Bursa'da OYAK Renault ve Tofaş İşçileri Ayakta

Modern köleliğe hayır diyen otomotiv işçileri ücretlerinde iyileştirme ve iş hayatında insanca muamele için eylem başlattı.

HAKSÖZ-HABER

Yaşadıkları ücret adaletsizliği ve uğradıkları baskıların ardından direnişe geçen metal işçileri bu gece Bursa'da büyük eylemi başlattı. Oyak Renault'ta üretim durdu! İşçiler büyük bir eyleme imza atıyor!

Bursa'da faaliyet gösteren otomobil fabrikası Oyak Renault'ta işçiler, ücretlerinde iyileştirme talebiyle eylem başlattı. Mesailerine başlamayan ve fabrikadan çıkmayan işçilerin eylemi nedeniyle fabrikada üretim durdu.

AA’nın geçtiği habere göre Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim yapan ve 5 binden fazla işçinin çalıştığı Oyak Renault otomobil fabrikasında, 00.00-08.00 vardiyasında görevli yaklaşık bin 500 işçi, servislerle geldiği tesise girmedi ve burada toplandı. 16.00-24.00 vardiyasında çalışan işçiler de mesailerinin dolmasına rağmen fabrikadan çıkmadı. İşçiler, mesaiye başlamayınca fabrikada üretim durdu. Mesailerine başlamayan ve fabrikadan çıkmayan işçilerin eylemi  sürüyor.

Türk Metal Sendikasına Tepki

Fabrikadan dışarı çıkmayan işçiler, tesis önünde bekleyen arkadaşlarına sloganlar atarak destek oldu. Cep telefonlarının ışıklarıyla birbirlerine destek veren işçiler, istifa ettiklerini belirttikleri Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası ile fabrika yönetimi aleyhine slogan attı. 

İşçiler, ücretlerinde iyileştirme yönündeki taleplerine yanıt alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini savundu.

Bu arada işçiler, geçen ay bir otomotiv yan sanayi firması için daha iyi koşullarda toplu sözleşme imzalayan Türk Metal Sendikası ile işverene tepki amacıyla daha önce de bazı eylemlerde bulunmuştu. 

İşten Çıkarmaya Protesto

Geçem hafta da Renault Fabrikasından 14 kişinin işten çıkarılmasını protesto eden gece vardiyası fabrikaya girmezken içerideki işçiler de fabrikayı boşaltmamıştı. Ayrıca Tofaş fabrikası işçileri de benzer bir eylem başlatmıştı. Eylemlerinde, bağlı oldukları Türk Metal Sendikasının istedikleri zam ve çalışma koşullarını sağlamadığına dikkat çeken çalışanlar, “Direne direne kazanacağız”, “İşçiye uzanan eller kırılsın” şeklide slogan attı. İşçiler Türk Metal Sendikası’nın kısa süre önce Bosch otomotiv yan sanayi fabrikasında işçilere yüzde 60 zam aldığını, kendi haklarını korumadığını ve sözleşmelerinin 2017’ye kadar aynı şartlarda devam ettiğini söyledi.

İŞÇİ ÇALIŞIYOR, TOFAŞ BÜYÜYOR

Şehir Medya’da yer alan habere göre 2015’in ilk çeyreğinde satış gelirlerini geçen yıla oranla yüzde 27 arttırarak; 2 milyar 131 milyon TL net satış geliri, 205,5 milyon TL net kâr elde eden Tofaş, üretimini arttıran işçilerle paylaşmıyor. İşçiler eylemde iken fabrikanın büyüme rakamlarını açıklaması da tepki çekti. Şirketin ilk 3 aylık performansını değerlendiren Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Toplam satışlarımızdaki artışla beraber gelirlerimizi ve kârımız yükselttik, 146 milyon dolar dış ticaret fazlası yaratarak ülke ekonomisine katkı sağmaya devam ettik.” ifadelerini kullandı. Eroldu, “Ülke ekonomisine, sektöre ve paydaşlarımıza yarattığımız değeri artırmak hedefiyle, emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz” dedi.

