Cemevlerine yasal statü ile kast edilen nedir?

İslam’da camiler ve mescitler haricinde ibadethaneler olmadığı bilinirken Cemevleri, “İslam dahilinde ibadethane statüsüne alınmayı” talep etmeye devam ediyor. Son zamanlarda ise yasal statü söylemlerine Adalet Bakanlığı yanıt verdi.

HAKSÖZ HABER

“İslam'da cami ve mescitler haricinde ibadethaneler var mı?” sorusuna muhatap kalan Alevi kültür derneklerinin verdikleri tutarsız cevapların yanında bir de ısrarla Cemevlerini ibadethane statüsüne aldırmaya çalışmaları, tutarsız bir ideolojinin yansıması olarak görülüyor.

Son zamanlarda Alevi kültür derneklerinin dile getirdiği ve kimi belediyelerin ‘Cemevlerine’ yasal ibadethane statüsü verdiği görülürken, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de yaptığı açıklamada, “Alevi inancını ve vatandaşlarımızı reddeden politikaları reddediyoruz. Cemevlerine yasal statü tanınması noktasında bizler de Adalet Bakanlığı olarak mevzuat anlamında çalışmalarımızı yaptık” dedi.

Adalet Bakanı’nın açıklamalarında tam olarak neyi kastettiği ve mevzuat düzenlemesinin neleri kapsadığı merak uyandırdı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül Doğu Anadolu illerinde birkaç gündür bir dizi gezi gerçekleştiriyor. Elazığ’dan Tunceli’ye geçen Gül, Tunceli Adliyesi ve Tunceli’de bulunan bir Cemevini ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, “Yaklaşımımız ve tutumumuz ortadadır. Biz hep birlikte Türkiye’yiz. Özellikle cemevlerinin hukuki anlamdaki taleplerini yerine getireceğiz. Cemevlerine yasal statü tanınması noktasında bizler de Adalet Bakanlığı olarak, mevzuat anlamında çalışmalarımızı yaptık. Bu konuda haklı ve hukuki talepleri yerine geleceğine inanıyoruz. Bunlar haklı taleptir. Bu taleplerin karşılanması da meşrudur. Hükümetimiz bu haklı talebi yerine getirecektir. Ben cemevi dedelerine de teşekkür ediyorum. Hepimizin evi, ocağı, dergahı aynıdır, 84 milyon insan birdir. Kardeşliğimizi nice bin yıllara ulaştıracağız.” ifadelerini kullandı.

Yorum Analiz Haberleri

Düşmanlık tohumları eken ideolojilerden sıyrılıp kardeşlik zamanı
"Gazze okulu hayatı tekrar kuracak"
Eğlence modern insanın temel kaçış aracıdır...
Çözüm için temkinli ve umutlu bekleyiş...
PKK ve Kürt halkı ayrımını keskin bir şekilde ortaya koymak önemli...