Ülkedeki sivil toplum kuruluşlarından İnsan ve Tutuklu Hakkını Savunma ve Koruma Derneği'nin (APRODH) Başkanı Pierre Claver Mbonimpa, Dünya Kayıplar Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Burundi'de giderek artan şiddet olaylarının endişe verici olduğunu belirtti.
"Ülkede siyasi krizin başladığı Nisan 2015'ten bu yana 2 binden fazla kişi ortadan kayboldu." ifadesini kullanan Mbonimpa, haber alınamayan bazı kişilerin öldürüldüğünü, bazılarının ise hücrelerde tutulduğunu ileri sürdü. Mbonimpa, olayların sorumlularının güvenlik güçleri ve istihbarat yetkilileri olduğunu iddia etti.
Söz konusu kayıp vakalarıyla silahlı grupların da bağlantısı bulunabileceğini savunan Mbonimpa, devletin halkı korumakla görevli olduğuna değindi.
Burundi İnsan Hakları Koruma Birliği de aralık ayından bu yana 303 kayıp ihbarı aldıklarını duyurdu.
Ulusal ve Bağımsız İnsan Hakları Koruma Komisyonu Başkanı Jean Baptiste Baribonekeza ise 2015'te sadece 19 kişinin kayıp olduğunu ve güvenlik güçlerinin bu olaylarla bağlantısı olduğuna ilişkin hiçbir delilin bulunmadığını kaydetti.
Ülkede siyasi kriz bir yıldır sürüyor
Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan "devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığına adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de adaylığın önünde yasal bir engel bulunmadığı yönünde karar almıştı.
Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto etmek için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi ölmüştü. 21 Temmuz 2015'te düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti.
BM verilerine göre, olayların başladığı Nisan 2015'ten bu yana ülkede 700'den fazla kişi öldü, 650'ye yakın kişi işkenceye uğradı, 280 binden fazla kişi de ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.
AA