BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Mısır'da, Mısır’ın halk tarafından seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile yaklaşık 100 kişiye idam cezası verilmesinden derin endişe duyduğu, BM'nin her ne şart altında olursa olsun idam cezasına karşı olduğu bildirildi.
İdam Cezalarının Uygulanmaması Çağrısı
BM Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın Mısır'a, "Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme İkinci İhtiyari Protokolü"nü onama ve idam cezalarının uygulanmaması (moratoryum) çağrısı yaptığı belirtildi.
Söz konusu protokolde, taraf ülkelerden idam cezalarının uygulamasını durdurmaları ve idam cezasının kaldırılması için her türlü önlemi almaları isteniyor.
Genel Sekreter Ban'ın Mısır'daki idam kararlarının etkileri konusunda da uyarıda bulunduğu kaydedilen açıklamada, Ban'ın "Kitlesel yargılamalar soncunda verilen idam cezalarının uzun dönemde Mısır'ın istikrarı üzerinde olumsuz etkileri olabilir." ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, Ban'ın, çoğulculuk ve tüm seslerin duyulmasına verdiği önem vurgulanarak, Genel Sekreter'in Mısırlı yetkililere, temyiz sürecinde sanıklara yasaların tanıdığı hakların sağlanması ve adil bir şekilde yargılanmalarının garanti altına alınması çağrısı yaptığı ifade edildi.
“Gelişigüzel Kitlesel Yargılamalar”
BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq da, basın toplantısında AA'nın sorusu üzerine yaptığı açıklamada, idam cezasına karşı duruşlarının bilindiğini belirterek: "Halen bu kararların temyiz edilme ihtimali var. Mahkeme sürecinin ilerleyişine ilişkin duyduğumuz kaygıları daha önce de belirttik. Bu konudaki değerlendirmelerimiz sürüyor." dedi.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani de: "Mısır'da aralarında Mursi'nin de olduğu yüzlerce kişinin gelişigüzel kitlesel yargılamalar sonucu idama mahkûm olmasından derin endişe duyuyoruz." diyerek, idam cezalarının durdurulması çağrısında bulundu.
“Mısır’daki Adalet Sistemi Korkunç”
Uluslararası Af Örgütü de Mursi ve 102 kişi hakkındaki idam kararının, "ülkedeki adalet sisteminin korkunç durumunu bir kez daha gözler önüne serdiğini" bildirdi.
Af Örgütü'nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı’ndan Sorumlu Direktör Yardımcısı Hassiba Hadj Sahraoui, idam cezası kararının intikam amaçlı alındığının ortada olduğunu ifade ederek "Muhammed Mursi ve yardımcıları serbest bırakılmalı ya da ölüm cezası tehdidi olmadan adil bir şekilde yeniden yargılanmalıdır." dedi.