Önce Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, daha sonra da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dikkat çeken 'hukuk ve ekonomi' alanında reform açıklamalarının ardından, katıldığı Habertürk televizyonunda eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala'nın tutukluluklarıyla ilgili konuşan eski TBMM Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeliğinden istifa etmişti.
İSTİFA SONRASI İLK AÇIKLAMA
Demirtaş ve Kavala'nın tutukluluk hallerini eleştirdiği için tartışmalara neden olan Arınç, istifasının ardından yeni bir açıklama yaparak kendisine destek verenlere teşekkür etti. Arınç, "Her zaman olduğu gibi hukuka bağlı dürüst ilkeli cesur bir siyasetçi olarak doğruları savunmaya kararlıyım" diyerek söylediklerinin arkasında olduğunu yineledi.
'DOĞRULARI SAVUNMAYA DEVAM'
Karar’ın naklettiğine göre, Bülent Arınç, yapmış olduğu açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Habertürk Tv'de yaptığım konuşma sebebiyle yüzlerce dostumdan samimi duygularını ifade eden desteklerini ve dualarını bildiren mesajlar aldım. Bazılarıyla telefonda görüşüm. Ben onurlandıran bu mesajlardan dolayı hepinize teşekkür ederim. Bana verilen bu destek sözlerimin vicdanlarda karşılık bulduğunu göstermektedir. Her zaman olduğu gibi hukuka bağlı dürüst ilkeli cesur bir siyasetçi olarak doğruları savunmaya kararlıyım."
BÜLENT ARINÇ'I İSTİFAYA GÖTÜREN SÜREÇTE NELER YAŞANDI?
Bülent Arınç, 17 Kasım'da Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeliğinden istifa etti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Arınç'ın istifasını kabul ettiğini açıkladı.
Arınç, Habertürk televizyonunda katıldığı programdaki görüşlerinin ana ekseninin yargıda yapılacak reform konusu olduğunu, bir hukukçu olarak bu konudaki görüşlerini açıkladığını vurguladı. Konuşmasına yönelik seviyeli ve saygın eleştirilerin tümüne saygı duyduğunu ve not aldığını belirten Arınç, "Ancak şahsıma karşı içlerinde duydukları kin ve nefretlerin dışa vurumu olan seviyesiz hakaretleri sahiplerine iade ediyorum" dedi.
Arınç'ın açıklamasında şu ifadeler de yer aldı:
"Benim konuşmamın, şahıslar üzerinden farklı zeminlere kaydırılması sebebiyle, reform çalışmalarını engelleyeceğine dair kaygılandığımdan, Yüksek İstişare Kurulu Üyeliği görevimden ayrılmamın daha uygun olacağına karar verdim. Kurul üyeliği görevimden ayrılma talebimi Sayın Cumhurbaşkanımıza ilettim ve kendileri de bunu uygun gördüler. Karşılıklı iyi niyet temennileriyle helalleştik ve görevimden ayrıldım.
Bu süre zarfında verimli çalışmalar sürdürdüğüm Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Yüksek İstişare Kurulu üyesi arkadaşlarıma teşekkürü bir borç bilirim.
Sayın Cumhurbaşkanımızın ve AK Parti'nin ülke yararına yapacağı her türlü çalışmayı, milletin faydasına olacak her türlü reformu destekleyeceğimin bilinmesini isterim. Hayatım boyunca doğru söz, doğru ilke, dürüstlük ve vicdanımın sesi rehberim oldu. Bu yüzden çok bedel ödedim ama bundan asla vazgeçmedim. Bundan sonra da vazgeçmeyeceğim."