Konya Valiliği, 19 Şubat 2014 tarihinde, 'Şefkat Tepe' dizisinin il merkezi ve ilçelerindeki çekimler için daha önceden verilen iznini iptal etti. Valilik, karara gerekçe olarak İl Kültür Müdürlüğü tarafından Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamına giren mekanlarda yapılan çekimlerin Müze Müdürlüğü’ne önceden bilgi verilmemesi, ayrıca ilgili mekanlarda temizlik ve tamirat gibi çalışmaların müze uzmanı denetiminde yapılmamasının yanı sıra 25 Ocak’ta yayınlanan bölümde Hz. Muhammed'e ilişkin görüntülerin yazılı ve görsel basında tepkilere neden olmasını gerekçe gösterdi.
Dizinin yapımcı şirketi Ser Film, Konya Valiliği'nin kararı ile ilgili yürütmenin durdurulması talebi ile mahkemeye başvurdu. Mahkeme 21 Şubat'ta yürütmenin durdurulmasına karar verdi ancak valilik karara itiraz etti.
Mahkeme bu kez de valiliğin itirazını kabul etti ve Şefkat Tepe dizisinin çekim izinleri bir kez daha iptal oldu. Kararda "SER Film A.Ş (Şefkat tepe dizisi) izne tabi yerlerde izin almadan çekim yapamayacak." ifadesi kullanıldı.
Hz. Muhammed'li sahne
Şefkat Tepe dizisinin Şubat ayında yayınlanan 136. bölümünde Hz. Muhammed'in bir ışık halesi halinde dizinin karakterlerine görünmesi tepkilere neden olmuştu.
Gülen Cemaat'ine yakınlığıyla bilinen Samanyolu Televizyonu'nunda yayınlanan Şefkat Tepe dizisi, AK Parti-Cemaat savaşında da ön planda. Cemaat diziyi AK Parti ile gerilimin ilk günlerinden beri mesaj vermek için kullanıyor.
Ak Parti-Cemaat savaşının en şiddetli yaşandığı seçim öncesi dönemde, TRT'de yayınlanan Kızıl Elma dizisinde ise Türkiye’ye sızan yapının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı öldüreceğine dair diyalog yer almıştı.
Kaynak: Al Jazeera ve DHA