HAKSÖZ-HABER
Konsey'de bugün düzenlenecek kapalı toplantıda Suriye'de kimyasal silah ve klorin gazı kullanımı gündeme gelecek ve BM Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Angela Kane, Konsey üyelerine sunum yapacak.
AA’nın geçtiği habere göre Suriye'de son dönemde giderek artan klorin gazı saldırısı iddialarına ilişkin geçen ay BM Güvenlik Konseyi'nde Suriyeli doktorlarla kapalı toplantı gerçekleştirilmişti.
Nisan ayında Konsey'de gerçekleştirilen gayriresmi toplantıda Suriyeli iki doktor İdlib vilayetine bağlı Sarmin kasabasında gerçekleştirilen klorin saldırısının ardından 1, 2 ve 3 yaşlarındaki üç çocuğun yaşama döndürülmesi çabaları ve hayatlarını kaybedişlerinin videosunu izletmişti.
Suriyeli Doktor Muhammed Tenari, saldırı sırasında bölgede helikopter seslerinin duyulduğunu ve çamaşır suyuna benzer bir koku hissedildiğini belirterek, hayatını kaybedenlerin çoğunun çocuklar ve kadınlar olduğunu söylemişti.
Konsey'deki Batılı ülkeler, helikopterlerin sadece Suriye Ordusu'nda bulunduğunu vurgulayarak, bu saldırılardan Esed rejimini sorumlu tutuyor. Esed rejimi ve destekçisi ülkeler ise saldırıları muhaliflerin gerçekleştirdiğini iddia edecek kadar saçmalıklar üretiyor.
Bu konunun açıklığa kavuşturulması gereğinin de BM Güvenlik Konseyi toplantısında gündeme gelmesi bekleniyor.
Uzmanlar paneli kurulması talebi
Diplomatik kaynaklar, ABD tarafından hazırlanan ve klorin gazı saldırılarının faillerinin belirlenmesi için bağımsız bir BM komisyonu kurulmasını içeren karar tasarısının da Konsey'de ele alınacağını bildirdi. ABD'nin teklifinde, Suriye'deki çatışmalarda klorin saldırılarını kimlerin düzenlediğini tespit etmek için BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un uzmanlar paneli oluşturması isteniyor.
Esed destekçisi Rusya veto etmişti
Bunun hayata geçirilebilmesi için ise Rusya'nın ikna edilmesi gerekiyor. Rusya daha önce Suriye'de savaş suçu işleyenlerin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesi yönündeki karar tasarısını veto etmişti.
Suriye'nin kimyasal silahlarının imhası için Konsey üyeleri 2013 yılında fikir birliğine varmış ve bu ülkedeki kimyasal stoklar ülke dışına çıkarılarak imha edilmişti.