Girişimin öncüsü Malika Hamri isimli Belçika vatandaşı, hazirandan bu yana Ixelles Belediyesi binasının önünde sürdürülen protestolarda bu ilçenin İsrail'in Megiddo kenti ile arasında 2012'de kurulan kardeş şehir ilişkisinin kesilmesi talebiyle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Fas kökenli Hamri, 7 Ekim 2023'ten bu yana Filistinliler için çeşitli destek etkinlikleri düzenlediklerini, daha sonra Brüksel'in üniversiteleri, kültürel merkezleri, gözde mağazalarıyla gözde ilçelerinden Ixelles ile Filistinlilere yönelik işkence ve tacizlerle gündeme gelen hapishanenin bulunduğu Megiddo arasındaki kardeş şehir hukukunun dikkatlerini çektiğini anlattı.
Change.org'da "Soykırım yapan bir devletle ilişkiyi bitirin, Megiddo ve Ixelles'in kardeşliğini sonlandırın" başlıklı bir kampanya başlattıklarını ve 1300'den fazla imza topladıklarını belirten Hamri, belediye binası önündeki protestolarının ilk günlerinde Ixelles Belediyesinin Megiddo ile ilişkileri "askıya alma" kararı aldığını söyledi.
Hamri, bunun kendileri için yeterli olmadığını, tümüyle boykot istediklerini, bu nedenle eyleme devam ettiklerini dile getirdi.
Brüksel'deki üniversitelerde eylem yapan öğrencilerin de girişime destek verdiğini ifade eden Hamri, geçen hafta polisin belediye önündeki gösterilerini durdurmak istediğini fakat onlar da mikrofon ve müzik kullanmadan düzenledikleri sessiz protesto ile devam ettiklerini aktardı.
Hamri, "26 Eylül önemli bir tarih. 14'üncü protestomuzu düzenleyeceğiz ama aynı zamanda bir danışma günü olacak. Biz talep ettik, onlar da bu konuyu meclis gündemine koydular. Önümüzde yerel seçim var. Böylece vatandaş herhangi bir siyasi partinin duruşunun ne olduğunu tam olarak bilsin istedik." diye konuştu.
Megiddo'daki hapishaneye dikkati çekti
13 Ekim'de yapılacak Belçika yerel seçimleri öncesinde Ixelles Belediyesinden geri dönüşün mümkün olmayacağı net bir tavır görmek istediklerinin altını çizen Hamri, şöyle devam etti:
"Megiddo, etnik temizliğin yaşandığı bir yer. 1948'den sonra, Nekbe'den sonra belgelenmiş bir etnik temizlik yaşanmış. İkincisi, şu anda Megiddo'da yaklaşık 1000 Filistinlinin yaşadığı bir hapishane var ve bunların arasında çocuklar var. Yaklaşık 100 çocuk şu anda işkence görüyor. Tüm bunlar İsrailli sivil toplum kuruluşlarınca (STK) bile belgeleniyor. B'Tselem isimli STK, kısa süre önce her türlü insan hakkı ihlallerini anlattığı 118 sayfalık bir rapor yayınladı."
Hamri, Ixelles'ten sonra İsrail'in Hayfa kentiyle kardeş şehir olan Anvers'in belediyesine de aynı talebi götüreceklerini kaydetti.