Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği’nin (AB) Libya makamlarının göçmenlerin yolunu kesip, yeniden gözaltına almasına yardımcı olma politikasının insanlık dışı olduğunu söyledi.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad el-Hüseyin, göçmenlerin hangarlarda tutulduğunu belirtti ve Avrupa ülkelerini, insan hakları konusundaki uyarıları dinlemeden Libya’yla anlaşma yapmakla suçladı.
Yetkililer, anlaşmayla gözaltında tutulan mültecilerin sayısının keskin bir şekilde yükselerek neredeyse 20 bine çıktığını belirtti.
Göçmenlerin gözaltında tutulduğu mekânları inceleyen BM gözlemcileri “binlerce bitkin düşmüş ve travma geçirmiş kişiyle karşılaştıklarını ve kadın, erkek ve çocukların üst üste kaldığını” söylemişti.
Durumun hızla kötüleştiğini ve Libya’daki gözaltı sisteminin “tamiri mümkün olmayacak şekilde” bozuk olduğunu belirten el-Hüseyin “Zaten kötü olan koşullar şimdi felakete dönüştü.” derken, uluslararası toplumu soruna göz yummamaya çağırdı.
Libya Kaçak Göçle Mücadele Kurumu, geçen eylülde 7 bin olan gözaltındaki göçmen sayısının 20 bine çıktığını belirtti.
Binlerce göçmen Akdeniz’i aşarak Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken hayatını kaybetti.
Geçen eylülde İtalya ve AB, Libya Sahil Güvenlik güçlerine göçmen teknelerini durdurması için eğitim vermiş ve durdurulan göçmenlerin Libya’ya geri dönüşü için anlaşma yapmıştı.
Anlaşmayla İtalya’ya ulaşan göçmen sayısında büyük azalma olurken, Libya’daki göçmenlere yönelik kötü muamele ve göçmenlerin kalabalık yerlerde tutulmaları nedeniyle kaygılar sürmüştü.
Trablus’taki bir gözaltı merkezini gezen BM gözlemcileri, göçmenlerin gözaltı merkezleri ve buraya yolculuk sırasında dayak, işkence ve cinsel şiddet uygulandığını anlattıklarını duyurdu.
Avrupalı temsilciler, İsviçre’nin başkenti Bern’de Afrikalı liderlerle Libya’daki göçmenlere kötü muamelenin durdurulması için ne yapılabileceğini görüşmüş ancak bu görüşmeden herhangi bir somut sonuç çıkmamıştı.
Kaynak: BBC Türkçe