“Burada Yaşamla Ölüm Arasındayız”

Halep’in doğusundan tahliye edilerek İdlib’e getirilen Suriyeliler sivil toplum kuruluşlarının yardımı ve kendi imkânlarıyla kurdukları çadırlarda zorlu kış şartlarında yaşam mücadelesi veriyor.

Suriye’de Rusya destekli Beşşar Esed güçleri ve İran destekli mezhepçi militanların kuşatma altında tuttuğu Halep’in doğusundan tahliye edilerek İdlib’e getirilen Suriyeliler, sivil toplum kuruluşlarının desteği ve kendi imkânlarıyla kurdukları çadırlarda yaşamlarını sürdürüyor.

İdlib’e bağlı Harim kasabasında kurulan çadırlarda yaşayan Halepliler, Türkiye’den gelen yardımlarla hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor.

Soğuk kış günlerinde alt yapısı, elektriği ve suyu olmayan bölgelere kurulu çadırlarda kalan Suriyeliler, ocaklarını çevreden topladıkları odunlar ve atıklarla ısıtıyorlar.

Çadırlarda aileleriyle kalan çocuklar, çamurlu yollarda yalın ayak oynayıp zaman geçiriyor.

“İmkânlarımız Çok Kısıtlı”

Halep’te tahliyeler başladıktan sonra İdlib’e gelen ve Harim kasabasında kendi imkânlarıyla yaptıkları derme çatma çadırda iki çocuğuyla kalan Safa İbrahim (28), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıl önce Esed güçlerine ait savaş uçaklarının Halep’teki bombardımanı sırasında evlerinin isabet aldığını ve kocasının yaşamını yitirdiğini belirtti.

Safa İbrahim, eşini kaybetmesinin ardından biri iki, diğeri bir yaşındaki çocuklarıyla bir başına kaldığını ve Halep’te hayatta kalmaya çalıştıklarını söyledi.

Çok zor günler yaşadıklarını ve her zaman Allah’a duâ ettiğini anlatan Safa İbrahim, “Halep’teki tahliyeler başladıktan sonra İdlib’e geldik. Çocuklarımla birlikte hayatta kaldığımız için Allah’a şükrediyoruz. Kaldığımız çadırlarda imkânlarımız çok kısıtlı durumda. Yardım bekliyoruz.” diye konuştu.

“Sadece Giyecek ve Bir Lokma Ekmek İstiyoruz”

Şıhle Hımde (65) ise kocasıyla birlikte kaldıkları çadırların yağmurlu günlerde su ile rüzgâr aldığını ve çok üşüdüklerini belirtti.

Hımde, çok bir şey beklemediklerini, sâdece üstlerine giyecek ve bir lokma ekmek isteklerini dile getirdi.

Kocası ve 3 çocuğuyla çadırlarda yaşam mücadelesi veren Hamide Rezzak de (21), “Buradaki durumumuz hiç güzel değil. Allah’ımıza sığınıyoruz. Allah’ımın rahmetini istiyorum.” dedi.

İki çocuk annesi Nur Ali (27) de Suriye halkına Türkiye’den başka hiç kimsenin kendilerine yardım etmediğini ve her zaman yanlarında durduğunu söyledi.

“Durumumuz Kötü Ama Allah Büyüktür”

Türkiye’ye teşekkür eden ve Türkiye halkına duâcı olduklarını ifade eden Nur Ali, “Kampta yaşayanların eksiği çok fazla. Su, yiyecek ve giyecek lâzım. Durumumuz kötü ama Allah büyüktür.” diye konuştu.

Yasin Hamis (75), 15 kişiden oluşan ailesiyle zor kış şartlarında iki çadırda kaldıklarını aktardı. Çadırlarda yaşamanın çok zor olduğunu söyleyen Hamis, çadırlarda kalanların acilen yiyeceğe, giyeceğe, suya, çocukların da süt, mama ve beze ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Soğuk hava nedeniyle çocukların hastalandığını anlatan Hamis, şunları aktardı:

“Halep’ten 15 kişilik ailemle birlikte geldik. Hayatta kalabileceğimiz kadar yardım istiyoruz. Su, ekmek, iş yok. İş olsa çalışır ailemize bakardık. O imkânımız da yok. Burada yaşamla ölüm arasındayız. Ortalık kış. Bize yardım edin.”

“Kışlık Giyeceklerimiz Yok”

Kamp sorumlusu Gaze Vezir ise yardım kuruluşları ve kendi imkânlarıyla kurulan 70 çadırda 300 Haleplinin kaldığını kaydetti.

Çadırlarda kalan insanların sağlıksız bir ortamda yaşama tutunmaya çalıştığını vurgulayan Vezir, “Çadırlarda kalanların yatak, battaniye, yakacak ihtiyacı var. Buralar çok soğuk. Kışlık giyeceklerimiz yok. Özellikle ilaç lâzım. Çocuklarımız hasta oldu. Çocukların süt, bez ve eğitime ihtiyaçları var.” dedi.

Vezir, kendilerine sahip çıkan ve elinden gelen yardımı gösteren Türkiye’ye teşekkür etti.

Suriye Haberleri

Hamas yöneticisi Nassar: “Halkını katleden Esed direnişin timsali olamaz”
Suriye’ye dönüşlerin “gönüllü” olduğundan emin misiniz?
Suriyeli aileye sınır dışı kararı!
İşgalcilerin Şam'daki hava saldırısında 16 kişi katledildi
Rusya'nın gerçekleştirdiği Etarib pazar yeri katliamının 7'nci yılı