Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Suriye'de yerlerinden edilmiş kişilere yönelik projede danışman olarak Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad'ın eşi Şükriye Mikdad'ı görevlendirmesi tepki çekti.
New York Times'ın haberine göre, DSÖ, savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan halkın yaşadığı psikolojik sorunları tespit etmek için oluşturulan projede Şükriye Mikdad'ı psikolojik danışman olarak işe aldı. Bu durum kurumun tarafsızlığının sorgulanmasına yol açtı.
Gazeteye değerlendirmelerde bulunan Harvard Halk Sağlığı Profesörü Jennifer Leaning, Suriye rejiminin önde gelen bir yetkilisinin eşinin DSÖ tarafından çalıştırılmasını eleştirerek, "Eşinin tarafı olduğu savaşta bayan Mikdad'ın topladığı verilere nasıl güvenilir?" diye sordu.
DSÖ Şam sorumlusu Elizabeth Hoff ise kararı savunarak, ekibinde tüm taraflardan çalışanlar olduğunu, çalışanları mensubu bulundukları grup ya da isimlerine göre seçmediklerini öne sürdü.
Hükümetle uyumlu çalışmak durumunda olduklarını da belirten Hoff, rejim güçlerinin muhaliflere giden yardım konvoylarındaki ilaçlara el koyduğunu anlattı.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, konuya ilişkin sorular üzerine, soruların DSÖ yetkililerine yönlendirilmesini istedi.
Faysal Mikdad, 2003-2006 yıllarında Suriye'nin BM Daimi Temsilciliği görevinde de bulunmuştu.
Esed rejiminin önde gelen savunucularından olan Mikdad, rejim kuşatması altındaki bölgelere yardım ulaştırılması konusunda BM yetkilileri ile pazarlıkları da yürütüyor.
BM, konvoyların geçişine izin vermemesi ya da bürokratik bahanelerle süreci uzattığı gerekçesiyle rejimi suçluyordu.
AA