Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Suriye’de klor gazının kullanılmasına ilişkin sert tedbirler içeren bir karar tasarısını kabul etti.
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (KSYÖ) Suriye’de klor gazının kullanıldığına ilişkin raporunun ardından hazırlanan Suriye'de kimyasal silahların tespiti ve imhasını içeren 2118 sayılı tasarı BMGK'da oylandı.
15 üye ülkeden oluşan BMGK'nın geçici üyelerinden Venezuela'nın çekimser kaldığı oylamada tasarı 14 evet oyuyla kabul edildi.
Oylamanın yapıldığı oturumda, BM Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Angela Kane, Suriye'de kimyasal silahların imhasıyla ilgili 17'nci aylık raporunu BMGK üyelerine sunarak brifing verdi.
Rejiminin kullandığı klor gazı gibi herhangi kimyasal silah kullanımını en sert bir şekilde kınayan 2118 sayılı tasarı, Suriye'ye uluslararası yaptırımlar uygulanmasına ve askeri güç kullanmasına kapı açan BM Şartı'nın 7. bölümü altında kabul edildi.
ABD yönetimi ve uluslararası kamuoyunun büyük ölçüde Esed rejimini sorumlu tuttuğu kimyasal silah saldırılarını, ABD Başkanı Barack Obama Suriye'deki şiddete karşı "kırmızı çizgi" olduğunu ifade etmişti.
KSYÖ'nün daha önce hazırladığı raporda, Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki üç köye 350 ila 500 kişinin etkilendiği bir klorin gazlı saldırı gerçekleştirildiği ve saldırıda 13 kişi öldüğü bildirilmişti. 21 Ağustos 2013 tarihinde de başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesinde zehirli gaz saldırısı düzenlenmiş ve 1400'den fazla kişi katledilmişti.
BMGK, 2013 yılında Şam yakınlarında kimyasal silah kullanılması üzerine aldığı karar nedeniyle, KSYÖ'ye ülkedeki kimyasal silah stokları ile imalat tesislerini bildiren Suriye, KSYÖ ile BM'nin ortak koordinatörlüğünde kimyasal silahların ülke dışına çıkarılarak, denizde imha edilmesine izin vermek zorunda kalmıştı.