Yunus Göksu / Yeni Şafak
Dünya İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün olayı Dağlık Karabağ Savaşı içerisinde yapılan en büyük katliam olarak nitelendirdiği Hocalı Katliamında Ermenistan askerleri genç, yaşlı, çocuk demeden hunharca sivilleri katletti.
Ermenistan Cumhuriyeti Azerbaycan'a ait olan Karabağ bölgesinin dağlık kısmında Ermenilerin daha fazla olduğunu iddia ederek toprakları sahiplenmek istedi. Karababağ toprakları uluslararası bağımsız örgütlerin kabul ettiği gibi tarihi olarak Azerbaycan'a ait topraklardı.
600'den fazla sivil öldürüldü
Ermenistan'ın haksız toprak talebi Azerbaycan ile gerilimin tırmanmasına sebep oldu ve 1991 yılında savaş başladı. Ermeni askerler tarafından abluka altında tutulan Hocalı kasabası aylarca top ateşine maruz kaldı. Kasabanın dünya ile bağlantısı kesildi ve çocuk, yaşlı ve kadınlardan oluşan 600'den fazla sivil katledildi. Ateşli silahların yanı sıra bazı cesetlerin de yakıldığı olayın sonrasında ortaya çıktı.
Ermenistan öc almak istemiş
Katliamın ardından konuşan Ermeni askerlerin komutanı "Hocalı stratejik bir amaç olmasından başka aynı zamanda bir öç alma eylemiydi" açıklamasında bulunmuştu.
Dünya o zamanda gözünü kapatmıştı
1994 yılında sağlanan ateşkese kadar ve sonrasında çocukların, kadınların katledildiği Hocalı katliamı için dünyadan etkili bir tepki gelmedi. Özellikle batılı güçlerin desteğini alan Ermenistan Karabağ bölgesini işgal etti.
Barış görüşmeleri sonuç vermedi
Ateşkes sonrasından günümüze kadar iki ülke arasında gerçekleşen barış görüşmelerinde netice alınamadı. Savaş döneminde katliama ses çıkarmayan dünya ülkeleri son yıllarda Karabağ bölgesinin Azerbaycan'a ait olduğu ve Ermenistan’ın bölgede işgalci olduğu yönünde söylemlerde bulunmaya başladı.