BİM üzerinden kime gözdağı veriliyor?

Sema Kızılaslan hazırladığı haberde BİM üzerinden yaşanan tartışmanın cemaatleri de içine alan boyutlarını inceliyor.

Sema Kızılaslan / Serbestiyet

“BİM üzerinden muhafazakâr sermaye sahiplerine gözdağı veriliyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli yaşanan ekonomik krizden “3 harfliler” diye adlandırılan zincir marketleri suçladı. Fakat gerginliğin merkezinde bunların en büyüğü olan BİM marketler zinciri var.

BİM yöneticisi ve Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Galip Aykaç’ın Bahçeli’nin BİM’e yönelik suçlamalarına cevap vermesi büyük bir gerginliğin fitilini ateşledi. Önce MHP yöneticileri, ardından MHP’ye yakın organize suç örgütü lideri Kürşat Yılmaz Aykaç’ı tehdit etti. Bazı MHP’li belediyeler BİM marketlerinin önüne tabelalar astı, Antalya’da BİM mağazası taşlandı. Nihayet Galip Aykaç, Bahçeli’den özür dileyerek Gıda Perakendecileri Derneği başkanlığından istifa etti.

BİM sadece bir şirket değil

Türkiye’de Nakşibendiliğin önde gelen kollarından Erenköy Cemaati’ne bağlı isimlere ait olması nedeniyle BİM’i sadece bir şirket olarak görmek mümkün değil.

Erenköy Cemaati, Nakşibendiliğin diğer kollarından farklı olarak ticaret ile uğraşan Aziz Mahmut Hüdâyî Vakfı’na ait. Cemaatin Ankara kolunu Muradiye Vakfı yürütüyor. Vakfın kurucusu, Menemen olayları sonrasında 80’li yaşlarında tutuklanıp hapse atılan ve hapiste hayatını kaybeden Nakşibendi şeyhlerinden Erbilli Mehmed Esad Efendi’nin halifesi Mahmut Sami Ramazanoğlu.

Erbilli Esad Efendi.

Mahmut Sami Ramazanoğlu.

Mahmud Sami Ramazanoğlu, Esad Efendi’nin ölümünden sonra Erenköy’e yerleşti; Erenköy ismi de buradan geliyor. Mahmut Sami Ramazanoğlu’ndan sonra cemaatin başına Osman Nuri Topbaş geçti; cemaati halen o yönetiyor.  

Osman Nuri Topbaş.



Erenköy Cemaati dendiğinde akıllara Topbaş ailesi ve özelikle de Mustafa Latif Topbaş geliyor. Mustafa Latif Topbaş, tekstil sektöründe faaliyet gösteren aile şirketi Bahariye Mensucat A.Ş.’nin ortaklarından ve yöneticilerinden biriydi.

Mustafa Latif Topbaş.


Cüneyt Zapsu ve kardeşi Aziz Zapsu’nun 1994’te kurdukları BİM’in (Birleşik Marketler A.Ş) kurucu ortakları arasında Mustafa Latif Topbaş da yer aldı. Burada İdare Meclisi Başkan Vekili olarak görev yaptı. 2005 yılından itibaren idare meclis başkanlığı, 2010 yılından itibaren ise icra kurulu başkanlığı görevlerini üstlendi. Mustafa Topbaş, 1996 yılında Ülker ailesi ile ortak olarak Ak Gıda‘yı kurdu.

1995 yılında BİM’in ortakları arasında bugün de bazılarının ismini sık sık duyduğumuz şu kişiler yer alıyordu:

Mustafa Latif Topbaş, Mahmud Muhammed Topbaş, Abdülaziz Geylan Zapsu, Hasan Cüneyd Zapsu, Yasin el Kadı, Mehmet Fatih Saraç, İbrahim Halit Çizmeci ve Hepşen Mehmet Cansun.

1995 yılında faaliyetine 21 mağazayla başlayan BİM şirketi AK Parti iktidarı döneminde güçlendi.

BİM üzerinden muhafazakâr kentli ve sermaye sahibi kişilere gözdağı

BİM’in kurucuları ile iyi ilişkileri olan ve Erenköy Cemaati’ni yakından tanıyan bir haber kaynağımız, yaşanan tartışmaların ardından BİM’in yöneticilerine ve Erenköy Cemaati’nden isimlere bu gerginliğin nedenini sorduğunu fakat onlardan iktidarın kendilerini neden hedef aldığını bilmedikleri cevabını aldığını söylüyor.  

Haber kaynağımıza göre gerginlik, geçtiğimiz yıllarda Mustafa Latif Topbaş’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Berat Albayrak’ı şikâyet etmesiyle başladı. Bu şikâyetin ardından Sabah ve A Haber’de BİM aleyhine haberler yapıldığını hatırlatan kaynağımız, tartışmanın birinci nedeninin bu olabileceğini aktarıyor.  

Kaynağımız, ikinci olarak da Topbaş ailesinin DEVA ve Gelecek Partilerine yakınlaşmasının önüne geçmenin, BİM üzerinden muhafazakâr kentli ve sermaye sahibi kişilere gözdağı vermenin amaçlanmış olabileceğini düşünüyor.

2019’dan 2021’e… Yaşanan ekonomik krizin nedeni yine BİM

Bugünlerde yaşanan tartışmanın bir benzeri de 2019’da yaşanmıştı.  

2019 yılında A Haber’de ve Sabah gazetesinde BİM’in aşırı fiyat uyguladığı, tekelcilik yaptığı konusunda haberler çıkmıştı.

Sabah gazetesi ve A Haber’in BİM karşıtı haber kampanyasının arkasında, önemli bir reklamveren olan BİM’in Turkuvaz grubuna verdiği reklamların yetersiz bulunmasının olduğu iddia edilmişti.


Benzer şekilde 29 Ekim 2021’de Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan ekonomik krizden zincir marketleri sorumlu tutmuş ve o süreçte de BİM’e 958 milyon lira ceza kesilmişti.

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu