Birleşmiş Milletler Katliamı Saklamış

BM’nin Şam ofisinde çalışan yetkili Esed’in zulmünü ve kendilerine yaptığı baskıyı ortaya çıkardı. Madaya’yı aylar öncesinden bildiklerini söyleyen yetkili, “Hazırladığımız insani yardım raporuna kızan rejim raporu zorla değiştirdi” dedi.

Cihat Arpacık / Yeni Şafak

Suriye'nin değişik bölgelerinde yaklaşık 1 milyon kişi kuşatma altında en temel yaşam maddelerinden dahi mahrum bir hayat sürüyor. Esed rejiminin kuşatma altında tuttuğu bölgeler genellikle başkent Şam çevresi ve Lübnan sınırında bulunuyor. Geçtiğimiz haftalarda açlıktan ölümlerin yaşandığı Madaya'ya Birleşmiş Milletler'e (BM) ait yardım TIR'ları girebildi ancak bu yardım oldukça yetersiz kaldı. Diğer bölgelere ise yardım henüz hiç yardım ulaşmadı. Ülkedeki otoritelere göre Esed rejimi “Aç bırakmayı” bir silah olarak kullanıyor.

YARDIM GÖTÜREMİYORUZ

Esed'in kuşatma altına alarak aç bıraktığı bölgelerle ilgili olarak Yeni Şafak, Suriye'nin başkenti Şam'daki BM ofisinde çalışan bir yetkiliye ulaştı. Rejim ile BM arasındaki ilişkiler hakkında bilgi veren BM yetkilisi güvenlik gerekçesiyle ismini vermedi. BM yetkilisi, 5 yıldır Suriye'de yıkıcı bir savaşın yaşandığını ve milyonlarca insanın yardıma muhtaç olduğunu belirterek, “Ancak savaşların yaşandığı ve milyonlarca kişinin yardıma muhtaç bir şekilde yaşamaya çalıştığı bölgelere BM tarafından bir torba un dahi götürülmüş değil. Esed rejimi muhaliflerin elinde tuttuğu bölgelere gitmemizi istemiyor. Muhalifler yardım güvenliğini sağlayacaklarını taahhüt ediyor ancak rejimin baskısı nedeniyle bu bölgelere gidemiyoruz” diye konuştu.

RAPORA BİLE MÜDAHALE ETTİ

Rejimin BM yardımına taş koymasının bir diğer nedeninin muhalif bölgelere yapılan vahşi hava bombardımanları olduğunu belirten BM yetkilisi “Çünkü rejim bu bölgelerde herhangi bir BM varlığı bulunmasını istemiyor. Böylece bombardımanları daha kolay yapabiliyor ve o bölgede uluslararası tanık bulunmuyor” şeklinde konuştu. BM yetkililerinin kuşatma altındaki bölgelerle ilgili yaklaşık 70 sayfadan oluşan insani yardım planı hazırladığı bilgisini veren kaynak, bu raporun Esed rejimi tarafından nasıl değiştirildiğini şu sözlerle anlattı: “Raporun birkaç yerinde 'Kuşatma altındaki bölge' ifadesi geçiyordu. Sadece bu cümle rejimi çıldırtmaya yetti ve bizden rapordaki bu ifadenin kaldırılması istendi. Biz de kaldırdık.”

ÇOK ÖNCEDEN BİLİYORDUK

Madaya'da ölümler başlamadan BM'nin yaklaşan krizden haberdar olduğunu vurgulan BM yetkilisi şu ifadeleri kullandı: “Ekim ayında kentte bin çocuğun açlık tehdidiyle karşı karşıya olduğu BM görevlileri tarafından rapor edilmişti. Ancak haftalarca kimsenin bundan haberi olmadı. Çünkü raporlar BM ofislerinin dışına çıkarılamadı. Çoğu çocuk 23 kişi Aralık ayına kadar açlık kaynaklı sorunlar nedeniyle hayatını kaybetmişti. Ancak konu uluslararası medya kuruluşlarına düşünce harekete geçebildik. BM sessiz kalınca diğer kuruluşlar da maalesef yardım gönderemedi. Madaya'ya yardımı da ancak muhaliflerin kuşatma altında tuttuğu Fua ve Kefreya'ya birlikte yapabildik. Ancak Madaya'da insanlar açlıktan ölürken Fua ve Kefreya'da herhangi bir ölüm tehlikesi rapor edilmedi. Madaya'da sadece bir kilo pirincin fiyarı 250 doları aşmıştı. Madaya'da insanlar ağaç yapraklarını yediler.”

Yardım aracı düğünde!

Esed'in yardım yapmaması için baskı yaptığı BM'nin araçları da düğünlerde kullanılıyor. BM'nin yardımlar için Suriye'ye gönderdiği araç, bölgede gelin arabası olarak hizmet veriyor. Esed'in memleketi Lazkiye'de BM'ye bağlı Dünya Gıda Programı aracı düğünlerde süslenerek kullanılıyor.

Suriye Haberleri

Umutol İnsani Yardım Derneği, Suriye’de 150 briket ev yaptı
Hamas yöneticisi Nassar: “Halkını katleden Esed direnişin timsali olamaz”
Suriye’ye dönüşlerin “gönüllü” olduğundan emin misiniz?
Suriyeli aileye sınır dışı kararı!
İşgalcilerin Şam'daki hava saldırısında 16 kişi katledildi