Hafter’e bağlı birlikler Bünyan askeri üssünden sabah saatlerinde 14 grad füzesi fırlattı. Bölgede henüz kimlikleri belirlenemeyen silahlı bir grup Libya ordusuna bağlı Zaviye Şehitleri Tugayı’na saldırdı.
AFP haber ajansı, askeri bir kaynağa dayandırarak Hafter’e bağlı güçlerin, El Kaide ile bağlantılı Ensarı Şeria mensuplarının olduğu tahmin edilen bir bölgeyi bombaladığını aktardı.
Hafter’e bağlı savaş uçakları, Pazar günü Bingazi’nin Fuveyhat mıntıkasında Teknik Mühendislik Fakültesi'ni bombaladı. Bombardımanda bir kişi yaralandı ve fakülteye ait bir çok bina zarar gördü.
'Mısır'dan sınır operasyonuna destek'
Halife Hafter, Mısır gazetesi Masri Elyevm’e yaptığı açıklamada, Mısır yönetiminin sınırda güvenliği sağlayacak herhangi bir operasyona Libya topraklarında olsa dahi destek vereceğini söyledi.
Libya İçişleri Bakanlığı Yüksek Güvenlik Kurulu Başkanı Haşim Bişr, emekli Tuğgeneral Halife Hafter'i, "Ülkedeki demokratik süreci baltalamak ve yönetime geçmek için 'terörle mücadele' söylemini kullanmakla" suçladı.
Bişr, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, Libya'da ordu birlikleriyle çatışan emekli Tuğgeneral Hafter'in samimi olmadığını savunarak, ‘Hafter'in, terörle mücadele konusundaki tutumu samimi değil. Hafter, ülkedeki demokratik süreci baltalamak ve yönetime geçmek için terörle mücadele söylemini kullanıyor’ dedi.
Gerilim Hafter'in operasyonuyla başladı
Libya'da emekli general Halife Hafter, Bingazi'deki devrimci birlikleri ‘tekfircilik ve aşırılıkla’ suçlayarak, bu gruplara karşı ‘onur savaşı’ başlattığını duyurmuştu.
Taraflar arasında çıkan çatışmalarda çok sayıda kişi ölmüştü.
Tebruk'taki hava, kara ve deniz güçleri, Hava Kuvvetleri Komutanı Yarbay Cuma el-Abani, Özel Kuvvetler Komutanı Albay Venis Buhamade, Ömer Muhtar Taburu, Tebruk Ulusal Güvenlik Müdürlüğü, eski Başbakan Ali Zeydan, Bingazi Havaalanı'nın güvenliğini sağlamakla görevli güvenlik güçleri ile Bingazi Emniyet Müdürlüğünde görevli polisler de Hafter liderliğindeki gruplara katıldığını açıklamıştı.
Libya’da siyasi ve askeri kaos daha önce görülmemiş boyutlara ulaştı. Geçici hükümeti kuran Ahmed Muaytik göreve başladığını ilan etti. Ama önceki Başbakan Abdullah Sini görevlerini teslim etmeyi reddettiğini açıkladı. Sini mahkemenin vereceği karara uyacağını açıklamıştı. Şimdi herkes Yüksek Mahkeme’nin Muaytik hükümetinin yasallığı hakkında vereceği kararı bekliyor.
Ulusal Milli Kongre’de de derin görüş ayrılıkları var.