BM Sığınmacıları Açlığa Terk Etti

BM Dünya Gıda Programı'nın sığınmacılara yardımını durdurması, Lübnan'ın Suriye sınırındaki Arsal bölgesinde yaşayan sığınmacıları kış mevsiminde zor duruma soktu.

BM Dünya Gıda Programı'nın sığınmacılara yardımını durdurması, Lübnan'ın Suriye sınırındaki Arsal bölgesinde yaşayan sığınmacıları kış mevsiminde zor duruma soktu. Bölgede bulunan 100 binin üzerinde sığınmacı açlık tehlikesi ile karşı karşıya.

Lübnan ordusunun giriş-çıkışları sıkı denetim altında tuttuğu Arsal'daki Suriyeli sığınmacılar iş ve yiyecek bulmak için Lübnan'ın başka bölgelerine gidemiyor.

Soğuk kış şartları altında çadır kentlerde hayatta kalmaya çalışan sığınmacılar, alabildikleri tek düzenli yardım olan "gıda kuponları"nın kesilmesinden dolayı açlıkla yüz yüze. 

Suriye'nin Humus kentinden sekiz çocuğuyla buradaki "Babil Çadır Kenti"ne sığınan Vefika Urabi, "Suriye'deki kandan, savaştan kaçtık. Fakat ne oldu? Burada da soğuk, hastalık ve açlıktan, ölüyoruz. Aldığımız tek düzenli yardım gıda kuponlarıydı. Böyle yaşamaktansa ölmeyi tercih ederim. Yaşadıklarımız çok ağır. Bazen çocuklarımı ve kendimi zehirleyip, onurumla ölmeyi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

“Çok ciddi etkilendik”

Hamalı 62 yaşındaki Ebu Hasan Hamvi de "Bize yapılan tek yardım gıda kuponlarıydı. 9 aydır onlarla yaşıyorduk. Şimdi ne yapacağız bilmiyorum. Allah'tan başka yardım edenimiz yok. Gıda yardımının kesilmesinden çok ciddi etkilendik" dedi.

Arsal'daki Yardım Dernekleri Birliği Başkanı Hasan Rayid ise uygulamanın durdurulmasının yardım kuruluşları üzerinde de çok büyük bir yük oluşturduğunu belirterek, şöyle konuştu::

"BM'nin gıda yardımı, Arsal'daki 100 bin Suriyelinin üçte ikisinin gıda ihtiyacını karşılıyordu. Şimdi bu yükün tamamı bize kaldı. Bununla baş etmemiz mümkün değil. Soğuk hava şartları, salgın hastalıklar, gıda ve tıbbi yardım alınamaması, Arsal'da büyük bir felakete yol açabilir. Lübnan hükümeti, bir an önce başta gıda olmak üzere bu insanlara yardım etmek için çareler üretmeli."

Yardımlar durduruldu

BM Dünya Gıda Programı geçen hafta, "Bağışçıların taahhütlerini yerine getirmemesi nedeniyle oluşan kaynak yetersizliği" yüzünden yaklaşık 1,7 milyon Suriyeli'ye gıda yardım kuponu dağıtımını durdurduğunu açıklamıştı.

Suriye'de Mart 2011'den bu yana süren iç savaştan en çok etkilenen ülkelerden biri olan Lübnan'daki kayıtlı Suriyeli sığınmacı sayısı BM rakamlarına göre, 1 milyonu, Lübnan makamlarına göre ise 1 milyon 700 bini aşmış durumda.

Lübnan'da, Türkiye ve Ürdün'ün aksine hükümet tarafından Suriyeli sığınmacılar için oluşturulan resmi bir kamp bulunmuyor. Filistinli mülteciler gibi daimi olarak kalmaları istenmeyen ve geri dönüş formülleri aranan Suriyeli sığınmacılar, Filistinli mültecilerin kaldığı kamplar, terk edilmiş binalar, ahırlar ve okullarda yaşam mücadelesi veriyor.

Kaynak: AA

Lübnan Haberleri

Lübnan'ın güneyindeki beldede 3 kişinin daha cenazesine ulaşıldı
İşgal ordusu Lübnan ile yapılan ateşkesi 40 günde 392 kez ihlal etti
Lübnan Yusuf el Karadavi'nin oğlunu BAE'ye iade edecek
İşgal rejimi 60 gün olan Lübnan'ın güneyinden çekilme süresini uzatmak istiyor
İşgalci İsrail yeni yılın ilk gününde Lübnan ile ateşkesi 4 kez ihlal etti