Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'e altı ay süreyle görevden el çektirilmesinden sonra sağcı Michel Temer geçici başkanlık görevini üstlendi. 24 bakanlı yeni kabinesinde kadın bakana yer vermeyen Temer, ‘ulusal kurtuluş hükümeti' kurduklarını ve ülkeyi barış ve beraberliğe kavuşturacaklarını söyledi. Temer en önemli görevlerinin ekonomiyi yeniden canlandırmak ve resesyondan kurtulmak olacağını da iddia etti. 2015 yılında yüzde 3,8 oranında daralan Brezilya ekonomisinin bu yıl aynı oranda negatif büyüme kaydetmesi bekleniyor.
Bakanlıklar, Brezilya Demokratik Hareket Partisi ile diğer 8 parti arasında paylaştırıldı. Geçici devlet başkanı geniş tabanlı koalisyonun reformları millet meclisi ve senatodan geçireceğini öne sürüyor.
ROUSSEF: BU BİR DARBEDİR
Senato'daki oylamada 22'ye karşı 55 oyla Dilma Rousseff'e altı ay süreyle görevden el çektirilmişti. Roousseff haksız kredi dağıtmakla ve bütçeyi tahrif etmekle suçlanıyor. Rousseff ise suçlamaları redderek, sivil darbeye kurban gittiğini savunuyor. Altı ay zarfında Rousseff hakkındaki iddialar, yargı tarafından incelenecek. Senato'nun sonbaharda Dilma Roousseff'i azletme yetkisi bulunuyor. Michel Temer liderliğindeki Demokratik Hareket Partisi koalisyondan ayrıldıktan sonra Rousseff hakkındaki görevden el çektirme sürecini desteklemişti.
OYLAMA KARA BİR LEKE
Roussef'in görevden alındığı Meclis'teki oylama ülkenin demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçmişti. Aşırı sağcı vekil Jair Bolsonaro, oyunu, cuntanın işkence şefi Carlos Brilhante Ustra’ya adarken, gençlik yıllarında diktaya karşı mücadele veren solcu gerilla lideri Rousseff'in gördüğü işkence tezgahlarına atıf yapmıştı.
Rousseff’in soruşturması için evet oyu verenlerin de büyük bir kısmı boğazına kadar yolsuzluğa batmış durumda. Kara para aklama, cinayet, hatta tecavüz gibi ithamlardan dokunulmazlık zırhıyla kurtulan 150 vekil, Roussef için ‘evet’ demişti.
Yolsuzluk iddiasıyla Rousseff'in azil sürecini başlatan Meclis Başkanı Cunha'nın da, Panama belgelerinde 55 kez adının geçtiği ortaya çıkmıştı. Cunha'nın İsviçre bankalarında milyonlarca doları olduğu da söyleniyor.
YENİ BAŞKAN: TEMER
Analistler, Roussef'in düşürülmesiyle gelen yeni başkan Michel Temer'in küresel sermayenin hoşuna gidecek bir kabine kurduğu konusunda birleşiyor. Yeni yönetimin ilk gündem maddesi ise dışarıdan borç edinme.
2001'de üst üste iki dönem Lula de Silva iktidarını destekleyen Brezilya Demokratik Hareket Partisi PMDB lideri Michel Temer, 2011 yılında başlayan Dilma Rousseff hükümetinin de yanında yer aldı. Dilma Rousseff aleyhinde muhalefetin verdiği politik yargılama önergelerine yakın bir zamana kadar karşı duran Temer, son olarak partisinin önde gelen isimlerinden olan ve meclis başkanlığı görevini yürüten Eduardo Cunha'nın, Rousseff'in azil sürecine başlatması üzerine koalisyon ortaklığından ayrıldı. İşçi partisi Rousseff'in meclis başkanı hakkında araştırmaya onay vermesinden bir hafta sonra Cunha'nın muhalefetin önergesine onay verdiğini iddia etmişti. Brezilyayı sarsan milyarlarca dolarlık yolsuzluk skandalında adı geçen Eduardo Cunha İsviçre bankalarında milyonlarca dolarlık hesabının bulunmasıyla suçlanıyor. Panama belgelerinde 55 kez adı geçen Cunha'nın offshore hesaplarının çıkması Rousseff'in oylama öncesi elini biraz güçlendirmişti.
YENİ BAŞKAN 2019'A KADAR GİBİ...
Büyük ihtimalle 2019'a kadar Brezilya başkanı olacak Michel Temer, cumartesi günü Brasilia'da 100 kadar işadamı ve politikacıyla bir araya gelmiş, iktidar olması durumunda yapacaklarını anlatmıştı. Roussef karşıtı yayın çizgisi izleyen ülkenin en büyük medya grubuna bağlı O Globo gazetesi Temer'in başkan olması halinde resesyona giren ekonominin yeniden canlanabileceğini yazdı.
Kaynak: Dünya Bülteni