Bursa 28 Şubat Platformu ve dönemin mağdur öğrencileri, İpekçilik Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde 17 Aralık 1998 yılında başlayan başörtüsü yasağı ve sonrasındaki baskıların 15. yıl dönümü okul önünde düzenlenen eylemle protesto etti. Okulun 9’uncu sınıfına giderken başörtüsü yasağından dolayı okuldan atılan Sinem Bilik, "Bu okuldan mezun olamadım, ama inşallah bizden başka kimse o olayları yaşamaz." dedi. Eyleme Karagöz ve Tuzsuz Deli Bekir tiplemelerinin sergiledikleri tiyatro oyunu da renk kattı.
İpekçilik Anadolu İmam Hatip Lisesi önünde düzenlenen eylemde konuşan başörtüsü mağdurlarından öğretmen Emine Hocaoğulları, şunları söyledi: "Yaptırımlar sonucu bütün toplumu adeta böcek gibi gören zihniyetin toplumun değerlerine alenen savaş açacağı bu kadar keskin ve birden uygulanabileceği pek düşünülmemişti. Ama bir sabah okullarımıza geldiğimizde önümüzde her türlü silahı, teçhizatı ve adeta sallamakla özdeşleştikleri coplarıyla, polisler kapıya dayanmış, bizi kendi okullarımızdan kovduklarını gördük. Birileri gelmiş 'sen, kendi vergilerinle yaptırdığın okuluna gidemezsin' diyor. Bizim vergilerimizle maaşlarını alanlar hakkımızı gasp ediyorlar, başımıza bela kesiliyordu. Yapılan en hafif deyimle milli ve manevi değerlerimize açık ve acımasızca saldırıydı. Bizler hiçbir zaman hukukun dışına çıkmadık. Ama sadece o zaman 13-15 yaşlarındaki kızlarımız değil, erkek öğrenciler, anne-babalarımız, dedelerimiz, abi ve ablalarımız da türlü hakaret ve tehditle birlikte kahraman polisimizin bonkörce kullandığı coplarından nasipleniyordu."
2001’de eğitim öğretim gördüğü İpekçilik Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden başörtüsü yasağına uymadığı gerekçesiyle atılan Sinem Bilik ise yaşadıklarını okul kapısı önünde açıkladı. Bilik, "Bizim kaybolan yıllarımızı, hayallerimizi, geleceğe dair ümitlerimizi, yaşama sevincimizi, halen üzerimizde taşıdığımız ve ömür boyu taşıyacağımız travmalarımızı, bazı arkadaşlarımızın psikolojik problemlerini, sürekli kendisini takip edecek depresyonlarını yaşatanlar, sadece bizim ve ailelerimizin değil bütün toplumun geleceğini karartanlar bunun hesabını vermeyecek mi?." dedi.
'SINAVLA GİRDİĞİM OKULDAN MEZUN OLAMADIM'
Sinem Bilik, ortaokul 1. sınıfta okurken başörtüsü yasağı başladığını belirterek şunları söyledi: "Önce başörtülü öğretmenlerimiz görevden alındı. Bu süreç devam ederken ortaokul 3. sınıfa geçtiğim vakit yaklaşık üç ay okula alınmadık. Arkamızda büyük kalabalık vardı, zaman geçtikçe bizi destekleyenleri bulamaz olduk. Yıllar geçti lise bölümüne geçtiğimizde disiplin cezaları başladı. Önce uyarı, sonra kınama ve okuldan uzaklaşma kararı aldık. Yaklaşık 19 kişiydik. En sonunda 9’uncu sınıfın birinci dönemin sonunda tasdikname ile okuldan atıldık. Atıldıktan sonra bir başka okula geçmemiz mümkün olmadı. O dönemimiz boşa geçti. Sonra açık öğretimden devam edip eğitimimi tamamladım. Bu okuldan mezun olmak bize nasip olmadı, inşallah bizden sonra kimse böyle bir olay yaşanmaz."
KARAGÖZ VE TUZSUZ DELİBEKİR TİPLEMESİ DE DESTEK VERDİ
Eyleme geleneksel gölge oyunu kahramanlarından Karagöz ve Tuzsuz Delibekir tiplemesi de destek verdi. Hacivat- Karagöz gölge oyununun Karagöz ve Tuzsuz Delibekir figürlerini canlandıran tiyatrocular başörtüsü yasağına tepki gösterdi. Karagöz kalabalığı selamlarken alana gelen Tuzsuz Delibekir, Karagöz'e ‘hanım kızım’ diye hitap etmesi dikkat çekti. 'Saçlarım nedeniyle okula almıyorlar' diyen Karagöz’e Tuzsuz Delibekir, "Seni kim almıyor okula?" dedi. Artık başörtülü kızların okula gidebildiğini söyleyen Karagöz, "Artık alıyorlar, ama kamusal alanda çalıştırmıyorlar." cevabı verdi. Karagöz, "Adamlar deli" deyince Tuzsuz Delibekir bu kez, "Kim o densiz benim gibi deli gibi Allah’ın emrine uyarken onlar kim oluyor be?" şeklinde konuştu.
Başörtüsü mağduru öğrencilerin taşıdığı pankartlardaki gazete küpürleri de dikkat çekti. Eylem olaysız şekilde sona erdi.