Teyit.org sitesinden Beşire Korkmaz’ın haberi:
Twitter’dan Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) 24, 25 ve 26 dönem Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu tarafından paylaşılan bir fotoğrafın İzmir’de Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü şubesi önünde vatandaşlık verilen Suriyelileri gösterdiği iddia edildi. Ayrıca Halaçoğlu, paylaştığı fotoğrafta Suriyelilere vatandaşlık verilen şubenin İzmir Alsancak Umurbey Mahallesi 1510. sokakta olduğu bilgisine de yer verdi.
İddia iki bine yakın kullanıcı tarafından paylaşılırken dört binin üzerinde kullanıcı tarafından da beğenildi.
Ancak fotoğrafın Suriyelilere vatandaşlık verilen bir yerin önünü gösterdiği iddiası doğru değil. İzmir Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü ile yapılan görüşmede söz konusu yerin Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü olmadığı, Suriyeli mültecilerin adres ve bilgi güncellemelerinin yapıldığı Kayıt Güncelleme Merkezi olduğu belirtildi. İl Göç İdaresi’nin vatandaşlık verme gibi bir yetkisi de bulunmuyor.
Fotoğraf Kayıt Güncelleme Merkezi’ni gösteriyor
Yusuf Halaçoğlu’nun iddiasında yer alan adres bilgilerine Google Maps’ten bakıldığında ise iddia fotoğrafta yer alan bölgeye rastlanmıyor. Görsel üzerinde yapılan incelemeden yola çıkarak İzmir’de Suriyeli mültecilere vatandaşlık verildiği iddia edilen sokağın aslında İzmir Alsancak Umurbey Mahallesi’nde bulunan 1510. sokak değil 1519. sokak olduğu anlaşılabiliyor.
Fotoğraftaki merkezde geçici koruma altındaki Suriyelilerin kayıt bilgileri güncelleniyor
İzmir İl Göç İdaresi ile yaptığımız telefon görüşmesinde söz konusu iddianın doğru olmadığı, fotoğrafta yer alan Kayıt Güncelleme Merkezi geçici koruma altında bulunan Suriyelilerin, adres ve bilgilerinin güncellenmesinin yapıldığı belirtildi. Ayrıca aynı görüşmede İl Göç İdarelerinin vatandaşlık verme gibi bir yetkililerinin olmadığı da ifade edildi.
Öte yandan 2018 yılında İzmir Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü sitesinde yapılan bir duyuruda da Kayıt Güncelleme Merkezi açıldığı belirtilmiş. İnternet sitesindeki bilgilere göre Kayıt Güncelleme Merkezi, İzmir Valiliği İl Göç İdaresi Genel Müdürlüğü çatısı altında çalışıyor. 2 Mayıs 2018’de açılan geçici koruma altındaki Suriyelilerin bilgilerinin güncellenmesinin yapıldığı Kayıt Güncelleme Merkezi’nin adres bilgisi Umurbey Mahallesi 1519. Sokak, Konak olarak belirtilmiş. Suriyelilerin ihtiyaçlarının doğru tespit edilmesi, Türkiye’de sunulan hak, hizmet ve yapılacak yardımlardan haberdar olmalarını sağlamak için yapılan güncelleme çalışmalarının Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği tarafından desteklendiği de ifade edilmiş.
Suriyelilerin Türkiye’deki ilk kayıt esnasındaki bilgilerinin güncellenmesini gerçekleştiren bu çalışma İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor. Güncelleme sonunda Suriyelilere yeni bir geçici koruma kimlik belgesi de veriliyor.
Göç İdareleri vatandaşlık vermiyor
Suriyelilerin güncellemelerini yapabilmeleri için ise öncelikle randevu almaları gerekiyor. Bunun dışında Suriyelilerin ülkeye geldiklerinde kayıtları yapıldıktan sonra geçici kimlik belgesi almak için verilen randevuların aynı güne denk düştüğü durumlarda ise yoğunluk İl Göç İdaresi Genel Müdürlüğü önünde de gerçekleşebiliyor.
Göçmenlerin bilgilerinin güncelleyip geçici koruma kimlik belgesinin yanında oturma izni verebiliyor. Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve Göç İdaresi Müdürlüğü Kuruluş Yönetmeliği’nin ilgili maddelerinden kaynaklanan yetkilerle, İl Göç İdareleri yabancılara vatandaşlık verilmesi işlemini gerçekleştirmiyor. İl Göç İdareleri, göçmenlerin bilgilerinin güncelleyip geçici koruma kimlik belgesinin yanında onlara oturma izni verebiliyor.
Yabancı bir kişiye uygun koşulları sağladığında vatandaşlık verilmesi işi İçişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştiriliyor.
Yusuf Halaçoğlu’nun paylaşımı üzerine İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı da iddianın doğru olmadığı yönünde bir paylaşım yaptı. Bakan Yardımcısı Çataklı yaptığı paylaşımda fotoğrafta Suriyelilerin sırada beklediği yerin İl Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü olmadığını İl Göç İdaresinin Adres Kayıt ve Veri Güncelleme Birimi olduğunu belirtti.
Sonuç olarak İzmir’de Suriyelilere vatandaşlık verildiği iddiası doğru değil. Fotoğrafta görülen bölgede İzmir İl Göç İdaresi’nin Suriyelilerin bilgilerini güncellemesi için açılan Kayıt Güncelleme Merkezi bulunuyor. Söz konusu iddia yanlış bilginin yedi türünden “çarpıtmaya” örnek gösterilebilir.