Srebrenitsa'da yaşanılan soykırımı anmak için Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nin önündeki Dag Hammarskjold Parkı'nda bir tören düzenlendi. Törene gelenler taşıdıkları dövizlerle Avrupa'nın ortasında yaşanılan insanlık suçuna dikkat çekti.
Törende konuşan Bosna Hersek'in BM Daimi Temsilcisi Mirsada Çolakoviç, bundan 18 yıl önce BM'nin "güvenli bölge" ilan ettiği Srebrenitsa'da soykırım işlendiğini hatırlatarak, Srebrenitsa'nın Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en korkunç suça şahitlik ettiğinin altını çizdi.
BM'nin Srebrenitsa'daki soykırımdan gerekli dersi çıkardığı konusunda şüpheleri olduğunu belirten Çolakoviç, üç ay önce BM Genel Kurul'unda Srebrenitsa Anneleri'nin konuşmasına izin verilmediğini hatırlattı. Çolakoviç, "Gerçeklerle yüzleşilmeden uzlaşma mümkün olmaz. Ülkeler arasında barış ve anlayış olması için yeni nesiller babalarının ve dedelerinin yanlışlarını öğrenmek zorundalar" dedi.
Srebrenitsa katliamının yaşandığı dönemde Bosnalıların BM'deki temsilcisi olan Muhammed Şakirbey, yaşadıkları acıyı hiçbir zaman unutmayacaklarını söyledi. Şakirbey, ''Biz yaşadıklarımızı unutmayacağız ama affetmeye de hazırız. Affedecek kadar erdemli ve güçlüyüz ama birileri bizden af dilerse affedebiliriz. Hala af dilemiyorlar, çünkü yaptıkları insanlık dışı şeyleri suç olarak görmüyorlar'' dedi.
Anma programında Srebrenitsa katliamında 14 yaşındaki oğlunu kaybeden talihsiz anne Tima Aliç, Sırpların soykırım yaptıkları tarihe kadar 3 çocuk annesi olduğunu söyledi. Srebrenitsa'da Sırp askerlerin BM üniforması giydiğini belirten Aliç, ''Yanıma gelip çocuklarımın yaşlarını sordular. Bende birinin 14 diğerinin 12 ve en küçüğünün de 8 olduğunu söyledim'' dedi.
Tüm yakarma ve yalvarmalarına rağmen 14 yaşındaki oğlu Osman Aliç'i Sırp askerlerin alıp götürdüğünü belirten talihsiz anne Tima Aliç, ''11 Temmuz 2007'de telefon ile arayıp oğlumun kemiklerini tespit ettiklerini söylediler... Ambulans geldi ve ayakta durabilmem için bana iki iğne yaptılar'' diye konuştu.
Oğlunun kemiklerini kendisine gösterdiklerinde tanıyamadığını belirten Tima Aliç, ''Bir anne çocuğunu kemiklerinden nasıl tanıyabilir ki!'' dedi.
Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Ali Çınar da Srebrenitsa mağdurlarını anma programında kısa bir konuşma yaptı. Çınar, "Bosna Hersekli kardeşlerimizin acılarını paylaşmak için buradayız" dedi.
Çınar, Türkiye Cumhuriyeti ve Türk halkının, daha önce olduğu gibi bundan sonra da Bosna Hersek halkına ve yakınlarını kaybeden ailelelere destek olmaya devam edeceğini söyledi.
Bu arada programa davet edilen ancak katılmayan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un protokoldeki sandalyesinin boş tutulması da dikkat çekti.
Srebrenitsa'yı savaş döneminde güvenli bölge ilan etmiş ve 400 silahlı Hollandalı barış gücü askerleri ile korumasna rağmen BM, 1995 yılının Temmuz ayında Bosna Sırp ordusuna kendilerine sığınmış binlerce masum insanı savunmasız bir şekilde telsim etmişti. Bosna Sırp ordusu ile 'Akrepler' adı verilen Sırbistan özel güvenlik güçleri de Srebrenitsa'da katliama katılmış ve en az 8 bin 372 kişiyi katlemişlerdi. Yaşanılanları ''Soykırım'' olarak niteleyen Boşnaklar, katliamda çocuk ve kadınların da olduğunu ileri sürmüş ve bu iddiaları daha sonra yapılan araştırmalarla belgelenmişti.