Burkina Faso’da Yönetim Orduda

Bir haftadır iktidar karşıtı protestoların devam ettiği Burkina Faso’da , Devlet Başkanı Blaise Compaore’nin istifasının ardından iki günde iki farklı ordu yetkilisi yönetimi devraldıklarını açıkladı.

Ülkeyi 27 yıldır yöneten Devlet Başkanı Blaise Compaore'un seçimlerde bir kez daha aday olmasını istemeyen göstericilerin 27 Ekim Pazartesi gününden bu yana sürdürdüğü protestolar sonrası Compaore 31 Ekim Cuma günü istifa ettiğini açıkladı.

Compaore’un açıklamasının hemen ardından Genelkurmay Başkanı General Honore Nabere Traore, kendisini ülkenin geçici devlet başkanı ilân etti. Ancak eski devlet başkanı Compaore’a yakınlığıyla bilinen Traore’un açıklaması, göstericiler ve ordunun alt kademe mensupları tarafından kabul edilmedi.

Gece boyunca Başkanlık Sarayı çevresinde devam eden çatışmaların ardından 1 Kasım Cumartesi sabahı radyodan açıklama yapan ordu sözcüsü Tuğgeneral Isaac Zida, geçici devlet başkanının kendisi olduğunu söyledi.

‘Compaore güvende’

“Eylemlerde şehit düşenleri selamlıyorum” diyen Zida, ülkesini üç ay sonraki seçimlere güvenli bir şekilde taşıma sözü verdi.

Zida açıklamasında, "Devlet Başkanı Compaore'un istifasını sunmasının ardından halkımızdan gelen talep üzerine halihazırdaki 1991 Anayasası'nı askıya almaya karar verdik" dedi.

Ülkedeki tüm güçlerin onayıyla geçiş konseyi oluşturulacağını belirten Zida, tüm taraflara sakin olmaları, kendilerine güvenmeleri ve kişilerle mülkiyetleri korumaları yönünde çağrıda bulundu.

Zida ayrıca istifasının ardından ülkeyi terk eden eski devlet başkanı Compaore'un güvenli bir bölgede olduğunu açıkladı. Compaore'un, ülkenin güneydoğusunda, Gana sınırı yakınındaki Po kenti yakınlarına gittiği tahmin ediliyor.

Reuters’a da açıklama yapan Zida, “Bu bir darbe değildir. Halkın ümitleri ve beklentileri var ve onları anladığımıza inanıyoruz” diye konuştu.

30 kişi öldü

Ülkede olaylar 27 Ekim tarihinde başladı. Compaore’nin bir kez daha aday olmasının önünü açan yasa tasarısına karşı çıkan binlerce kişi sokaklara döküldü.

Giderek alevlenen gösterilerin en kanlı günü 30 Ekim oldu. Güvenlik güçleri ve Devlet Başkanı'nın korumalarının açtığı ateş sonucu en az 30 kişi öldü, 100’den fazla kişi de yaralandı. Başkent Uagadugu'daki meclis binası işgal edildi.

İktidardaki Demokrasi ve İlerleme Kongresi Partisi (CDP) milletvekillerinin konakladığı otel de ateşe verildi.

Bazı askerlerin göstericilerin safına katıldığı Uagadugu'da havalimanı da kapatıldı.

Perşembe akşam saatlerinde darbe yapan ordu meclisin feshedildiğini duyurdu. Ülkenin lideri Blaise Compaore ise akşam saatlerinde olağanüstü hâl ilan etti ve sokağa çıkma yasağı getirdi.

Yayımlanan bildiride, yasa tasarısının tekrar gözden geçirileceğine işaret edilerek, "Ülkede yaşanan gösteriler ve halkımızın içinde bulunduğu şu acı anlarda, başkent Uagadugu'da yer alan Ümmet Meydanı'ndaki göstericilere sesleniyorum. Mesajınız bana ulaşmıştır. Bugün hükümeti yeni ufukların altyapısını oluşturmak için feshediyorum" denildi.

31 Ekim’de olağanüstü hâlin kaldırılmasından bir süre sonra Devlet Başkanı Compaore istifa etti.  

Blaise Compaore yönetimi 1987 yılında darbeyle ele geçirmişti. Compaore son cumhurbaşkanlığı seçimlerini beklendiği gibi oyların yüzde 80,2'sini alarak kazanmıştı.

54 yılda altı darbe

274 bin kilometrekare yüzölçümüne sahip Burkina Faso'da 16,7 milyon insan yaşıyor.

5 Ağustos 1960’ta Fransa’dan bağımsızlığını kazanan ülkenin resmi dili Fransızca.

Parlamenter cumhuriyet sistemiyle yönetilen ülkede parlamento 111 milletvekilinden oluşuyor ve beş yıllık dönem için halk tarafından seçiliyor.

Zida’nın geçici hükümetin başına geçmesiyle ülkede ordu altıncı kez yönetime el koymuş oldu.

Reuters, AFP, AA

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı