Bu iş hemen şimdi bitmeli

Gazze'de öldürülen her insan birilerinin her şeyiydi

Asem Alnabih’in electronicintifada’da yayınlanan yazısı Haksöz-Haber tarafından tercüme edilmiştir.

Bir arkadaşımın yanmış kalıntılarını gömdüm, yetim erkek ve kız çocuklarının, kardeşlerine vasi olduklarını gördüm ve tüm vücut parçalarının oğullarına mı yoksa kızlarına mı ait olduğundan emin olmayan ebeveynlerin çocuklarının kalıntılarını gömmek için plastik torbalarda taşıdıklarına tanık oldum.

Ayrıca bir hastanenin derme çatma bir askeri üsse, bir diğerinin de mezarlığa dönüştürüldüğüne tanık oldum. Gazze'ye temel antibiyotiklerin girişi İsrail tarafından keyfi olarak yasaklandığı için, küçük kesiklerden kaynaklanan enfeksiyonlara yenik düşen hayatlar biliyorum. Gazze kan kokusuyla dolu, pek çok kişi ağır yaralanmalar, kesilmiş uzuvlar ve travmalardan muzdarip.

Sıradan siviller, Filistinlileri öldürmek için mühimmat taşımakta kullanılan terk edilmiş İsrail askeri sandıklarını yemek pişirmek için yakacak odun olarak kullanıyorlar ve Gazze'ye neredeyse hiç yakıt girmiyor. Arabalarımızı evlere, branda çadırlarını okullara ve kliniklere, yatakları sedyelere dönüştürdük. Güvenlik ve sığınak arayışıyla aşırı kalabalık UNRWA okullarına kaçtık, ancak bu sığınaklar da bombalandı.

Uyum sağlamaya devam ettikçe, acılı bir annenin dediği gibi, hepimiz “bekleyen cenazelerin yaşayan bedenleri” haline geliyoruz.

Travma ve çaresizlik

Yaralı, bitkin ve morarmış halde uzun mesafeler boyunca ağır su kapları taşıyan, yemek pişirmek için odun toplayan ve hayatta kalmak için sokaklarda eşya satan küçük çocukları gördüğümde şikayet etmeye cesaret edemiyorum.

Sinirlilik ve yatak ıslatmadan ciddi travmalara kadar Gazze'deki çocuklar çok şey yaşıyor. BM Nüfus Fonu'ndan Dominic Allen, Gazze'de düşük doğum nedeniyle ölen yeni doğan bebekler hakkında konuşurken şöyle diyor: “Anneler kollarını çocuklarına dolamalı. Bu çocuklar ceset torbalarına sarılmamalı.”

Gazze'deki tüm ebeveynler, en dirençli olanlar bile derin bir çaresizlik duygusu hissediyor ve bunun psikolojik bedeli herkesi etkiliyor. Son 17 yıldır - sadece son 12 ay değil - hapsedildik, aç bırakıldık, bombalandık ve maruz kaldığımız adaletsizlikten dolayı haksız yere suçlandık.

Bu süre zarfında hiçbir şeyin değişmediğini iddia etmek yanlıştır. Durum kötüye gitmeye devam ediyor.

Dünyanın en büyük açık hava hapishanesi olan Gazze şimdi bir ölüm labirentine dönüştü. 7 Ekim'den önce tepemizdeki kuşların cıvıltısını kanıksamıştık. Şimdi ise tepemizde dolaşan gözetleme dronlarının gürültüsüne karşı hissizleştik.

Son 12 ayda insan hayatının değerinin bir un çuvalına, hatta bazen daha da azına indirgendiğini gördük. Dünya, Kızıldeniz üzerinden yapılan küresel ticareti, Gazze'de öldürülen 42.500'den fazla insanın hayatından daha fazla önemsedi.

Böyle olunca, her gün başı kesilmiş çocuklar görüyoruz, bazıları binaların altında eziliyor, diğerleri şarapnel parçalarıyla yarılıyor.

Öldürülen her insan birilerinin her şeyiydi.

Gazze'de en sık duyulan iki cümlenin “beni duyan var mı?” ve “nereye gidelim?” olması kanıksandı.

