“Bize Dışarıdan ve Tepeden Bakılmasına Müsamaha Etmeyiz”

Davutoğlu, Merkel, Tusk ve Timmermans, Gaziantep'te sığınmacılar için bir araya geldi. Davutoğlu basın özgürlüğü hususunda "Bize dışarıdan ve tepeden bakılmasına müsamaha göstermeyiz." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel , AB Konseyi Başkanı Donald Tusk  ve AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans , Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Burada ilk konuşmayı yapan Davutoğlu şunları söyledi:

"Üzerinde bir çok yorum yapıldı. Ama şunu ifade etmek isterim. Hem Türkiye Cumhuriyeti hükümeti adına hem de Avrupa Birliği ve Almanya adına da bizim tek bir gayemiz var. İnsani bakımdan İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük trajediye birlikte çözüm aramak. Bu mesele ne Türkiye'nin ne de Avrupa Birliğinin tek başına üstlenmesi gereken bir meseledir."

"Kilis'te hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, şehitlerimize rahmet diliyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak Türkiye'ye yönelik her türlü tehdide karşı en kararlı tutumu sergilemeye devam edeceğimizi ifade ediyorum. Gerek Suriye rejiminin baskıları, zulmü, gerekse DEAŞ, PKK, YPG diye terör örgütlerinin Türkiye'ye dönük olarak yaptığı her faaliyet mutlaka mütekabiliyet esasları çerçevesinde karşılığını bulacak."

"Dışardan ve yukardan bakılmasına izin vermeyiz"

Ahmet Davutoğlu Türkiye'ye yönelik basın özgürlüğü konusundaki eleştirilere şu yanıtı verdi:

"Bize dışardan ve tepeden bakılmasına müsamaha göstermeyiz. Basın özgürlüğü konusunda her şeyi ele alabiliriz. Bir araya geldiğimizde karşılıklı kaygıları ele alıyoruz. Türkiye 4 büyük seçim yapıldı. Kimse propaganda kısıtlaması gösteremez. Ben ve partim çok ağır şekilde eleştirildi. Bunu düşünmeyiz bile. Mısır’dan gelen bir arkadaşın konusu ele alındı. Bu kişinin gazeteci olarak müracaat yapmadığı görüldü. Bu tür münferit olaylarla birlikte basın özgürlüğünün ele alınmasını istemem. Son olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza yapılan hakaret, birlikte ele aldık. Bir ülkenin cumhurbaşkanına ağır hakaretlerde bulunmak basın özgürlüğü müdür. Tartışmalıyız. Düşünün Almanya’da bir Türk bu sözlerle muhatap olduğunda bunun adı açık bir şekilde ırkçılıktır. Dışardan ve yukardan bakılmaksızın her konuyu tartışırız."

Merkel ise, ülkesinin Türkiye'de basın özgürlüğü hususundaki tutumunu şu şekilde anlattı:

"Bizim bu konularda konuşmadığımız söyleniyor. Bu kadar çok sık bir araya gelmemiz de bu konuları konuştuğumuzu gösteriyor. Bu konuları ele alıyoruz. Basın özgürlüğü ile ilgili olarak akreditasyon sorunları varsa bunlar açıkça konuşulur ve samimiyetle de ele alıyoruz. AB’nin diğer üyeleri ile de hemfikir olmayabiliyoruz. Basın özgürlüğü bizim için önemlidir ve ele alıyoruz."

Kaynak: Al Jazeera, AA

Gündem Haberleri

Tunceli ve Ovacık belediye başkanlıklarına kayyum atandı
Hakan Fidan'dan BRICS’e ortaklıkla ilgili bir teklif aldık
ABD'den Türkiye'ye "Hamas'a ev sahipliği yapmayın" uyarısı
10 Kasım dayatmasında yeni dönem: Törene katılmayan öğrenci için veliden savunma istediler
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: UCM'nin kararı "umut verici"