Bazı Danıştay Hakimlerinin Mescit Hazımsızlığı!

Okullarda mescit zorunluluğuna karşı açılan davada bazı Danıştay üyelerinin laiklik vurgusu yüksek yargı mensupları arasında azınlıkta da kalsalar halen mescide, namaza, oruca takıntılı olanların var olduğunu gösterdi.

Okullarda mescit bulundurma zorunluluğuyla ilgili düzenlemeye itiraz eden bir velinin açtığı davada son sözü söyleyen Danıştay Genel Kurulu itirazı reddederken, Kurul’un başkanı ve 4 üyesi laiklik ilkesine aykırılık gerekçesiyle karara katılmayıp şerh düştüler.

Konuyla ilgili Cumhuriyet gazetesinin haberinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetmeliğiyle yaklaşık bir yıldır devam eden okullarda zorunlu mescit uygulamasını bazı eğitim sendikalarının ardından, 2004 doğumlu kızlarının ‘geleceği için’ bir aile tarafından da yargıya taşındığı aktarıldı. Haberde Danıştay’ın, okullarda kız ve erkek öğrenciler için ayrı ayrı zorunlu mescit bulundurulması şartının kaldırılmasına yönelik talebinin reddedildiği bildirildi.

Danıştay 8. Dairesi’nin yürütmeyi durdurma talebini reddetmesinin ardından laik ailenin itirazlarını Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşıdığı fakat başvuruyu inceleyen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’ndan da ailenin talebine yönelik red kararı çıktığı belirtildi. Bununla birlikte 13 üyeli Kurul’da daire başkanı ve diğer 4 üyenin karşı oyu ve yazdıkları şerh Cumhuriyet gazetesi için bir teselli oldu!

Gazetenin haberinde Danıştay Başkan Vekili ve İdari Dava Daireleri Kurulu Başkanı Namık Kemal Ergani ve diğer karşı oy kullanan hakimlerin hazırladığı şerhte anayasanın laiklik temelli hükümleri vurgulanarak MEB’in yönetmeliğinin hukuka aykırı olduğunun savunulduğunun altı çizildi.

Karara karşı oy kullanan Danıştay hakimlerinin düştükleri şerhte yönetmelik maddesine karşı, “Bu kural ile her kademedeki kurumda dini mekan bulundurulması zorunluluğu getirilerek anayasanın, eğitim ve öğretim kurumlarında sadece eğitim, öğretim, araştırma ve inceleme ile ilgili faaliyetler yürütüleceğine ilişkin 42. maddesi ile 1739 sayılı kanunun 4. maddesine aykırı bir düzenleme yapılmıştır. İbadethane açılmasının eğitim öğretim faaliyetinin yürütülmesi için zorunlu hale getirilmesi laiklik ilkesine de aykırılık teşkil etmektedir.” denildiği belirtildi.

Hukuk Haberleri

İşkenceye kılıf: Elektrikler kesilmiş!
Yasa dışı bahis soruşturmasında 7 “fenomen”e yakalama kararı
Yenidoğan Çetesi hakim karşısına çıktı
Malcolm X'in kızları CIA, FBI ve NYPD'ye 100 milyon dolarlık dava açtı
"Yenidoğan Çetesi" 18 Kasım'da hakim karşısına çıkacak