BDP'de Sevinç ve Hayal Kırıklığı Bir Arada

BDP Türkiye genelinde, Mardin'le birlikte 11’i il, 82’si ilçe, 22’si belde, toplamda 115 belediye kazandı. Belediye sayısını önemli oranda artırdı ama Türkiye genelinde, kayda değer bir artış elde edemedi.

Mahmut Bozarslan’ın haber-analizi:

Belediye sayısı arttı ama oyları artmadı. Bazı illerde fark çok az. Baydemir kazanamadı.

BDP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in geçmişte ‘kale’ olarak nitelendirdiği Diyarbakır, bu seçimde de özelliğini korudu. BDP, büyük önem verdiği Diyarbakır’da önceki seçime göre hem kazandı, hem kaybetti. Kesin olmayan sonuçlara göre, BDP en az 14 ilçe belediyesini kazandı. Sandıkların yüzde 90’ına göre Diyarbakır’da BDP oy kaybetmiş görünüyor. Önceki yerel seçimde oy oranı yüzde 65 olan BDP’nin oyu, yüzde 57’lerde seyrediyor. BDP’nin en önemli rakibi AKP ise önceki seçimlere göre oyunu yüzde 3 puan arttırdı ve yüzde 34'e çıkardı. Bu yıl ilk kez seçimlere katılan HÜDA-Par Diyarbakır’da yüzde 4 civarında oy aldı. Bu tabloya bakıldığında BDP oylarının bir kısmını AKP’ye bir kısmını ise HÜDA-Par’a kaptırmış görünüyor.

Urfa'da hayalkırıklığı

BDP’nin iddialı olduğu illerden biri de Şanlıurfa’ydı. Partinin vitrindeki isimlerinden Osman Baydemir’i aday gösteren BDP, ilçelerden gelecek oylarla kazanacağını tahmin ediyordu. Ancak oyların yüzde 91’inin sayıldığı kentteki sonuç BDP için hayalkırıklığı oldu. Oylarını önceki seçime göre yaklaşık üç kat arttırarak yüzde 32'ye çıkaran BDP, AKP'nin yarısı kadar oy alabildi. AKP adayı Eski Vali Celalettin Güvenç oyların yüzde 60'ını alarak belediye başkanı seçildi. Kürt nüfusun yoğun olması, Öcalan’ın doğum yeri olmasına rağmen, BDP büyükşehir belediyesi kazanacak kadar oy alamadı. Nedeni ise daha önce sağ ve muhafazakar kesimin aktif olduğu kentte, Kürt siyasetinin yeterli tabanı bulamamış olması.    

BDP’nin hayalkırıklığı yaşadığı yerlerin yanısıra süpriz yaptığı iller de oldu. Bunlardan biri de Bitlis. AK Partili belediye tarafından yönetilen kentte BDP’nin bir milletvekili bulunuyor. Merkezde Kürt nüfusun az olması, BDP’nin taban bulmasını zorlaştırıyordu. Ancak şartlar aleyhine olsa da BDP, belediyeyi AKP’den almayı başardı. Önceki seçimlerde AKP ile arasında 9 puan fark olan BDP bu seçimde, yüzde 44 oy olarak, hem farkı kapattı, hem 4 puan fark attı.

Van'da rahat, Ağrı'da kılpayı kazandı

BDP, Diyarbakır’dan sonraki ikinci kalesi durumundaki Van’da, bir ara AKP ile başa baş gitti. Ancak sandıklar açıldıkça, fark açılmaya başladı. BDP yüzde 52 oy alırken, AKP yüzde 42'lerde kaldı. BDP önceki seçimde Van'da yüzde 53 oy almıştı.

BDP’nin sürpriz yaptığı illerin arasında Ağrı da vardı. Önceki seçim AK Parti’nin, yüzde 39'la kazandığı belediye, yüzde 46 ile BDP’ye geçti. AKP burada yüzde 45.7 oy aldı. Kürt siyasetinin önemli isimlerinden biri olan Sırrı Sakık Ağrı’da, çok az bir farkla kazandı. Ama partisi BDP, Sakık’ın memleketi ve milletvekili olduğu Muş’ta kazanamadı.

Iğdır'da kıran kırana yarış

Doğu’daki en dikkat çekici sonuç ise Iğdır’dan geldi. Iğdır’da belediye için siyasi yelpazenin farklı uçlarında bulunan BDP ve MHP yarıştı. Yarışın galibi yüzde 44.6 oy oranıyla BDP oldu. MHP ise yaklaşık yüzde 42 oy aldı. Iğdır BDP'nin oylarını en çok arttırdığı yerlerden.

Tunceli’de ise diğer siyasi gruplarla ortak aday gösteren BDP, yüzde 42 oranında oy alarak, CHP’yi geride bıraktı. Önceki seçime DTP adı altında,tek başına seçime giren Kürt siyaseti Tunceli'de yüzde 30 oy almıştı.

Bingöl’de milletvekili olmasına rağmen, belediye seçimlerinde varlık gösteremeyen BDP, Mardin’de Kürt siyasetinin Ahmet abisi Ahmet Türk’ü seçtirmeyi başardı. Siyasi yasağı nedeniyle bağımsız olarak seçime giren Türk, yüzde 52 oy aldı. Rakibi AKP adayı Vejdi Kahraman ise yüzde 37'de kaldı.

BDP ve Kürt siyaseti bölgenin bir bölümünde kan kaybetti. Ülkenin batısında HDP adı altında seçime giden BDP'nin, HDP ile birlikte, toplam oyu yaklaşık yüzde 6'da kaldı. Son milletvekili seçimlerinde Kürt siyasetinin desteklediği bağımsız milletvekilleri yüzde 6.5 oranında oy almıştı. Bu rakam baz alındığında oy kaybı yaşanmış denilebilir. Son yerel seçimler dikkate alındığında ise çok küçük bir artışın meydana geldiği söylenebilir. 

AL JAZEERA TURK

Yorum Analiz Haberleri

Sosyal medyanın aptallaştırdığı insan modeli
Dünyevileşme ve yalnızlık
Cuma hutbelerindeki prangalar kırılsın
Batı destekli spor projeleri neye hizmet ediyor?
Kemalizm’e has bu Laiklik Fransa’da bile yok!