TÜRK METAL’E SÖZLEŞME ÖFKESİ

Türk Metal ile Bosch patronu arasında süren sözleşme görüşmelerinde, işçilerin baskısı sonucu MESS sözleşmesinin üzerinde kazanım elde edilmesi, Bursa’da diğer metal fabrikalardaki işçileri harekete geçirdi. Renault’ta gece vardiyasında başlayan eylemin ardından Tofaş işçileri de sabah fabrikaya girmeyerek eylem başlattı. Türk Metal’in örgütlü olduğu başta Renault, TOFAŞ olmak üzere metal fabrikalarında çalışan işçiler, yemek boykotu ve vardiya çıkışlarında alkışlı protestolarla Türk Metal yöneticilerine tepki gösterdi. İşçiler MESS ile imzalanan 3 yıllık ve düşük zam içeren sözleşmenin, taleplerini karşılayacak bir sözleşmeyle yenilenmesini istedi. İşçiler, “Madem Bosch’ta böyle sözleşme imzalayacaktınız, o zaman bizde niye böyle kötü bir sözleşme imzaladınız” diyerek imzalanan sözleşmeyi kabul etmeyeceklerini söylediler.

İŞÇİLER BAŞKA SENDİKA İSTİYOR

Tofaş’taki işçiler de bağlı bulundukları Türk Metal Sendikası’nın yeterli zammı alamadığını söyleyerek istifa edip başka bir sendikaya geçmek istiyor. Çeşitli fabrikalarda çalışan yaklaşık 160 bin işçi sendikanın haklarını korumadığını, işverenden yana davrandığına dikkat çekti. Sendikanın işverenlerle son yaptığı sözleşmede yüzde 10’un biraz üzerinde zam almasına rağmen sözleşme süresini 3 yıla çıkarması tepkinin bir diğer sebebi.

Renault işçilerinin yüzde 90’ı Türk Metal Sendikasından istifa ederken, Tofaş’ta da istifalar sürüyor. Türk Metal Sendikası’ndan istifa eden işçiler, beyaz yakalı temsilci istemediklerini, kendi içlerinden temsilci seçerek patronla masaya oturmak istediğini söyledi.

E-devlet şifresini alan işçilerin bireysel istifaları sürerken, 17 Mayıs’ta da Tofaş işçileri eylem kararı aldı. 17 Mayıs Pazar günü metal işçisi ikinci kez Kent Meydanı’nda buluşacak. Metal işçisi Türk Metal’den kurtuluşunu kutlayacak, aynı zamanda 21 Mayıs öncesi sesini duyuracak. Renault’ta yönetimin işçiden istediği sürenin dolacağı 21 Mayıs tarihinde, bu süre içerisinde adım atılmaması halinde farklı bir tutum alınacak. Renault işçisinin kararına bağlı olarak her fabrika, kendi özel koşullarını dikkate alarak dayanışma eylemlerine başlayacak. İstifaların ardından metal işçisi kendi yolunu çizecek.

İŞÇİ DEĞİL, MODERN KÖLELER

Fabrikada çalışma saatlerinin uzun ve işçileri gün ışığından mahrum bırakacak şekilde ayarlanmış olması, çalışanlarda sosyal yaşama uyum sorunları başlatıyor. Tofaş işçileri, işverenin fabrikayı “üniversite” olarak tanımladığını ancak “yarı açık cezaevi”nde çalıştıklarını söyledi. Fabrikayı gezmeye gelenler için oluşturulan örnek bantlarla üretim bantlarının aynı sağlıklı koşullara sahip olmadığını anlatan işçiler, sürekli verimliliği arttırmak için zorlandıklarını anlattı. Çalışanların bir işi kaç saniyede yaptığının hesaplandığı Santrasyon uygulaması ile işçilerin boş kalan dakikaları dahi dolduruluyor. Yılda 35 öneri vermek zorunda bırakılan çalışanlar, en ufak hatalarında savunma yazdırılıyor ve defalarca reddedilen dilekçelerle baskı altına alınıyor. Kaizen çalışması ile işçinin daha çok üretmesi beklenirken, ihtiyaç molalarını da çalışan performansını düşürmeden kendi yarattığı zamanda kullanmak zorunda.

EDEBALİ: “GEZİ DESTEKÇİSİ KOÇ HOLDİNG İŞÇİSİNİN KARŞISINDA”

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali de işçilerin haklı eyleminde yanlarında olduklarını söyledi. Bursa’da üretim büyük ihracat hedeflerine ulaşan Tofaş’ın ihracat rekorları kırarken işçinin alın terini vermemesinin haklı görülemeyeceğini söyleyen Edebali, “Gezi sürecinde eylemcilere destek veren Koç ailesinin gerçek yüzünü işçiler de gördü. Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 çocuk isteğini, halkın yanında bir duruş sergiler görünerek eleştiren Mustafa Koç’un gerçek duruşu, fabrikasında çalışan işçilere uyguladığı ücret politikası ile ortaya çıktı. İnsanlar en ucuz bez ve mama ile sağlıksız barınma koşullarında çocuklarını yetiştiriyorlar. Çünkü fabrikadan hak ettikleri ücreti alamıyorlar.”

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı