Benim Zalimime Dokunmayın!”

Ahmet Varol

İslâm âlemi 2011 yılına Tunus'taki çalkantılarla girdi. Tekerlekli tezgâhı elinden alındığı için devlet makamları nezdinde hakkını almak için dolaşan, bir sonuç alamayınca da 4 Ocak 2011 tarihinde, yaşadığı şehir olan Sidi Buzid'in hükûmet konağı önünde kendini yakan Muhammed Buazizi'nin eylemi halkın da sokaklara dökülmesine yol açtı ve Tunus'taki dikta rejimi iki hafta içinde devrildi. Bu halk devriminin diğer dikta rejimlerini de zorlaması birtakım menfaat ilişkilerini de zorladı.

Suriye'deki dikta rejimine karşı Türkiye'nin haklı ve müspet çıkışlarının bu ülkede hayatlarını sürdürmek zorunda olduklarını bildiğimiz ve kendilerine saygı duyduğumuz bazı düşünürleri rahatsız etmesine doğrusu şaşırdım. Karşı karşıya oldukları zorlayıcı sebeplerden dolayı sadece susmayı tercih etselerdi bunu elbette anlayışla karşılardık. Ama "Hani Türkiye'nin sıfır sorun ideali nerede kaldı?" diye çıkış yaparak faturayı, Suriye'deki katliamların sorumlularına değil de "sıfır sorun" idealini gerçekleştirme konusunda henüz hedeflediği noktaya ulaşamayan, aksine yaşanan çalkantılar sebebiyle sıfır sorun planının karşı taraflarıyla bazı yeni sorunlar yaşayan tarafa kesmek hadiselere taraflı yaklaşmaktan kaynaklanıyor olsa gerek. Böyle bir yaklaşımın arkasında acaba "benim zalimime dokunmayın!" telaşı mı var?

Bırakın o zalim de gitsin. Adaleti, hakkı ve hukuku kendilerine ideal edinmiş olanların hiçbiri bir zalimin gitmesinden zarar görmez.

Suriye'deki dikta rejiminin gerçekleştirdiği katliamlara göz yummayı, bu katliamlarda hedef alınanların imdat çağrılarına bigane kalmayı "sıfır sorun projesi"nin bir zarureti olarak görürsek böyle bir projeden kimseye hayır çıkmaz. Sıfır sorun, sorunları görmemekle değil halletmekle, çözüme kavuşturmakla sağlanabilir. Aksi takdirde bir soruna sen gözünü kapadığın veya o sorunun görünmesini engelleyecek şekilde üstüne örtü çektiğin zaman ortadan kalkmış olmaz.

Ayrıca "sıfır sorun" bir idealdir, vakıa, realite değildir. Vakıayı işte bu ideale göre değiştirmek için siyaset geliştirmek bir sıfır sorun politikasıdır.

Suriye'de de bir zulüm rejimi var ve bu rejimin gerçekleştirdiği zulüm uygulamaları, katliamlar var. Hiç kimse "benim zalimime dokunmayın" demeye kalkışmasın. Dokunmak zorundayım, çünkü o zalim benim mazlumlarıma dokunuyor.

Hatırlatmalar

Moritanya'da son günlerde yine deri renklerine dayandırılan fitne sebebiyle olaylar yaşanıyor. Bu günlerde dünya gündemini meşgul eden hadiseler ve özellikle Türkiye'nin dış politikasıyla, ataklarıyla ilgili tartışmalar sebebiyle Moritanya olayları pek dikkat çekmiyor. Ama ben bazı zamanlarda böyle köşe bucakta kalmış gelişmeleri gazete sayfalarına taşıyarak okuyucularımızın onlardan da haberdar olmasını sağlayan yazılar yazmayı tercih ediyorum. Bu vesileyle inşallah müteakip yazımızda Moritanya olaylarını değerlendireceğiz.

Bugün 1973'te gerçekleşen ve siyonist işgal güçleriyle Mısır ve Suriye ordusunu karşı karşıya getiren, yahudilerin Yom Kippur bayramlarına denk gelmesi sebebiyle bu adla tarihe geçen savaşın başlamasının yıl dönümü. Savaşla ilgili özet bilgilere kişisel web sitemizde yani www.vahdet.info.tr adresinde sırasıyla Filistin Davası> Kronoloji linklerini tıklayarak ulaşabilirsiniz.

1990'da 30 Müslümanın şehit edildiği , 800 Müslümanın yaralandığı ve tarihe Kudüs katliamı olarak geçen korkunç katliamın yıl dönümüne de denk gelen 8 Ekim Cumartesi saat 16.30'da, İstanbul Feshane Kültür Merkezi'nde Kudüs davasının sembol isimleri Şeyh Raid Salah'ın, yardımcısı Kemal el-Hatib'in ve Kudüs Müftüsü İkrime Sabri'nin katılacağı Mescidi Aksa ve Kudüs'ün karşı karşıya olduğu tehlikelerle ilgili bir etkinlik düzenlenecek. Hem söz konusu katliamın yıl dönümünü anma hem de Kudüs ve Mescidi Aksa'ya sahip çıkma açısından anlamlı olan bu etkinliğe ilgi gösterileceğini umuyoruz. Bizim de Mescidi Aksa'yı bütün bölümleriyle fotoğraflı bir şekilde tanıtan slaytlı tanıtım çalışmamız sizin çok işinize yarayacaktır. Sempozyuma bu tanıtımı izledikten sonra gitmeniz oradaki konuşmalara hazırlıklı gitmenizi ve söz edilenler hakkında ön bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır. Bu çalışmamızı yine vahdet.info.tr adresinde Slaytlı Tanıtım bölümünde bulacaksınız.

YENİ AKİT