Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev, hükümeti kurma görevini sosyalistlere verdi

2021'den bu yana 12. hükümet kurma girişiminin de başarısız olması durumunda ülkede martta yine erken genel seçime gidilmesi bekleniyor.

Bulgaristan'da siyasi kriz sürerken Cumhurbaşkanı Rumen Radev, hükümeti kurma görevini Bulgaristan Sosyalist Partisi'ne (BSP) verdi.

Radev, Cumhurbaşkanlığında düzenlenen törende hükümeti kurma görevini 240 üyeli parlamentoda 24 sandalyesi bulunan BSP'nin Genel Başkanı Korneliya Ninova'ya verirken "BSP'nin bu girişimde en yüksek şansı olan parti olduğunu düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Ninova da törende yaptığı konuşmada, "Ülkemizin kritik durumunun farkında olan partimiz, sorumluluk sahibi olup defalarca diyalogdan yana olduğunu göstermiştir." dedi.

Anayasal prosedür, hükümeti kurma görevinin yerine getirilmesi konusunda net süre belirlemiyor.

BSP'nin hükümeti kuramaması durumunda Cumhurbaşkanı Radev, parlamentoyu feshederek ülkede yeni bir erken genel seçim için tarih belirleyecek.

7 partiden oluşan Bulgaristan Parlamentosunda 5. sırada yer alan BSP'den önce eski başbakanlardan Boyko Borisov'un lideri olduğu Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) Partisi ve Değişime Devam (PP) Partisi hükümeti kuramamıştı.

Bulgaristan'da Nisan 2021'de yapılan olağan genel seçimin ardından koalisyon hükümetinin kurulamaması üzerine ülke 3 kez erken genel seçime gitmişti.

Son 4 parlamentoda farklı partiler, toplam 11 kez hükümet kurma girişiminde bulunmuş ve başarısız olmuştu.

BSP'nin kabine kurma girişiminin başarısız olması durumunda Bulgaristan'da martta yeniden erken genel seçime gidilmesi bekleniyor.

Siyasi arenada son durum

Parlamentoda eski komünist partinin siyasi geleneğini sürdüren, savaş sırasında Ukrayna'ya silah yollanmasına sürekli karşı çıkan Rusya yanlısı BSP'nin hükümet kurabilme şansı, diğer 6 parti tarafından "düşük" görülüyor.

Parlamentoda birinci parti konumundaki GERB ile üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) liderleri, Bulgaristan'ın kararlı şekilde erken seçime doğru yol aldığını savunuyor.

GERB Parlamento Grubu Başkanı Desislava Atanasova, "Cumhurbaşkanı Radev, BSP'yi seçerek hükümet kurulmasını istemediğini açıkça gösterdi." dedi.

PP Milletvekili ve Parlamento Başkan Yardımcısı Nikola Minçev, BSP'nin Ukrayna'daki savaş ile ilgili tutumunun "ciddi bir sorun olduğuna" işaret ederek, "Bu partinin kabine kurması çok zor olur." dedi.

Avrupa Birliği ve NATO yanlısı Demokratik Bulgaristan (DB) Partisi Milletvekili Nadejda Yordanova, "Biz, BSP'ye destek veremeyiz. Ukrayna'daki savaş ve Rusya'nın Bulgaristan'a olan etkisinin azaltılması konusunda bu partiyle köklü görüş ayrılıklarımız var." diye konuştu.

Parlamentonun en küçük partisi Bulgar Yükselişi'nin (BV) lideri Stefan Yanev, olası koalisyon hükümetine katılan partilerin yazılı bir anlaşmaya varmasının şart olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in politikalarına koşulsuz destek veren popülist Yeniden Doğuş Partisi de kesinlikle erken seçimi tercih ettiğini bildirmişti.

Dünya Haberleri

Rusya ile Ukrayna arasında esir takası gerçekleşti
Güney Kore'de devlet başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Yoon tutuklandı
Fransa İslam Konseyi, Müslümanların okullarına yönelik çıkarılan zorluklar nedeniyle endişeli
Fransa'da kokain kullanımı 2022-2023 yıllarında ikiye katlandı
DSÖ: Tanzanya'da Marburg virüsü nedeniyle 8 kişi öldü