Brezilyalı Luis Henrique'nin Müslüman olma hikayesi...

Ali Erkan Kavaklı, internette yaptığı araştırmalar sonucunda Müslüman olan Brezilyalı tüccar Luis Henrique Souza da Silia hidayet öyküsünü aktarıyor.

Ali Erkan Kavaklı / Yeni Akit

Luis Souza, neden İslam’ı seçti?

Brezilyalı bahtiyar, internet üzerinden araştırma yaparken İslam’ı tanımış, bu güzel dini anlatacak bir hoca bulmak için 300 km yol gitmeyi göze almış. Hocayı bulmuş, sormuş, soruşturmuş, insana ebedî cenneti kazandıracak hakikatleri öğrenmiş. Uzun ve sarsıcı bir araştırmadan sonra gönülden teslim olmuş. 

Sarı saçlı, bıyıklı ve sakallı bir delikanlı olan Luis Henrique Souza da Silia ile Seydişehir Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesinde tanıştık. Mütebessim çehreli, mütevazı bir duruşun sahibi. 

İmam hatip lisesi öğrencisi Mehmet Efe Karasu bana Luis Souza’yı takdim etti:

- Hocam, arkadaşım Brezilyalı Müslüman Luis. 18 yaşında Müslüman olmuş, tarih öğretmenliği okumuş, bir süre öğretmenlik yapmış. İnternet üzerinden Türkiyeli eşi ile tanışmış, evlenmişler. Türkiye’de ihracatla uğraşıyor, beş dil biliyor, tam bir kültür ve gönül insanı. 

İSLAM MANTIKLI BİR DİN

Tanıştıktan sonra sohbete başladık. 

- Luis nasıl Müslüman olduğunuzu merak ettim. Anlatır mısınız? 

- Ben dindar bir Hristiyan’dım. Kilisede bize Allah’ı anlattılar. Üç Allah var, üçü birdir aslında, dediler. Hz. İsa’yı Allah’ın oğlu olarak anlattılar ama ben onun tanrı olduğuna hiç inanmadım. Hz. İsa da bizim gibi bir fani, Allah ölümsüzdür, çarmıha gerilerek öldürülen bir fani nasıl tanrı olabilir? Konu hep kafamda soru olarak durdu. 

İnternet üzerinden İslam’ı araştırmaya başladım. İslam’ın Allah anlayışı çok hoşuma gitti. Tek Allah var, Hz. İsa onun elçisi. Peygamberler bizim gibi insan, mucizeleri var. Bu inanç bana mantıklı geldi. 

Bir imam ile tanışıp İslam hakkında bilgi almak istedim. İnternetten baktım benim bulunduğum yere en yakın cami 300 km. Bir hafta sonu camiye gittim, Suriyeli imam ile tanıştım. Portekizce biliyor. 

- Brezilya’da Portekizce mi konuşulur?

- Evet. 

(Brezilya, 1530’lu yıllarda Portekiz sömürgesi olmuş bir ülke.)

- İmam İslam’ı anlattı, epeyce sohbet ettik. Anlattıkları hoşuma gitti. Kur’an aldım, okumaya başladım.

- Kur’an sizi nasıl etkiledi?

- Makul ve mantıklı bir kitap. Bu yönüyle çok hoşuma gitti. Hıristiyanlıkta anlatılanlar her zaman mantıkla çelişir. Din ile ilim adamları arasında kavgalar var. 

- Hıristiyanlıkta neler mantıkla çelişkili?

- Üç Allah’ın olması, üçünün bir sayılması. Papa’nın Allah’ı temsil etmesi ve yanılmaz kabul edilmesi. Çocukların Hz. Âdem’in yasak meyveyi yemesi dolayısıyla işlediği günahtan dolayı günahkâr sayılması ve vaftiz edilmeleri, papazların ve rahibelerin evlenememeleri, papazların günahları affetmesi… Bir sürü dogma var. 

KUR’AN ORİJİNAL BİR KİTAP GELDİĞİ GİBİ KORUNMUŞ

- Kur’an’ı baştan sona okudunuz mu?

- Okudum.

- Dikkatinizi çeken özelliği ne oldu?

- Sağlam bir metin. Orijinal, geldiği gibi korunmuş. İncil öyle değil. Hz. İsa’nın vefatından çok sonra yazılmış. 

- İslam’ın sizi etkileyen yönleri neler?

- Hacca gittim 2019 yılında. Çok çeşitli ırktan insan İslam potasında eriyor. Hepsi kardeş. Çok hoşuma gitti. İslam’ın Vehhabi yorumunu sığ buldum. Dönüşte İstanbul’a uğradım, iki gün kaldım. Türkiye’de de her şey mükemmel değil ama kültür bakımından daha zengin; dinin yorumlanması daha çeşitli. Tasavvufi anlayış, nefis terbiyesi ve farklı mezhepler, cemaatlerin çeşitliliği hoşuma gitti. İstanbul’un tarihi, kültürel, sanat zenginliği etkileyici. 

- Türkiye’ye nasıl gelip yerleştiniz?

- Tarih okudum, tarih öğretmenliği yaptım. 

- Türk tarihi okudunuz mu?

- Türk ve İslam tarihi ile ilgili bilgiler okutmadılar. 

- Sömürgeci mantığı, kendi dil ve tarihini öğretir sömürgeciler. 

- Aynen öyle. Ben aynı zamanda resim yapıyorum. Eşim Türk, o da ressam. İnternet üzerinden tanıştık. Zamanla samimiyetimiz ilerledi. Türkiye’ye geldim, evlendik. 

- Çocuğunuz var mı?

- İki tane. 

- Burada meslek olarak ne yapıyorsunuz?

- İhracatla uğraşıyorum. Brezilya’daki din adamlarının büyük kısmı Portekizce bilmiyor. İnternet üzerinden onlara Portekizce dersi veriyorum. İslam’da Kur’an okumakla iş bitmiyor. Okuduklarımızı hayata geçirmek önem taşıyor. 

- Türkiye’de beğendiğiniz şeyler neler?

- İslam’ın tasavvufi yorumu hoşuma gidiyor. Cemaatler, mesela Risale-i Nur tefsirleri, dinî konulardaki yorumları, ilim ve dinin birlikte çelişkisiz yürümesi çok güzel, üstelik mantıklı. Türkiye’de insanî hoşgörü daha dikkat çekici. İslam gönül verilmesi gereken büyük dava dini, ufuk açıyor. 

Luis Souza ile uzunca sohbet ettik, tekrar görüşmek için telefon numarasını aldım. 

Okul müdürü Bayram Ali Çelik Bey’in ikram ettiği çayları içtikten sonra ev sahibimize teşekkür ettik ve vedalaştık. 

Yorum Analiz Haberleri

Suriye devrimine çarpık ve indirgemeci yaklaşımlar
Yılbaşında normalleşen haram: Piyango
Yapay zeka statükocu mu?: ChatGPT'de cevaplar neye göre değişiyor?
Devrim ile derinleşen kardeşlik: Suriye & Türkiye
Meşru olanı savunursan karşılığını elbet görürsün!