Açlıktan hayatta kalmak

Gazze'nin kuzeyinde, birçoğumuz yaprak ve salyangoz yiyerek hayatta kalmak zorunda kaldık. Güneydekiler ise tatsız fava ve barbunya fasulyesi konserveleri ya da son kullanma tarihi geçmiş yiyeceklerle idare ediyorlar.

Yardım kuruluşları buna kıtlık diyor. Buna gerçek adı verilmeli: kasıtlı açlık. Kum ve molozla karışık unu eleyen aç çocuklar görmüş olmama rağmen, beyaz un kadar sade. Bu çocuklar şanslı olanlar.

Kuzeydeki diğerleri, böceklerin istila ettiği mısır tanelerini, tavşan, eşek ve güvercin yemlerini eleyip hayvan yemlerini un haline getirerek ekmeğe benzer bir şey yapıyorlar. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne göre Gazze'de birçok aile, yeterli yardım ulaşmadığı için iki ya da üç günde bir sadece bir öğün yemek yiyor. Bu arada Oxfam da nisan ayında yaptığı açıklamada Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilerin aylardır günde sadece 245 kalori (günlük 2.100 kalori ihtiyacının yüzde 10'undan biraz fazlası) tükettiğini açıklamıştı.

İnsani yardım yüklü yüzlerce 18 tekerlekli kamyon Gazze'nin hemen dışında kilometrelerce uzunlukta dizilmiş durumda ve haftalardır İsrail'in giriş izni vermesini bekliyor. Aşırı sağcı İsrailli gruplar yardımların Gazze'ye ulaşmasını fiziksel olarak engelledi ve yardım taşıdıklarına inandıkları kamyonlara saldırıp yağmaladı.

Bu kişiler ABD ve İsrail'den vergiden düşülebilen bağışlar alırken, soykırıma uğrayan Filistinlilere destek olmak için Gazze'ye para gönderen insanlar, havalelerinin yüzde 20'sinden fazlasının gaspçı banka ve tefeci ücretlerinde kesilmesi de dahil olmak üzere kısıtlamalarla karşılaşıyor.

Tanıdığım sıradan Gazzeliler gıda kıtlığı, çökmüş sağlık sistemi, akan kanalizasyon, atık birikimi ve dondurucu soğuklarla mücadele etmeye çalışıyor; terörü finanse etmek ya da kara para aklamakla değil. Yine de insanlık dışı kuşatma, abluka ve zayıflatıcı yaptırımlar en çok sıradan Filistinlileri orantısız bir şekilde etkiliyor.

Gazze'nin içme suyunu arıtmak için klor tabletlerine ve tıbbi yardıma ihtiyacı var. Ancak daha da acil olarak Gazze halkının suya, una, yumurtaya ve sebzeye ihtiyacı var - sadece vitaminle zenginleştirilmiş hurma çubuklarına ve son kullanma tarihi yaklaşan konserve yiyeceklere değil.

Fırınlarda, un dağıtım merkezlerinde, kısmen çalışan su kuyularında ve yardım kuruluşlarının aynı tekrarlayan gıda paketlerini sunduğu yardım noktalarında kuyruklarda bekleyerek çok uzun geceler geçirdim.

Ama ben bir istatistikten daha fazlasıyım. Diğer 2,3 milyon Gazzeli gibi benim de bir ailem, ebeveynlerim, çocuklarım, kardeşlerim, anılarım, acılarım, duygularım ve artık moloz yığınına dönmüş olsa da bir evim var.

Tüm bunların ne zaman sona ereceğini soramayacak kadar bitkinim. Bu yaşananların sona ermesini istiyorum. Hemen şimdi.

*Asem Alnabih, şu anda Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Gazze Şehri'nde yaşayan bir mühendis ve doktora araştırmacısıdır. Gazze Belediyesi'nde sözcü olarak görev yapmakta ve birçok platformda Arapça ve İngilizce yazılar yazmaktadır.

Çeviri Haberleri

11 Eylül'den yirmi üç yıl sonra, ABD şiddetine maruz kalan Müslümanlar adaleti hak ediyor
Gazze'de çocukluk, hayatta kalmayı öğrenmek demektir
AB, Gazze soykırımının ortasında İsrail'e 847 milyon dolar borç verdi
Gazze'de yaşananları anlatmaktan neden vazgeçmeyeceğim
İşgalci İsrail Gazze'nin sosyal dokusunu tahrip ediyor