Can Bebe’nin Namaz Düşmanlığına Tepki

Amerikalı Ontex Grubu’na ait çocuk bezi firması Can Bebe’de çalışanların namaz kılmalarına izin verilmemesi kamuoyunda “namaz düşmanlığı” olarak değerlendirilirken, halk arasında infiale neden oldu.

İstanbul Yenibosna’da bulunan Can Bebe ve aynı gruba ait Can Ped ürünlerinin alınmaması yorumlarının yapıldığı paylaşım sitelerinde, bu firmaların telefon, faks ve maille tepki bombardımanına tutulması isteniyor.

Görüştüğümüz Marka Yöneticisi Nurdan Dinç ile İnsan Kaynakları Müdürü Aylin Sepici Can Bebe’de namaz kılmanın yasak olup olmadığı konusunda “Vardır veya yoktur diye bir şey söyleyemeyiz” diyerek, bu konuda yazılı bir açıklama gönderebileceklerini söylemişlerdi. Ancak halen bir açıklama yapılmış değil.

Rıdvan Kaya: Çalışma Bakanlığı Gerekli Uygulamaları Yapmalı

“Bu Amerikalı şirket kendisine orduyu ya da bürokrasinin bazı kurumlarını örnek almış sanırım” diyen Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, “Birileri her zaman böyle ibadet yasağı koymak gibi yanlışlar yapabilir ancak burada yapılacak iki şey var. Birinci olarak halk buna tepki göstermeli ve gerekirse boykot ederek yanlıştan dönmelerini sağlamaya çalışmalı. İkinci olarak da devlet bu işe el atmalı. Çalışma Bakanlığı bu haberleri çalışan haklarının ihlal edildiği konusunda ihbar olarak almalı ve soruşturma başlatarak bu olayların tekrarlanmaması için gerekli uygulamaları yapmalıdır. Çalışma Bakanlığı çalışma şartlarını ve saatlerini inceliyorsa, çalışanların ibadet etme özgürlüklerinin kısıtlanmasını da incelemelidir” dedi.

Ağaoğlu: İbadetlerini Yaptıkları İçin İşten Çıkartma Kabul Edilemez

Müslüman bir ülkede böyle bir uygulamaya şahit olduğu için tedirgin olduğunu kaydeden Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu da, “Ülkemizdeki yöneticiler yabancı sermayeyi cezbetmek için pek çok teşvik uygulaması yaparken yabancı sermayeli şirketlerin çalışanlarına bu tür kısıtlamalar getirmesi düşündürücüdür” dedi. Zorunluluk halleri dışında çalışanların inançlarının ve inançlarının gereklerini yerine getirmelerinin kısıtlanamayacağını belirten Ağaoğlu, bu sebepten işten çıkartmaların yargıdan geri döneceğini söyledi.

Ağaoğlu, STK’ların yaptırım gücü olmadığını ancak mağdur insanlara yol göstererek hukuki imkânlar sağlayarak destek olabileceklerini kaydetti. Yalnızca ibadetlerini yaptıkları için işten çıkartmanın söz konusu olmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Ağaoğlu, “Dava açıldığı takdirde bunu yapan şirket, çalışanına tazminat ödemek zorunda kalır” şeklinde konuştu.

Can Bebe Türkiye Pazarından Milyonlarca Dolar Kazanıyor

Ontex, 1979 yılında Belçika’da kuruldu. Avrupa başta olmak tüm dünyada toplam 12 üretim tesisi ve 15 satış ofisi bulunuyor. Ontex dünyanın önde gelen perakende zincirlerine yönelik özel markalı hijyenik ürünler üretiyor. Belçikalı Ontex Group’un yıllık cirosu 1.2 milyar Euro civarında. 1990 yılında Astel Kâğıtçılık adıyla Türkiye pazarına giriş yapan Belçikalı firma, 2000 yılında Ontex’le anlaştı. Ontex, Türkiye piyasasına bebek bezinin yanısıra kozmetik ve ıslak temizlik havlusu ürünleri de sunuyor. Ontex’in 24 farklı kategorinin her birinde yüzde 50’ye yakın pazar payı bulunuyor. Cirosunun yüzde 75’ini de bebek bezinden kazanıyor. Yılda ortalama 500 milyon adet çocuk bezi satıyorlar. Ontex International, 2010 yılında Goldman Sachs Capital Partners ve küresel-özel yatırım şirketi Texas Pacific Group (TPG) tarafından satın alındı. (Yeni Akit) 

Hukuk Haberleri

Adalet Bakanlığı’ndan yeni yargı reformu: Suç tipine göre farklılaştırılmış ceza infazı geliyor
Danıştay bazı davaları öncelikli inceleyecek
Yemek ücreti ödemek istemediği için bursu düşürülen öğrenciye para iadesi kararı
İlhom Bochayev Özbekistan'a iade edilirse iki çocuğu öksüz kalacak
Babaları öldü, anneleri sınır dışı edildi... 5 yetim çocuk Türkiye'de kimsesiz kaldı