Çad Fransa ile askeri işbirliğini sonlandırdı

Çad Dışişleri Bakanı ülkesinin artık tam anlamıyla egemen bir devlet olduğunu ve buna göre adımlar atacağını ifade etti.

Çad, Fransız askerlerinin Orta Afrika ülkesini terk etmesini gerektirecek bir hareketle, eski sömürge gücü Fransa ile savunma işbirliği anlaşmasını sona erdirdiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Abderaman Koulamallah Fransa'yı “önemli bir ortak” olarak nitelendirdi ancak “artık Çad'ın büyüdüğünü, geliştiğini ve egemen bir devlet olduğunu da dikkate alması gerektiğini” söyledi.

Açıklama Perşembe günü, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot'nun ziyaretinden saatler sonra yapıldı.

Geçmişte Batılı ülkelerin askeri güçleriyle yakın işbirliği içinde olan Çad, son yıllarda Rusya'ya yakınlaştı.

Dışişleri Bakanlığı, 2019 yılında revize edilen anlaşmayı feshetme kararının ülkenin stratejik ortaklıklarını yeniden tanımlamasına olanak sağlayacağını söyledi.

Fransa'nın, Fransız birliklerine ev sahipliği yapan son Sahel ülkesi olan Çad'da halen yaklaşık 1.000 askerinin yanı sıra savaş uçakları da bulunuyor.

Fransa, askeri darbelerin ardından son iki yılda Mali, Nijer ve Burkina Faso'dan askerlerini çekmek zorunda kaldı.

Koulamallah Fransız birliklerinin çekilmesi için bir tarih vermedi.

Perşembe günü Barrot ile Cumhurbaşkanı Mahamat İdris Deby arasındaki görüşmenin ardından düzenlenen basın brifinginde konuştu.

Koulamallah Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, “Çad Cumhuriyeti hükümeti, Fransa Cumhuriyeti ile imzalanan savunma alanındaki anlaşmayı sona erdirme kararını ulusal ve uluslararası kamuoyuna bildirir” dedi.

Deby, askeri yönetim altında geçici lider olarak geçirdiği üç yılın ardından Mayıs ayında cumhurbaşkanı olarak yemin etmişti. Babası İdris Deby, 1990'ların başındaki bir darbeden bu yana Çad'ı yönetiyordu.

Denize kıyısı olmayan Çad, Rusya'nın Wagner paralı asker şirketine bağlı milis güçlerin bulunduğu Orta Afrika Cumhuriyeti, Sudan, Libya ve Nijer ile sınır komşusu.

Perşembe günü Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bölgedeki silahlı gruplarla mücadelede Batı'nın önemli bir müttefiki olan Çad'ın 66 yıllık bağımsızlığının ardından egemenliğini tam olarak tesis etmek istediği belirtildi.

Açıklamada, “Anlaşmanın şartlarına uygun olarak Çad, gerekli son tarihler de dâhil olmak üzere fesih usullerine saygı gösterecek ve uyumlu bir geçiş sağlamak için Fransız yetkililerle işbirliği yapacaktır” denildi.

Senegal Devlet Başkanı Bassirou Diomaye Faye Perşembe günü Fransız devlet televizyonuna verdiği mülakatta Fransız askerlerinin ülkesinde varlıklarını sürdürmelerinin uygun olmadığını söyledi.

Fransız askerlerinin ülkeyi terk etmelerinin istenip istenmeyeceği ya da ne zaman isteneceği konusunda ise bir şey söylemedi. Senegal'de yaklaşık 350 Fransız askeri bulunuyor.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

İslam Dünyası Haberleri

Çeçenistan'da toplu gözaltılar yaşanıyor
Çeçenistan'da askeri okula drone saldırısı
Çeçenistan'da Rus askerlerine pusu
Mali cuntası yeni bir sivil katliam yaptı
Mali'de Rus askerleri ve ordu güçleri 15 sivili katletti