Birleşmiş Milletler İsrail'in tünel iddialarını yalanladı

İsrail'in tünelle ilgili iddiaları, UNWRA'yı Hamas'ın askeri operasyonlarına bulaştırmayı amaçlayan bir planın parçası gibi görünüyor.

BM'nin Gazze'deki yardım ajansının başkanı, İsrail'in Gazze Şehri'nin altından bir Hamas tüneli geçtiği iddialarının ortasında, terk edilmiş genel merkezinin altında ne olduğu hakkında hiçbir bilgisi olmadığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'ndan (UNRWA) Philippe Lazzarini Cumartesi günü geç saatlerde X üzerinden yaptığı açıklamada ajansın "Gazze'deki merkezinin altında ne olduğunu bilmediğini" söyledi. İsrail daha önce UNWRA'yı Hamas'ın askeri operasyonlarıyla işbirliği yapmakla suçlamış, bu da bazı bağışçıların fonlarını geri çekmesine yol açmıştı.

UNWRA başkanının yorumları, İsrail ordusunun gazetecileri tüneli ziyaret etmeye davet etmesinin ardından geldi. İsrail ordusu Hamas savaşçılarının bölgede faaliyet gösterdiğine dair kesin bir kanıt sunmadı sadece tünel sisteminin az bir kısmının yardım kuruluşunun genel merkezinin avlusunun altından geçtiğini gösterdi.

'Metro'

Gazeteciler binalardan birinin içinde, kabloları yere kadar uzanan bilgisayarlarla dolu bir oda gördüler. Askerler daha sonra onlara kabloların bağlı olduğunu iddia ettikleri bir yeraltı tünel kompleksindeki bir odayı gösterdiler.

Yeraltındaki odanın duvarları çok renkli düğmeleri olan elektrik dolaplarıyla doluydu ve düzinelerce kabloyla kaplıydı. Ordu, odanın bölgedeki tünel altyapısına güç sağlayan bir merkez olarak hizmet verdiğini iddia etti.

İsrail defalarca Gazze'deki savaşının ana hedeflerinden birinin Hamas'ın savaşçılarını, silahlarını ve malzemelerini taşımak için kullandığını söylediği yeraltı ağını yok etmek olduğunu ifade etti.

Bazı İsrailli yetkililerin "metro" olarak adlandırdığı tünellerin tam kapsamını bilen çok az kişi olsa da, tünellerin tüm yerleşim bölgesini yüzlerce kilometre boyunca geçtiğine inanılıyor. Uzmanlar tünellerin derinliğinin 15 ila 60 metre arasında değiştiğini tahmin ediyor.

İsrail’in UNWRA üzerindeki planı

İsrail'in tünelle ilgili iddiaları, UNWRA'yı Hamas'ın askeri operasyonlarına bulaştırmayı amaçlayan bir planın parçası gibi görünüyor.

Gazze'deki en önemli insani yardım kuruluşu olan UNWRA, ABD'nin başını çektiği büyük uluslararası bağışçılarının "terör" iddiaları nedeniyle fonlarını kesmesinin ardından eşi benzeri görülmemiş bir finansman kriziyle karşı karşıya.

Lazzarini, UNWRA'nın, İsrail'in Ekim ayı başında Gazze Şeridi'ni bombalamaya başlamasından kısa bir süre sonra boşalttığı genel merkezin altında herhangi bir şey olup olmadığı konusunda bilgisi olmadığı konusunda ısrar etti.

Lazzarini, Söz konusu haberlerin bağımsız bir soruşturmayı gerektirdiğini ancak Gazze'nin aktif bir savaş bölgesi olması nedeniyle bunun şu anda mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.

Lazzarini, UNRWA personelinin İsrail'in tahliye emrini takiben 12 Ekim'de merkezden ayrıldığını ve o tarihten bu yana orada gerçekleşmiş olabilecek herhangi bir faaliyetten haberdar olmadıklarını söyledi.

Aktif bir çatışma olmadığı zamanlarda ajansın her üç ayda bir tesislerini denetlediğini de sözlerine ekledi.

Lazzarini, "UNRWA bir insani kalkınma ve insani yardım kuruluşudur ve tesislerinin altında ne olduğu ya da olabileceği konusunda ne askeri ve güvenlik uzmanlığına ne de askeri teftiş yapma kapasitesine sahiptir" dedi.

Lazzarini, geçmişte Hamas yetkililerine ve İsrailli yetkililere "UNRWA tesislerinin yakınında veya altında şüpheli boşluklar bulunduğunda" "uyarı mektupları" gönderildiğini ve konunun BM Genel Kurulu'na "sürekli olarak rapor edildiğini" de sözlerine ekledi.

Gazze'deki iki milyondan fazla insanın tek can simidi olan BM kuruluşu, İsrail'in 11 çalışanının Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği ölümcül saldırıya katıldığını iddia etmesinin ardından yoğun bir inceleme altına alındı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim’de başlayan saldırıları sonucunda 28.000'den fazla kişi hayatını kaybetti ve 2.2 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 85'i yerinden edildi.

UNRWA'nın İsrail tarafından saldırılara katılmakla suçlananların sözleşmelerini feshetmesine ve bir soruşturma başlatmasına rağmen, büyük bağışçılar fonlarını askıya alarak ajansı mali bir krize sürükledi.

Ajans, İsrail'in ayrıca banka hesaplarını dondurduğunu, yardım sevkiyatlarına ambargo koyduğunu ve vergi avantajlarını iptal ettiğini söyledi.

Dünya Haberleri

BM: İsrail, Gazze'ye yardım operasyonlarının bir kısmını yine engelledi
Kenya'da uçak kazasında 3 kişi hayatını kaybetti
"Süper güç ABD" üç gündür Kaliforniya'daki yangını söndüremiyor!
ABD'deki yangınlar 52 milyar dolar zarara yol açtı
"Yahudileri Müslümanlara karşı korumalıyız"