Beyoğlu Zabıtası Mülteci Müzisyenlerden Ne İstiyor?

Bombalar altındaki ailelerine para gönderebilmek için İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı’nda sokak müzisyenliği yapan Suriyeli mülteciler zabıta baskısına maruz kalıyor.

HAKSÖZ-HABER

Suriye’de Esed rejiminin 5 yıldır devam eden katliamlarından kaçarak İstanbul’a gelen ve burada hayata tutunmaya çalışan Suriyeli müzisyenlerin başı zabıta ile dertte. Ailelerine para gönderebilmek için sergiledikleri sokak performansları sırasında zabıta engeliyle karşılaşan müzisyenler, kendilerine yapılan muamele nedeniyle şaşkın ve üzgünler.

Özellikle İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanında çeşitli ülkelerden birçok müzisyen ve müzik grupları farklı dillerde, farklı enstrümanlarla performans sergiliyor. Kendilerini dinlemek için toplanan kalabalıkların verdiği küçük miktardaki paralar ile de geçimlerini sağlıyorlar. Esed zulmünden kaçıp İstanbul’a gelen çoğu Halepli Suriyeli müzisyenler de onlardan biri. Birkaç aydır İstiklal Caddesinde çalan ve söyledikleri Arapça şarkılarla büyük ilgi toplayan Şehba grubunun tek geçim kaynağı sokak performansları. Grup üyelerinin çoğu kazandıkları cüzi miktarı Suriye’deki ailelerine gönderiyor.

Grup üyeleri halkın ilgisinden memnun ancak caddede birkaç kez sivil polis veya zabıtanın “yasak” ikazına maruz kalmış. Caddede kendilerinden başka birçok müzik grubu olduğu halde sık sık böyle müdahalelerle karşılaşan grup üyeleri en son 16 Aralık Çarşamba gecesi yine zabıta engeline maruz kaldı. Geçim kapıları olan vurmalı çalgılarına el konulan müzisyenler, bu sırada Beyoğlu Belediyesi Zabıta Müdürlüğüne bağlı minibüsün şoförü tarafından da kötü muameleye maruz kaldıklarını belirtiyor.

İnsanların kendilerine ilgi gösterdiklerini ve burada kimseye zarar vermediklerini, gerçekten ihtiyaçları olduğu için mecburen bu soğukta performans sergilediklerini dile getiren Suriyeli müzisyenler, Türkiye’nin mültecilere yönelik olumlu politikasına rağmen maruz kaldıkları bu muameleden ötürü sitem ediyor.

El Konulan Enstrümanlara Zarar Veriliyor

Beyoğlu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ile kurduğumuz irtibat sonrasında el konulan enstrümanlarını almak üzere Piyalepaşa’daki Beyoğlu Zabıtasına giden müzisyenler, enstrümanlarının birinin kırılmış, diğerinin ise kaybolmuş olduğunu gördüler. Kendilerine müzik aletleri yerine kötü muadilleri verilen müzisyenler, bu şartlar altında çalışmaya devam ederken dün akşam yine performans sergiledikleri sırada zabıta müdahalesiyle karşılaştılar ve yine ellerindeki bozuk enstrümanlarına el konuldu.

Beyoğlu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, Suriyeli müzisyenlere yapılan bu muamelenin müzisyenlerin kullandığı ses sisteminden kaynaklandığını belirtse de Şehba grubunun herhangi bir ses sistemine sahip olacak imkânları bulunmuyor. Aylardır caddede performans sergileyen grup hiçbir zaman ses sistemi kullanmadıklarını belirtiyor. Farklı farklı birçok müzisyen performansına devam ederken Suriyeli mülteci müzisyenlerin karşılaştıkları bu tutum kafaları karıştırıyor.

Caddede görevli bazı zabıta memurlarından aldığımız bilgiye göre İstiklal Caddesi veya Taksim Meydanında sergilenen performanslarla ilgili herhangi bir yasak söz konusu değil. Bu durum müdahalenin fevri olabileceği konusunda bir kanı oluşturuyor. Müzik icra eden çok sayıda grubun, performanslarına devam edebilmesi bu kanıyı güçlendiriyor. Bu noktada Beyoğlu Belediyesi’nin tavrı merak konusu. El konulan enstrümanların zarar görmesi veya kaybolması konusu da belediye görevlilerinden cevap bekliyor. 

***

Söz konusu grubun hikâyesini daha önce Yeni Şafak’ta yayınlanan haberden okuyabilirsiniz:

İstiklal'in en tedirgin şarkılarını onlar söylüyor >>>

 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu