Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kamu kurum ve kuruluşlarında Gülen cemaati bağlantılı kişilerin tespitine ilişkin soruşturmaların Dışişleri Bakanlığı'nda da yürütüldüğünü, büyükelçi düzeyinde görevden almalar olacağını söyledi.
Habertürk kanalında konuşan Çavuşoğlu, bakanlığa giriş sınavı sorularının çalınarak sızmalar yaşandığını belirterek, "Bizim sınavlar normalde kompozisyon usulü olur. Fakat belli dönemlerde çoktan seçmeli sorular sorulmuş, bakanlık tarihinin en zor soruları sorulmuş. Yanıtlar bazı adaylara verilerek bakanlığa sızmalar olmuş" dedi.
Büyükelçiler düzeyinde görevden almalar olacağını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, "Biraz sonra bakanlığa geçeceğiz, çapraz yoklamalar yaptık. Hata payımızı indirmek için titiz çalışıyoruz. Yeni ihbarlar geliyor, değerlendiriyoruz. Dışarıdan geri çekeceğimiz alt düzey memurlar da olacak" diye konuştu.
Çavuşoğlu şöyle devam etti:
"Soruları çalarak devlette kadro elde etmek zaten suç. Bunlar yıllardır devletten maaş aldılar. Milletin evlatları bu sınavlara girebilmek için oturup çalışacak, bunlara sorular verilecek, hiç çalışmadan girecekler. Dilbilgileri zayıf, kapasiteleri düşük. Biz 3 ay önce başkatiplik sınavı yaptık, 90 tanesi kaldı.
Başkatip olduktan sonra meslek memuru olarak yoluna devam ediyor. Ama başkatiplik sınavı kriterdir. Normal şartlarda bu sınavlarda 1-2 kişi kalır, yüzde 10'u geçmez. 95 kişiden 90'ı kalmış bu sefer. Neyi gösteriyor? Bilgi birikimine sahip olmadan sorularla girmiş olabilirler. Hepsini suçlayamayız tabi ama yüzde 90'ın kalması olağanüstü bir durum. Biz bakanlık olarak gerekli adımları atacağız."
‘İlişkilerimizi ister istemez etkiler’
15 Temmuz darbe girişimini planladığı iddia edilen, ABD'de yaşayan Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi için ABD'li siyasetçi ve yargı mensuplarıyla görüşeceğini söyledi.
Bakan Çavuşoğlu, "ABD’nin Gülen’i iade etmemesi durumunda ne olur?” sorusuna “Kötü senaryoyu düşünmek bile istemiyoruz” diyerek yanıt vermeye başladı. Çavuşoğlu, eğer Gülen iade edilmezse, Türkiye - ABD ilişkilerinin olumsuz etkileneceğini ifade etti:
“Bu olumsuz senaryoyu düşünmek bile istemiyoruz. Vatandaşımız buna tepki gösteriyor. Bu da şunu gösteriyor, Türkiye’de ABD karşıtlığı artmaya başladı. Bunun da ne ülkemize ne ilişkimize faydası var. Biz bunu dengelemeye çalışıyoruz ama vatandaşımızın hissiyatını da görüyoruz. Dolayısıyla kötü senaryoyu düşünmek istemiyoruz. Ama darbe basit bir şey değil. ABD Gülen’i iade etmezse ilişkilerimizi ister istemez etkiler.
Düşünün, ABD’de darbe girişiminde bulunan bir terör örgütünün başı bizde yaşıyor. ABD istiyor Türkiye vermiyor. ABD bu konuda ne hissederse, ne düşünürse biz de aynı şeyi hissederiz. Saldırının küçüğü büyüğü, iyisi kötüsü olmaz.”
ABD ve Avrupa ülkelerinin, darbe girişimi sonrası Türkiye'de kamudaki açığa almalar ve gözaltılar nedeniyle ilettiği endişelere de değinen Çavuşoğlu, "Hayatında darbe görmemiş ülkeler bize ders veriyor. Avrupalı dostlarımıza da işin özünü anlatacağız."
Çavuşoğlu, Yunanistan’a kaçan darbeci askerler için de “Darbecilere siyasi sığınma hakkı verilemez” dedi.
Kaynak: Habertürk