Bitlis Hür Beyan Dergisi’nin 2. Sayısı Çıktı!

Bitlis’te yayın hayatına başlayan Hür Beyan Dergisinin ikinci sayısı okurlarıyla buluştu. Yazar kadrosunun tamamı bölgeden olan dergide bu ay değişik konulara değinilmiş.

Daha önce Urfa'da yapılan "Kürt Sorununa Anadil Çalıştayı"nda sunduğu tebliğini tekrar gözden geçirerek dergide "Kürt Sorunu Ve Ümmet" olarak yayınlayan M. Sani ÖZDEMİR, Cumhuriyet döneminde Kürtlere yapılan inkâr, asimilasyon ve baskıya değinmiş daha sonra da bir Müslümanın kendinden olmayan topluluklara karşı bakışının nasıl olması gerektiğini Hz. Peygamber dönemi örneklikleriyle dile getirmiş. Bugün hala devam eden bu sorunun nasıl adil ve tevhidi bir çözüme kavuşması gerektiği konusunda kendi önerilerini okuyucularıyla paylaşan yazar bu süreçte Müslümanların pasif bir tutum takınmamaları gerektiğini burada onların da bir taraf olduğunu ve olması gerektiğini, bu sorunu her iki tarafın batıcı, laik ve ulusalcılarına bırakmanın kalıcı bir barışın tesisi için yeterli olmadığını dile getirmiş.

E.Esra MAZLUM'un "Vahyi Anlamak" başlıklı makalesinde günümüz Müslüman toplumunun Kur'an'a bakışını ele almış bu bakışın eksik ve istenen bir bakış olmadığını Kur'an'a karşı bakışımızın merkezinde onu okuma, anlama ve hayata taşıma olması gerektiğini ve ancak o zaman Kur'ani bir toplumun inşa edebileceğimizi dile getirmiş.

Son dönemde islam coğrafyasında meydana gelen herc-u mercin bir parçası olarak Mısırda yaşanan olaylara paralel olarak gündeme gelen İhvan-ı Müslimin cemaatinin daha iyi anlaşılması bakımından onun kurucusu olan Hasan El-Benna'yı daha iyi tanımamız için Çetin SİPOR, "Büyük Halk Devrimi Diyarının Şehid Evladı: Hasan El-Benna" başlıklı makalesinde onu ve mücadelesini okurlarıyla paylaşmaktadır.

"İlkeli Duruş" başlıklı makalesinde Mahir GÜR, özellikle son dönemde bu coğrafyada hem Müslüman kesimlerde hem de diğer kesimlerde yaşanan tutarsızlıkları Eğitim Hakkı ve Başörtüsü bağlamında ele almış, herkesin ve her kesimin tutarlı olması gerektiği konusuna değinmiş. Yazarın bir başka makalesi olan "Ümmet Olmak Ve Kürtler" adlı çalışmasında  Kürt Sorunun ne olduğunu tanımlamaya çalışmış ve kendi bakış açısıyla çözüm önerilerinde bulunmaya çalışmış.

Kürdistan Coğrafyasının Mevlid yazarlarından biri olan Mela Ehmed-i Batê'nin Kürtçe Mevlidini ele alan Vahdettin DALGA, "Mela Ehmedê Batê'nin Mevlidi Üzerine" başlıklı yazısında anılan mevlidi değişik yönlerden incelemeye tabi tutmaya çalışmış okurları için. Bu bağlamda Müslümanların Mevlide ve Mevlid kültürüne bakışımızın nasıl olması gerektiğini dile getirmeye çalışmış.

"İslami Sorumluluklarımız Bağlamında Şahitliği Anlamak-2 " Konulu makalesinde Hamza ÖZDEMİR, Dinde samimiyyetin olması gereken boyutuna değinmiş bu bağlamda dini samimiyyetin zirve noktasını teşkil eden İslami Şahitliğin bir sonucu olan Şehitlik kavramına geçmişten ve günümüz İslam Şehitlerinden örnekler vererek makalesini işlemeye çalışmış.

Paramparça olmuş günümüz İslam Dünyasının içler acısı şu anki durumunu daha içinden çıkılmaz hale sokmaya çalışan İslam düşmanları var güçleriyle hala İslam'a ve Müslümanlar saldırmaya devam etmektedirler. Aslında bunu anlamak zor değil. Bu çaba beklenebilinecek bir durum. Ama burada anlaşılması zor olan şey ise İslam Dininin mensupları olan bir takım bağnaz ve de geçmişe sıkı sıkıya bağlı gelenekçi kesimin bu yıkıcı faaliyetlere bilerek veya bilmeyerek malzeme sunmalarıdır. Bunun geçmişte ve günümüzde en canlı örneği Kur'an'ın Tahrif olup olmadığı meselesidir. Bu konuyu geçmişten bir takım eserlerden alıntılar yaparak Sünni kesim Şia'yı Şia Kesiminin ise Sünnileri Tekfir etmeleri ve burada tek yanlı bağnaz bir tutum takınmalarıdır. Durumun vehametini anlamak isteyen kimseler internet üzerinden yayın yapan bu bağnaz kesimlerin sitelerine bakabilirler. Veya şuan Bahreyn'de yaşanan olaylara bakabilirler. Bu ve bunun dışındaki birçok sebepten dolayı "Kur'an ve Tahrif-1" başlıklı çalışmayı yapan Mahfuz AÇIKGÖZ, bu konuyu iki makale halinde ele almış ve ilk makalesinde bunun tarihi arka planına değinmeye çalışmış, durumun vehametini işlemeye çalışmış. Daha sonraki makalesinde bu konuya Kur'an'i bir bakışın nasıl olması gerektiğini işleye çalışacak olan yazar, Kur'an'ın Tahrif olmadığını, Olamayacağını akli ve nakli delillerle işlemeye çalışacak.

Bitlis Hür Akademya Derneği(HAK-DER) tarafından üç ayda bir yayınlamaya gayret ettiği Dergi, iki genç kalem olan Filit AKKOYUN'un "İbrahimi Teslimiyyet"  ve Ersin AKKOYUN'un "Hayat Kaynağı Olarak Vahiy" başlıklı makaleleriyle son bulmakta ve okuyucudan okunmayı talep etmektedir.

Dergi irtibat ve dağıtım sorumlusu: Servet GÜNGÖR, Tel: 537 631 37 47

Kültür Sanat Haberleri

Bilgi, inanç ve eyleme yönelik bir ömür çaba: Sezai Karakoç
Genç Birikim dergisinin Kasım 2024 sayısı çıktı
Umran dergisinin 363. sayısı çıktı!
Dava ahlakına sahip bir Müslüman: Sezai Karakoç
Genç Birikim dergisinin Ekim 2024 (268'inci) sayısı çıktı