Hükümet, refahı Türkiye'nin dört bir yanına dengeli yayacak, bölgesel gelişmişlik farklarını azaltacak ulusal-bölgesel stratejik yol haritasını hazırladı. Küçük işletmelerin desteklenmesi, kırsal kesimin kalkınması, kentsel yaşam kalitesinin artırılması, sosyal imkânlara ulaşamayanlar, gecekondu bölgelerinde yaşayanlara fırsat yaratılması amacıyla destek programlarına 4 yılda 68 milyar lira kaynak aktarılacak. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi'nin ayrıntılarını anlattı.
"Türkiye fırsat penceresi yakaladı, atılım için her şey var. Türkiye reform dönemi yaşıyor" diyenYılmaz, bölgesel kalkınma ve gündeme ilişkin şu mesajları verdi:
REFORM DÖNEMİ
Türkiye'de istikrar pekişti, reformlara ağırlık verilecek. Üretim paketi Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek. Yeni hedefler için stratejik yol haritalarını hazırlandı. Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi hazırlandı, Bölgesel Gelişme Yüksek Kurulu oluşturuldu. Kalkınma ajansları, bölge kalkınma idareleri ile bölgesel kalkınma politikalarını yaşama geçiriyoruz. Ajansların bölgelerinde iş-yatırım ortamının geliştirilmesi, yatırım imkânlarının tanıtımına ağırlık vermesi sağlanacak. Bölgesel kalkınma projelerine yönelik finansman araçları çeşitlendirilecek.
4 YILIK PLAN HAZIR
4.7 MİLYARLIK YATIRIM: Kalkınma ajanslarına kuruluşundan bugüne kadar 2.2 milyar lirası merkezi bütçe, 1 milyar lirası yerel pay olmak üzere 3.2 milyar kaynak aktarıldı. Bu yıl da 496.3 milyon lira aktarılacak.
4 YILDA 68 MİLYARLIK DESTEK:
İdareler yatırımlar için 2014-2018 eylem planları hazırladı. Bu planların uygulanması için 68 milyar lira aktarılacak.
İL SINIRLARI AYNEN KALACAK
HAKKÂRİ, ŞIRNAK: (Şırnak il merkezinin Cizre, Hakkari'nin Yüksekova'ya taşınması konusunda) İller değişmeyecek, il sınırları değişmeyecek ama ilin merkez ilçesi taşınmış olacak diyelim.
Kaynak : Sabah