Çapada Mehmet Akif Programı Yapıldı

Mehmet Akif Ersoy, Ölümünün Yıldönümünde İstanbul Tıp Fakültesi'nde Anıldı

 

İstanbul Tıp Fakültesi Sosyal Sorumluluk Kulübü öğrencileri, şair-yazar Ali Değirmenci'nin konuşmacı olarak katıldığı programda Mehmet Akif'i ölüm yıldönümünde bir kez daha gündemlerine taşıdı. Sinevizyon gösterimiyle başlayan program, Ali Değirmenci'nin konuşmasıyla devam etti. 

İlk olarak Akif'in muzdarip, yalnız, idealinin gerçekleşmediğini düşünen bir insan olduğunu, yanında 5-10 kişi daha olsaydı Türkiye'nin gidişatını değiştirebileceğini ifade eden Değirmenci, bu halde bile tek bir insanın neler yapabileceğini Akif'e bakarak anlayabileceğimizi vurguladı. 'Milli şair' damgasıyla Akif'in gerçek kimliğini, şahsiyetini örtmeye çalışan devletin, zamanında ona çokça sıkıntı çektirdiğini, İstiklâl Marşı'nı yazmasına, devlet memurluğundan milletvekilliğine kadar pek çok görevde bulunmasına rağmen maaş bile bağlamadığına, cenazesine katılımı engellemek için o gün devlet memurlarına izin yasağı getirdiğine dikkat çekti.

Bir toplumun değişmesi için önce lokomotif olacak bir kitlenin eğitilmesinin gerektiğini düşünen, eğitime önem veren; okumanın, yeryüzünü tanımanın, aydınlanmanın önemini  idrak etmiş olan Akif'in kendini spordan edebiyata birçok alanda geliştirdiğini  örneklerle açıklayan yazar, 'Kim kazanamazsa bu dünyada bir ekmek parası/ Dostunun yüz karası, düşmanının maskarası' dizeleriyle de çalışmanın, tembellik ve miskinlikten uzak durmanın gerekliliğini Akif'in düşünceleri üzerinden anlattı.

Hurafe ve bid'atlardan arınmış, canlı dinamik bir din algısı oluşturmayı amaçlayan, bu bağlamda Kur'an'a, temel kaynaklara, İslami öze dönmenin önemine vurgu yapan Akif'in, fikir öncülüğünü yaptığı Sırat-ı Müstakim dergisinde bu görüşlerini halka aktardığından bahseden yazar, ayrıca Akif'in saltanattan, monarşiden hoşlanmadığına, aynı zamanda emperyalizme ve sömürüye de karşı olduğuna, dönemin yöneticilerine hitaben 'Koca karı ile Ömer' şiirinde adalet ve hakkaniyete verdiği önemi çarpıcı bir şekilde anlattığına dikkat çekti. 'Bunu benden duydunuz, ben ki, evet Arnavudum/Başka bir şey diyemem...İşte perişan yurdum!' dizeleriyle kavmiyetçilikten çok ümmetçi görüşü benimsediğini vurgulayan Değirmenci, her zaman halkın içinde olan, asla onlara tepeden bakmayan Akif'in, toplumda gördüğü yanlışları da hiç çekinmeden söylediğini ifade etti.   

Konuşmanın ardından yazara günün anısı olarak Mehmet Akif'in Kur'an meali takdim edildi ve Akif'ten okunan birkaç şiirle program sona erdi.

Ayrıca program öncesinde kurulan ve iki gün boyunca devam eden kitap standı ile öğrencilere Akif'i anlatan kitapları alma imkanı sunuldu. Sosyal Sorumluluk Kulübü öğrencilerinin çıkardığı 'Kalem ve Onur' dergisinin yeni çıkan 3.sayısı da program sonunda öğrencilere dağıtıldı.

Haber: Şule Aytekin

Etkinlik-Eylem Haberleri

Bursa’da Gazze nöbeti devam ediyor
Çocuklar "Hayat Namazla Güzeldir" sloganlarıyla yürüdü
Aksa Tufanı ve kazanımları
Özgür-Der Üniversite Gençliği programlarına başladı!
Diyarbakır Özgür-Der Gençlik Çalışmaları başladı