BM Güvenlik Konseyi'nde, Esed rejiminin Halep'e düzenlediği varil bombalı saldırıları kınamaya yönelik İngiltere'nin sunduğu tasarı Rusya'nın itirazı nedeniyle kabul edilemedi.
BM Güvenlik Konseyi bugün gerçekleşen kapalı toplantıda Suriye'deki son gelişmeleri, Cenevre-2 Konferansı hazırlıklarını ve kimyasal silahların imha sürecini değerlendirdi.
Toplantının ardından BMGK ocak ayı dönem Başkanı ve Ürdün'ün BM Daimi Temsilcisi Zeyd Ra'ad, toplantıdan bir basın bildirisi çıkmadığını belirterek, kimyasal silahların imhasına ilişkin sürecin ilerlemesinden memnuniyet duyduklarını söyledi.
İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Lyall Grant ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İngiltere tarafından sunulan ve Esed rejimi tarafından Halep'te ayrım gözetmeden yapılan bombalamayı kınayan basın metninin bloke edilmesinden dolayı hayal kırıklığı yaşadıklarını bildirdi.
Almanya'nın BM Daimi Temsilciliği'nden yapılan açıklamada da Halep'e yapılan bombardımana ilişkin sunulan basın bildirisinin bloke edildiği ifade edilerek, "İnsanların yaşadığı ızdırapların karşısında bu ne büyük bir utanç" değerlendirmesinde bulunuldu.
Diplomatik kaynaklar, basın bildirisinin Rusya tarafından sert bulunduğunu ve bazı maddelerin rejim lehine yumuşatılmasını istediklerini belirtti.
İngiltere'nin ise Rusya'nın istediği haliyle basın metninin anlamını yitireceğinden basın bildirisi taslağını geri çektiği kaydedildi.
Rusya'nın bloke etmesi sebebiyle Esed rejimi kınanamıyor
BMGK'da basın ya da başkanlık bildirgesinin kabul edilebilmesi için konsensüs aranıyor. Dolayısıyla bir üyenin bile itiraz etmesi halinde tasarı kabul edilemiyor.
Rusya aralık ayında da ABD tarafından sunulan benzer bir metni Suriye rejimi lehine değişiklikler yapılmasını isteyerek bloke etmiş ve ABD tasarıyı geri çekmişti.
BMGK'da kabul edilen basın ve başkanlık bildirilerinin zorlayıcı özelliği bulunmuyor. Ancak hem uluslararası toplumun tepkisinin görülmesi hem de yaptırım gücü bulunan BMGK karar tasarılarının hazırlanmasına destek olabilmesi açısından önemli görülüyor.
Rusya, Suriye krizinin başından bu yana geçen süreçte basın bildirilerinin yanında yaptırım gücü bulunan BMGK karar tasarılarını da veto etmişti.
AA