Çatalca İHL'de "Müslüman Gençlik" Konuşuldu

Yazar Nehir Aydın Gökduman, Çatalca Anadolu İmam-Hatip Lisesi'nin davetlisi olarak geldiği Çatalca'da ortaokullu ve liseli öğrencilerle buluştu.

İki bölümde gerçekleştirilen söyleşinin ilk bölümü İmam-Hatip Ortaokulu öğrencilerine yönelikti."Kitap Okumanın Önemi" konulu söyleşi, öğrencilerle aktif bir iletişim halinde gerçekleşti. Kitap okumanın zihin dünyamıza yaptığı katkı, empati yapabilme yetisinde bireye kazandırdıkları,çevreyi ve dünyayı anlamadaki rolü üzerinde duruldu.

Ellerinde yazarın okumuş oldukları kitaplarıyla programa gelen öğrenciler son bölümde beğenilerini, sorularını yazara ilettiler.

Sıcak ve sevecen bir atmosferde geçen programın sonunda yazar Nehir Aydın Gökduman, kitap imzalayarak öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Çatalca Anadolu İmam-Hatip Lisesi öğrencilerine yönelik söyleşinin ikinci bölüm konusu ise; "Müslüman Gençliğin Sorumlulukları" idi.

Söyleşide 21.yy. teknoloji, iletişim ve ulaşım çağında yaşayan insanlar olmamıza rağmen ne kadar birbirinden uzak, habersiz bireyler haline geldiğimizden, bireyselleşmenin, egonun, benlik dürtüsünün doruklarını yaşadığımızdan bahsedildi.

Oysa ki ;biz müslümanlar benliğimizi cemaat olgusunda , ümmet dayanışmasında eritebilmeli değil miydik?

Rabbimiz bize bunu emretmiyor muydu?

Örneğin Fatiha 4'te; "(Rabbimiz!) Yalnız sana kulluk eder ve yalnız senden yardım isteriz! " diyerek daha "biz" bilincini kuşanmamız istenmiyor muydu bizden?

Yine peygamberimiz şu sözleriyle ve örnekliğiyle bize "biz" olmayı ne kadar da güzel anlatıyordu aslında :

"Komşusu açken tok yatan bizden değildir."

"Kendiniz için istediğinizi kardeşiniz için de istemedikçe tam iman etmiş olmazsınız."

Yazar Nehir Aydın Gökduman, yaşadığımız bu soruna karşılık "Bireyselleşmenin önüne nasıl geçebiliriz?" sorusu altında ise şu çözüm önerilerini sıraladı:

1.Rabbimiz'in ilk emri olan Alak Suresi'nin "Oku!" emrini hayatımızda uygulamalıyız.

2.Ailemize yani yakın çevremize dair sorumluluklarımızın farkında olmalı ve bunları yerine getirmeliyiz.

Örneğin;evde annemize yardım ediyor, kardeşimize sevgi gösterip babamıza dışarıdan geldiğinde hürmet gösteriyor muyuz yoksa odamıza çekilip herşey ayağıma gelsin deyip kendi dünyamızda mı yaşıyoruz sadece? Bunları düşünmeliyiz.

3.Toplum içinde insanlarla birlikte, hemhal olabilmeliyiz.Bir müslüman sadece ben kendimden sorumluyum, kendimi bilirim diyemez, dememeli.

4.Dünyada olup bitenleri, gündemi takip etmeliyiz.

Örneğin; Bugün Suriye'den kaç mülteciyi ülkemizde misafir ediyoruz?

Mısır'da neler oluyor?

Nepal'de yaşanan depremin ardından orda şu an durum ne?

Amerika bugün hangi üçüncü dünya ülkesinin başına musibet gönderdi acaba?

Bunları biliyor muyuz? Bunlardan haberdar mıyız?

Programın son bölümlerine doğru ise sosyal medya, televizyon,cep telefonu imkanlarını nasıl kullanmamız gerektiği konuşuldu.Bu alanları özellikle sosyal medyayı taviz vermeden kullanmamız, kimliğimizle tavizsiz buralarda yer almamız gerektiği ve buraların bizim için ifsad noktalarına dönüşmemesi gerektiği üzerinde duruldu.

Söyleşinin son bölümünde öğrenciler yazar Nehir Aydın Gökduman'a sorularını ilettiler.Soru-cevap şeklinde devam eden ve verimli bir şekilde geçen program, kitap imzalama ve fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Etkinlik-Eylem Haberleri

İzmir’de orta okul ve lise öğrencilerinden Gazze’ye destek
İşgale diz çöktüren Gazze direnişi Fatih'te selamlandı!
Bingöl’de Gazze direnişine destek yürüyüşü
“Post modernizm nedir, nasıl bir krizin içerisindeyiz?”
İKÇÜ’lü öğrenciler özgür Gazze için bir araya geldiler