Bir Yanda 4.5G Hızına Ulaşanlar, Bir Yanda Telefon Görüşmesi Dahi Yapamayanlar

Türkiye 4.5G'ye hızına geçti ama ülkenin özellikle de doğu bölgelerinde baz istasyonu azlığı yüzünden uzaktaki yakınlarıyla telefonla iletişim kurmakta zorlananlar bile var. Teknolojinin nimetlerinden tüm bölgeler eşit şekilde istifade edemiyor.

Mobil cihazlarda internet hızını 10 kat artıracak 4,5G teknolojisi, vatandaşları heyecanlandırdı. Bugünden itibaren devreye giren yeni sistem Türkiye genelinde aktif hale getirildi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli turizm ve ticaret merkezlerinden biri olan Şanlıurfa'nın bazı mahallelerinde yaşayan vatandaşlar ise "Alo" diyememenin sıkıntısını yaşıyor. Vatandaşlar gelişen teknolojiyle "kapsama alanı"na girecekleri günü bekliyor.

Kent merkezine 10 kilometre mesafedeki Keberli Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, GSM hatları çekmediği için yüksek noktalara çıkarak iletişim kurmaya çalışıyor. Kimi mahalleli ise evlerinin damında belirledikleri yerlere çıkarak telefonla görüşme imkanına kavuşuyor.

Yağışlı ve fırtınalı günlerde yüksek noktalara gidemedikleri için mobil cihazla iletişim kuramayan, acil durumlarda da sağlık ekiplerine ulaşamayan vatandaşlar, yetkililerden mahallelerine baz istasyonu kurmalarını talep ediyor.

Muhtar Yaşar Karabacak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent merkezine yakın mesafede olmalarına rağmen şebeke istasyonu olmadığı için cep telefonlarıyla görüşme yapamadıklarını söyledi.

Dünyanın her tarafında artık insanların cep telefonlarıyla işlerini hallettiğini anımsatan Karabacak, "İnternet falan derdinde değiliz, yeter ki evimizin içinde otururken sağlıklı bir şekilde yakınlarımızla görüşebilelim. Kentten uzakta olsak anlarım ama öyle bir şey de yok, buraya küçük bir baz istasyonu kurulsa rahatlıkla işimizi görür. Şu anda şebeke olmadığı için yüksek yerlere çıkmamız gerekiyor ama orada da doğru dürüst telefon çekmiyor. Yetkililerin bu sorunumuzu çözmesini bekliyoruz." dedi.

Abbas Karabacak da cep telefonu çekmediği için birçok konudan mahrum kaldıklarını dile getirdi.

Özellikle acil durumlarda sıkıntı yaşadıklarını anlatan Karabacak, "Şebekeye ulaşana kadar iş işten geçmiş oluyor. Benim babam il dışında çalışıyor ve istediğimiz zaman onunla görüşemiyoruz. Koyunları otlatmaya götürdüğümde dağa gidiyorum ve o şekilde telefonla görüşüyorum." şeklinde konuştu.

Mahmut Kılıç ise mahalleye atanan öğretmenlerin farklı kentlerden buraya geldiğini ve cep telefonları çekmediği için sıkıntı yaşadıklarını kaydetti.

Teknoloji Haberleri

AB, uydu internet sistemini hayata geçirmeye hazırlanıyor
Google Maps'in yönlendirdiği bitmemiş köprüde 3 kişi hayatını kaybetti
Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı faaliyete geçti
ChatGPT artık bilgisayarlardan da konuşabilecek
Yapay zeka destekli arama motorları ırkçılığı teşvik ediyor