflerin rejim ile müzakereleri yürütmek için oluşturduğu Yüksek Müzakere konseyi Başkan Yardımcısı Yahya Kudmani, Cenevre'deki barış görüşmelerine ara vermeden devam etmek istediklerini belirterek, "Gayri meşru seçimler nedeniyle görüşmelerin ertelenmesini kabul etmeyeceğiz" dedi.

Rejimi Cenevre’de temsil eden heyet, Suriye’de 14 Nisan’da düzenlenmesi beklenen parlamento seçimi nedeni ile müzakerelerin ikinci turunun ertelenmesini istemişti. Ancak muhalifler bu seçimi meşru olmadığını savunarak ertelenmeye izin verilmemesini istedi.

Kudmani, Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmelerin temel amacının siyasi geçiş olduğuna inandıklarını söyledi.

Rejim heyetinin Suriye'nin geleceğinde Esed'in akıbetini tartışmayı reddettiğine dikkati çeken Kudmani, "Umarız Rusya, Esed rejimine siyasi geçişe odaklanması ve müzakereleri ciddiye alması konusunda baskı yapar" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın görüşmeler için belirlediği tarihlere uyma konusunda kararlı olduklarını ve müzakerelere ara vermeden devam etmek istediklerini belirten Kudmani, Esed'in nisan ayında parlamento seçimleri yapılması çağrısına ilişkin, "Gayri meşru seçimler nedeniyle görüşmelerin ertelenmesini kabul etmeyeceğiz" dedi. 

Kudmani, "Rejim yorulduğunu hissediyorsa, başkasını gönderebilir. Masum insanlar öldürülürken görüşmeleri daha fazla erteleme lüksümüz yok" ifadelerini kullandı. 

Mistura Cenevre görüşmelerini 3 tur olarak gerçekleştirmeyi planladığını açıklamıştı.Yaklaşık 10'ar gün sürecek turların ilki, 24 Mart'ta sona ermesi bekleniyor. turların aralarında bir hafta ya da 10 gün ara verilmesi planlanıyor.

Alluş: Rejim ciddi olsaydı komutanlarını gönderirdi

 

Başmüzakereci Muhammed Alluş, rejimin, görüşmelere dışişleri bakanı ve görevlilerini göndermekle, çözüm istemediğini ortaya koyduğunu söyledi.

 

Suriyeli muhalif gruplardan Ceyşul İslam'ın (İslam Ordusu) siyasi lideri ve Başmüzakereci Muhammed Alluş, rejimin, görüşmelere dışişleri bakanı ve görevlilerini göndermekle, çözüm istemediğini ortaya koyduğunu dile getirdi:

"Dışişleri Bakanlığı Suriye'de bir karar mercii değildir. Rejim, bununla vakit kazanmaya ve dengeleri sağlamaya çalışıyor. Rejim gerçek anlamda bir çözüm isteseydi görüşmelere üst düzey güvenlik yetkilileri ve komutanları gönderirdi. Bu görüşmeler devam edecek, biz iyi niyet göstererek görüşmelere katıldık. Ama henüz talep ettiğimiz insani uygulamalar gerçekleştirilmedi. Bizler üzerimize düşeni yaptık ve geçiş süreciyle ilgili görüşümüzü ilettik. Bundan sonra sıra BM'dedir." dedi.

“Koltuk paylaşımı değil geçiş heyeti istiyoruz”

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'dan görüşlerini Esed rejimine iletmesini talep ettiklerini ifade eden Alluş, muhaliflerin çözüm önerilerinin net olduğunu ve bunun tam yetkiye sahip, yeni anayasayı hazırlayacak, yönetimdeki geçişi takip edecek bir geçiş heyeti kurulmasını kapsadığını söyledi. Alluş, Esed rejiminin tasavvurunun kendilerininkinden tamamen farklı olduğunu vurguladı. 

Alluş, "Matematiksel hesap yapmıyoruz. Hükümetle sen bir koltuk al, bana bir koltuk ver veya sen iki al, ben bir alayım gibi bir pazarlık yapmıyoruz. Biz, bir çetenin 50 yıldan beri susturma, terör ve hapishaneleri doldurarak, devleti, kurumlarını ve hükümeti ele geçirmesi konularını ele alıyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA

Suriye Haberleri

Ahmed el-Şaraa: Türkiye her zaman Suriye'nin yanında yer aldı, bunu unutmayacağız
Hakan Fidan: Doğru tarafta yer almış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye devrim lideri Ahmed el-Şaraa ile görüştü
İşgalci Çin’den Suriye’nin yeni yönetimine Uygur küstahlığı
Suriye'de 14 yıl sonra köyüne kavuşan Semir Akça evini mayınlarla çevrili buldu