Çavuşoğlu: Peşmergenin Kobani'ye Geçişine Yardımcı Oluyoruz

Dışişleri kaynakları, Türkiye topraklarından Kobani'ye silah ve peşmerge geçişinin dün akşam itibariyle başladığını açıkladı. Bakan Çavuşoğlu da, peşmergenin Kobani’ye geçişine yardımcı olduklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tunus Dışişleri Bakanı Monghi Hamdi ile ortak basın toplantısından sonra soruları yanıtladı. "Kuzey Irak yönetiminin, peşmergenin Kobani’ye geçişi için izin talebi vardı. Türkiye izin verdi mi?" ve "ABD'nin Kobani’ye silah yardımı yapmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorularına şöyle yanıt verdi:

"Biz peşmerge güçlerinin destek için Kobani’ye geçişine yardımcı oluyoruz. Görüşmelerimiz de devam ediyor. Kobani'den Türkiye’ye kaçan insanların dönüp tekrar huzur içinde Kobani’ye yerleşmesini istiyoruz."

"Geçiş dün akşam başladı"

Bakan Çavuşoğlu'nun bu açıklamasından hemen sonra Dışişleri kaynaklarından verilen bilgiye göre ise, Kobani'ye peşmerge ve silah geçişi dün akşam itibariyle başladı. 

Kobani'ye gidecek olanlar Suriyeli

Al Jazeera muhabiri Mahmut Bozarslan’ın Irak Kürt bölgesindeki kaynaklara dayanarak aktardığına göre, Türkiye üzerinden Suriye kürt bölgesine gönderilecek güç, Irak Kürt bölgesi peşmergeleri değil, daha önce Suriye’den Irak’a getirilip eğitilenler olacak.

Bu silahlı güç Suriye’de katliamın başlamasından yaklaşık bir yıl sonra, 2012’de Irak Kürt yönetimi tarafından toplanıp eğitilmişti. Bu eğitime tabii tutulanlar Suriye’deki Kürt partilerinin üyeleri olmakla birlikte, Barzani’nin partisi  KDP’ye yakın. Fakat Barzani’nin bu eğitimi sağlaması, Irak Kürt yönetimi ve PYD arasında gerilime neden olmuştu. PYD kendi gücü dışında bölgede başka silahlı güç istemediği için bu peşmergelerin gelmesine izin vermedi. Hatta bölgede giren bazı küçük grupları da tutukladı.

PYD ve Suriye’de Barzani’ye yakın diğer Kürt partileri son bir haftadan beri, Irak’ın Duhok kentinde Suriye kürt bölgesinde nasıl yetki paylaşılacağı üzerine müzakere yürütüyorlar. Bu müzakerelere Barzani de zaman zaman katılıyor.

PYD, kontrolü altındaki  bölgelerde, diğer Kürt partileri ile yetki paylaşımı yapmaktan kaçınmış, bu yetki paylaşımını öngören Temmuz 2012’de tarihli Erbil anlaşmasını uygulamaya da koymamıştı.

Ardından da Ocak 2014’de üç bölgede, Afrin, Cezire ve Kobani’de özerklik ilan etmişti. Suriye’deki diğer Kürt partileri bu bölgelerde PYD’nin baskısından şikayet ediyordu. IŞİD’in Kobani’ye yönelmesinden sonra, PYD ve diğer Kürt partileri Duhok’ta bir araya geldi ve müzakere masasına oturdu.

"Esas desteklenmesi gereken ÖSO"

Çavuşoğlu, basın toplantısında, Suriye'de esas desteklenmesi gereken grubun Özgür Suriye Ordusu olduğunu belirtti:

"PYD’nin Suriye'ye yönelik amaçları ÖSO’dan farklı. Sadece Suriye'nin belli bir bölgesini kontrol etme amacı gütmektedir. Aynı IŞİD gibi. Bunun, Suriye'nin geleceği, sınır güvenliği ve demokratik yapılanması için bir tehdit olduğunu düşünüyoruz. PYD bunu sürdürdüğü müddetçe ÖSO’dan (Özgür Suriye Ordusu) da Türkiye’den de destek alamaz. Dolayısıyla burada PYD ve diğer unsurların da politikalarını değiştirmesi gerekiyor. Bu sorunun gerçek sebebinin unutulmaması gerekiyor. Esed rejiminin buradaki sorunun gerçek sebebi olduğunun da her fırsatta altını çiziyoruz. Genel anlamda daha kapsamlı bir strateji çerçevesinde burada esas desteklenmesi gereken gurubun ÖSO olduğu konusunda ABD ve müttefiklerimizle de hemfikiriz."

 

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı